26 / 12 / 2024

Aziz Torun: Konut satışlarında duraksama var!

Aziz Torun: Konut satışlarında duraksama var!

Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği Başkanı Torun, gayrimenkulün önemli bir döviz kapısı olduğunu belirterek, hükümete öneri de bulundu: "Yabancılara gayrimenkul satışı, ihracat sayılsın. Yabancılara 200 milyon lira satış yaptık" dedi



GYODER Başkanı Aziz Torun, son aylardaki siyasi belirsizlikten dolayı gerek yerli gerekse yabancı yatırımcıda bir tereddüt olduğunu belirtti


 Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) Başkanı Aziz Torun, özellikle son aylardaki siyasi belirsizlikten dolayı gerek yerli gerekse yabancı yatırımcıda bir tereddüt olduğunu belirterek, “Onun için de satışlarda bir duraksama var. Bunun sürekli olmayacağını, seçimlerden sonra yeni projelerin lansmanlarının yapılacağını ve yabancı yatırımların da artacağını düşünüyorum” dedi.


Geçen yıl 1 milyon konut satılarak son yılların en iyi rakamına ulaşıldığını, bu satışların yüzde 10’a yakınının da yabancılara yapıldığını belirten Torun, “Geçen yıl yabancılara 3 milyar dolarlık bir satış oldu, bu da aslında bir ihracat anlamına geliyor” dedi. Faizlerin yükselmesinde kurun etkisinin pek olmadığını daha çok kendi dinamikleri içinde bir yükselme gösterdiğine işaret eden Torun, konut satışlarının en önemli dinamiğinin faiz oranları olduğunu, faiz oranlarının çift haneli rakamlara çıkmasının sektör açısından talebi azaltıcı bir faktör olduğunu söyledi. Aziz Torun, “Özellikle son aylardaki siyasi belirsizlikten dolayı gerek yerli gerekse yabancı yatırımcıda bir tereddüt var. Seçim sonrası genel siyasi portreyi görmek istiyor yatırımcı. Onun için de satışlarda bir duraksama var. Bunun sürekli olmayacağını seçimlerden sonra mevsimin de etkisiyle yeni projelerin lansmanlarının yapılacağını ve yabancı yatırımların da artacağını düşünüyorum. Dolayısıyla gayrimenkul konusunda karamsar olmamak lazım” diye konuştu. Torun, sektörün özkaynak yapısının çok güçlü olmadığını, satışların uzun süre durmasının projelerde bir yavaşlamayı getirebileceğini anlattı.


‘Kentsel dönüşüme düzenleyici kamu otoritesi gerekli’


Kentsel dönüşüm sürecinin çok hızlı işlemediğini, bunun da işi düzenleyici bir kamu otoritesinin olmamasından kaynaklandığını bildiren Torun, şöyle dedi: “Bir diğer sorun arsa sahiplerinin beklentilerinin yüksekliği. Süreci hızlandıracak yasal düzenlemeler yeterli değil. ”


Dünya




Geri Dön