Genel

Aziz Torun ANSİAD'ın 13’üncü Girişimcilik Haftası’na katıldı!

Ticarete atıldığı 1970’leri anlatan Aziz Torun, “O zaman satıcının itibarı vardı, ticaret keyifliydi. Yeni dönem müşterinin DNA’sını okuma dönemi. 1970’deki işadamını bugüne getirsek aynı tarzda iş yap desek hepsi iflas eder” dedi.

Antalya Sanayici ve İşadamları Derneği’nin 13’üncü Girişimcilik Haftası’nın onur konuğu olan Torunlar GYO Yönetim Kurulu Başkanı Aziz Torun, gelişiminde girişimciliğin önemini vurguladı. 1970’li yıllarda iş hayatına girdiğini aktaran Torun, o dönemin başarılı işadamının farklı olduğuna değindi. Aziz Torun,  o dönemde ticaretin çok keyifli yapıldığını, satıcının itibarının olduğunu vurguladı.  Torun, sözlerini şöyle sürdürdü:

 

Yok satma dönemiydi

 

“Bizim ticarete atıldığımız 1970’li yıllar yok satma dönemiydi. Ticaretin en keyifli olduğu dönemdi. Toptancılık dönemi, yağ yok, sigara yok, şeker yok ama ’Senin için iki üç paket ayırdık’ dediğinde, fiyatı hiç sorulmadan alınıp gidiyordu. O zaman satıcının acayip itibarı var. 1980-90’lı yıllarda ürünler biraz bollaştı, ’İstersen al’ dönemiydi. ’Almazsan sıradaki gelsin’ şeklinde müşteri kuyruktaydı. 1990’dan 2000’li yıllara kadarki dönemde satmak için bir şeyler yapmak lazım, müşterinin ayağına gitme ve biraz daha önemseme durumu var. 2000’li yıllar sonrası artık müşteri memnuniyeti başladı ve 2010’dan sonraki yeni dönem müşterinin DNA’sını okuma dönemi. Kafasının içini okuma ve hatta kredi kartı limitini bile hissedip mal satma, yurt içinde kalmayıp dünyaya açılma ve dünyadaki gelişmeleri izleme dönemi. 1970’deki işadamını bugüne getirsek aynı tarzda iş yap desek hepsi iflas eder. O nedenle vizyon sahibi ve vizyonel değişikliklere sahip olması gerekir.”


Vatan