Sektörel

Aziz Torun: Konut sektörü sadece yap-sat olarak görülmemeli!

GYODER Başkanı Aziz Torun, “Artık herkes imar planlarına ve ruhsatımıza itiraz edebiliyor. İtirazlardan kamu yararı sonucu çıkıyor. Ondan sonra artık derdini Marko Paşa'ya anlat” dedi.

Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) tarafından düzenlenen Gayrimenkul Zirvesi 14'te sektörün artık yalnızca yap-sat modeli konuttan uzaklaşıp, portföyünü çeşitlendirmesi ve zayıf özsermaye yapısını güçlendirmek için yeni sermaye araçlarına yönelmesi vurgulandı. GYODER Başkanı Aziz Torun, gayrimenkul sektörünü sadece konut yap-sat olarak görmemek gerektiğini vurgulayarak, "Artık sadece barınma amaçlı gayrimenkul geliştirenler için piyasanın daraldığını kabul etmeliyiz. Bu nedenle çeşitliliği sağlayarak, pastayı büyütmenin yollarını bulmalıyız" dedi.

 

14. Gayrimenkul Zirvesi'nin detayları videolarımızda! İzlemek için tıklayınız!


Gayrimenkul borsası

 

Torun, sektörde çeşitliliğin sermaye araçlarına da yansıması gerektiğini belirterek, "Zayıf karnımız olan özsermaye yapısını güçlendirmek için halka arz, kira ve gayrimenkul sertifikaları gibi yeni sermaye piyasası araçlarını kullanarak gelecekteki bir yol kazasına şimdiden mani olmalıyız" dedi. Torun, bu kapsamda Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın gayrimenkul borsası kurulmalı sözlerini hatırlattı.

 

 Torun, sözlerine şöyle devam etti:

 

n Yatırımcı ruhsat alıyor ancak yürütmeyi durdurma kararıyla karşı karşıya kalıyor. Artık herkes gerek imar planlarına gerek ruhsatımıza itiraz edebiliyor. Bu da milyonlarca dolar yatıran bir yatırımcı için tahammül edilemez risk demek. İtirazlardan da kamu yararı sonucu çıkıyor. Ondan sonra artık derdini Marko Paşa'ya anlat. Ruhsatların müktesap hak olması gerekir.

 

Kârlı dönem sona erdi

 

- Sektörün çok kârlı olduğu algısı var. 2005-2012 yılları arasında sat-yap mekanizmasının işlediği dönemlerde kârlı dönemler yaşanmıştır. Ama bunun 10 yıllar boyu böyle devam edeceği konusunda kimsenin beklentisi olmaması gerekiyor. Geçmişin cazibesine kapılarak gayrimenkul sektörüne girecek olan sanayici dostlarımıza bu uyarıda bulunmak istiyoruz.

 

 -  Tüketici Yasası’na göre tüketici 14 gün içinde cayarsa herhangi bir müeyyidesi yok, kabul. Ancak 36 ayda tüketicinin istediği zaman projeden çekilmesi ve sadece yüzde 2 gibi bir sembolik cezasının olması da ciddi riskler taşıyor.

 

İki yıl içinde ev almak istiyoruz

 

GYODER, İNDER ve KONUTDER işbirliğiyle gayrimenkul sektörünün mevcut algısının ve itibar düzeyinin tespit edilmesi amacıyla ERA Araştırma ve Danışmanlık’a yaptırılan ‘Sektörel Algı ve İtibar Araştırması’nın sonuçları Gayrimenkul Zirvesi’nde paylaşıldı. Araştırmaya göre; gayrimenkul sektörü denildiğinde kamuoyunun aklına ilk yüzde 45.7 ile daire ve ev geliyor. Yatırım ise yüzde 24 ile ikinci sırada yer alıyor. Görüşülen kişilerin yüzde 97’si gayrimenkul sektörünü tanıdığını, yüzde 64’ü ise gayrimenkul sektörüne güven duyduğunu ifade ediyor. Görüşülen kişilerin yüzde 92’si gayrimenkul sektörü ile ilişkide bulunurken yüzde 76’sı gayrimenkul sektörü ile bu ilişkisinden memnun kalıyor. Yakın zamanda ev almayı düşünüyor musunuz? sorusuna ise araştırmaya katılanların yüzde 51.7’si ‘2 yıl içinde düşünüyoruz’ yanıtını veriyor.  

 

Mali yapılar güçlendirilmeli

 

SPK Başkanı Dr. Vahdettin Ertaş, başta gayrimenkul sektörü olmak üzere iş dünyası için önümüzdeki döneme dair uyarılarda bulundu. Ertaş, şunları söyledi: “Başta gayrimenkul sektörü olmak üzere iş dünyamızın yeni döneme hazırlıklı girmesi, küresel ölçekte müşteri ihtiyaçlarını dikkate alan yeni projeler üretmesi, mali yapılarını güçlendirmesi, birleşme ve satın almalar yoluyla bölgesel güç olması, imaj, algı ve kalitelerini yükselterek küresel marka olma yolunda hızlı adımlar atması gereken bir döneme giriyoruz. Gayrimenkul sektöründeki şirketler için özkaynak yoluyla finansman yöntemlerinin yaygınlaştırılmasını; alt yapı gayrimenkul yatırım ortaklıkları, kira sertifikaları, gayrimenkul sertifikaları, gayrimenkul yatırım fonları gibi yeni araç ve kurumların kullanılmasını zorunluluk olarak görüyoruz.”

 

Pasta yetmiyor yurt dışına açılın

 

Zirveye telekonferans yöntemiyle bağlanan Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, Türkiye'nin gayrimenkul sektöründe çok önemli bir noktaya geldiğini belirterek, "Sektör çok büyük bir potansiyele ulaştı. Ancak artık pastayı istediğimiz gibi büyütemiyoruz. Bunun için başka ülkelere gideceğiz. Sektörün bileşenleriyle bir araya gelip oturup konuşup yol haritası belirlemeliyiz. Yurt dışına gitmek isteyen, üretmek isteyen herkes için, bize düşen ne varsa yapacağız" mesajı verdi.

 


 

Aziz Torun, 2013-14'ü kapsayan görev süresinin sonunda GYODER Başkanlığı görevini bırakıyor. Torun, "2 yıllık vade taahhüdünde bulunmuştum. Başkanlık bir meslek haline gelmemeli" dedi.


 

Vatan