Genel

Aziz Torun: Petrolümüz yok ama gayrimenkulümüz var!

Gayrimenkulun Türkiye ekonomisi için önemine değinen GYODER Başkanı Aziz Torun "Birçok ülkenin petrolü var, madeni var. Bu anlamda gayrimenkul de Türkiye'nin çok önemli bir zenginliğidir" dedi...

Gayrimenkulun Türkiye ekonomisi için önemine değinen GYODER Başkanı Aziz Torun "Birçok ülkenin petrolü var, madeni var. Bu anlamda gayrimenkul de Türkiye'nin çok önemli bir zenginliğidir" dedi. 


GYODER tarafından düzenlenen 'Gayrimenkul Zirvesi 13'te konuşan Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) Başkanı Aziz Torun, gayrimenkul sektörünün 10 yılda mahalle müteahhitliği seviyesinden göz kamaştırıcı bir hale geldiğini söyledi. Torun, gayrimenkulün Türkiye'nin önemli zenginliklerinden biri olduğuna işaret ederek "Birçok ülkenin petrolü, madeni var. 


Coğrafi ve bölgesel konumu. Siyasi ve ekonomik istikrarı ve büyüme hedefleriyle Türkiye için gayrimenkul önemli bir zenginliktir. Bunun bugüne kadar öne çıkmamasının sebebi, Türkiye'nin siyasi ve ekonomik istikrarını sağlayamamasından kaynaklandı. Türkiye, bu zenginliği fırsata çevirerek ihracat olarak kullanırsa önemli bir döviz geliri sağlayacaktır" diye konuştu. Türkiye'nin marka değerinin 688 milyar dolar olduğuna ve bu marka değerinin dünya sıralamasında da 19. sırada bulunduğuna dikkat çeken Torun, gayrimenkul sektörünün kendini yenilemesi gerektiğini kaydetti. 


İnşaat hep lokomatif olacak Gayrimenkul Zirvesi'ne telekonferansla katılan Çevre ve Şehircilik Bakam Erdoğan da Türkiye'de de son 10 yılda büyük ivme kazandığını söyledi. Bayraktar "Türkiye'de sadece inşaat sektörü 50'den fazla sanayi kolu ve 350 civannda alt sektörü beslemekte, 1.5 milyon kişiyi istihdam etmektedir. Bu nedenle sektör lokomatif olma özelliğini hiç kaybetmeyecektir. Ülkeye giren döviz açısından da inşaat sektörüne çok ciddi ihtiyaç var. Türkiye'nin afet riski taşıyan bölgelerini kentsel dönüşüm sayesinde söküp atacağız" diye konuştu. 


İstanbullu dönüşümü destekliyor Zirvede GYODER tarafından hazırlanan 'Gayrimenkul Sektörü ve İstanbul Konut Piyasası Saha Araştırma Raporu' da açıklandı. Rapora göre; katılımcıların yüzde 80.5'i kentsel dönüşüme inanıyor ve destekliyor. Araştırmada en dikkat çeken veri ise; 2012 yılında kabul edilen Mütekabiliyet Yasası ile birlikte yabancıya satışın Türk halkı nezdinde kabul görmemesi. Türk insanı yabancıya gayrimenkul satışına mesafeli duruyor. Araştırmaya katılanların, yüzde 65.1 'i yabancıya satışa sıcak bakmıyor. Araştırmaya göre; tüketicilerin konut tercihinde ilk sırada 'ulaşım kolaylığı', "ikincisi sırada ise 'sosyal çevre' yer alıyor. 


Star Gazetesi