Aziz Torun: Gayrimenkulü ihraç etmeliyiz!
Gayrimenkul sektörünün Türkiye'de stratejik bir öneme sahip olduğunu belirten GYODER Başkanı Aziz Torun, diğer ülkelerin petrolü, doğal gazı varsa bizim de gayrimenkulümüz var. Biz de gayrimenkulü ihraç ürünü olarak görmeliyiz dedi...
Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) tarafından bu yıl Samsun'da düzenlenen Gelişen Kentler Zirvesi başladı. Zirveye GYODER Başkanı Aziz Torun'un yanı sıra Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, Samsun Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz ve Samsun Valisi Hüseyin Aksoy katıldı.
Gayrimenkul ihracat ürünü olarak görülmeli
Samsun Gelişen Kentler Zirvesi'nde açılış konuşmasını yapan GYODER Başkanı Aziz Torun, Türkiye'de gayrimenkulün bir ihracat ürünü olarak görülmesi gerektiğine dikkat çekti.
Yabancı ülkelerin petrolü doğal gazı varsa bizim de gayrimenkulümüz var
Aziz Torun, "Türk ekonomisi içinde gayrimenkul stratejik bir öneme sahip. Diğer ülkelerin petrolü, doğal gazı varsa bizim de gayrimenkulümüz var. Gayrimenkul Türkiye'de ihracat ürünü olarak görülmeli. Bunu da sadece İstanbul, Ankara ve İzmir'le sınırlandırmamak lazım. Tüm Anadolu illerine yayılmalı. Gelişen Kentler Zirvesi ile bunu amaçlıyoruz" diye konuştu.
Stratejik bir sektör olarak kabul edilmeli
Türkiye ekonomisinin gelişmesine paralel olarak gayrimenkul sektörünün de geliştiğinin altını çizen Torun, "Bundan 10 yıl önce müteahhitlik mahalle aralarında yapılan bir işti. Ama bugün Türkiye ekonomisinin gelişmesine de paralel olarak gayrimenkul sektörü de gelişti ve gelişiyor. Türkiye'nin 2013 hedefine baktığımızda gayrimenku sektörünün daha da büyüyeceğini çok net örebiliyoruz. Gayrimenkul Türkiye'de stratejik bir sektör olarak kabul edilmeli" dedi.
Samsun'a 4 yıl önce eski sigara fabrikasını görmeye geldiğini söyleyen Torun, "4 yıl önceki Samsun ile bugün ki Samsun arasında çok fark var. Samsun potansiyeli yüksek bir ilimiz. Eğer değerlendirilirse burası önemli bir ihracat ürünü olabilir" şeklinde konuştu.
Samsun'da 28 bin hektar alan yeniden dönüşecek
Samsun iline bağlı 17 ilçe ve 952 köyün bulunduğunu belirten Samsun Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, il sınırlarında 28 bin hektar kentsel dönüşüm alanı bulunduğunu belirtti. 28 bin hektardan 15 bin hektarının imar planının olduğunu ifade eden Ziya Yılmaz, "Türkiye'de 18-19 milyon konut bulunuyor. Bunun yüzde 30'u yani 7 milyonu risklidir. Bu riskli yapıların 1,5 milyonu İstanbul'dadır. Samsun'da ise yaklaşık 400 bin konutun yüzde 30'u yani 120 bini risklidir. Ortalama yüzde 50 anlaşma ile konutlar yapsak 240 bin konut yapmamız gerekir. Yani var olan nüfus daha da artar. Yerinde kentsel dönüşüm yapılması ile artan nüfus için konutların yapılması ise ancak binaların çok katlı olması ile mümkün olur" dedi.
Şengül Kırmızıtaş/Emlakkulisi.com