Genel

Aziz Torun: Yatırımlar ancak GYO ile yapılabilir!

Borsa İstanbul&Reidin Uluslararası GYO Paneli'nde konuşan GYODER Başkanı Aziz Torun, İslami sermayeyi borsa ile barışmaya çağırarak "GYO'lar İslami olmayan üretim yapmıyor. Yabancı yatırımcı Türk GYO'larına yatırım yapmalı" dedi...

Borsa İstanbul'da gerçekleştirilen Borsa İstanbul&Reidin Uluslararası GYO Paneli'nde konuşan Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) Başkanı Aziz Torun, İslami sermayenin artık yeni enstrümanlarla hisse senedine rağbet edip borsa ile barışması gerektiğini söyledi. Bunun altyapısının hazırlanması gerektiğine işaret eden Torun "Türkiye'de GYO'lar alkol gibi İslami olmayan üretim yapmadığı ve tek işleri gayrimenkul yaratmak olduğu için, Türkiye'de İslami GYO'ların altyapısının olduğunu düşünüyoruz. Yabancı yatırımcıların Türk GYO'larına yatırım yapmalarını istiyoruz" diye konuştu.


'BORSA OYUN YERİ DEĞİL' 

Torun, gelişen ve değişen Türkiye'de yaklaşık 300 milyon doların üzerinde bir altyapı yatırımının söz konusu olduğunu ifade ederek, GYO'ların bu altyapı yatırımlarında yer alabilmek için gerekli kaynağı bulmalarının en uygun yolunun halka açılmaktan geçtiğini söyledi. Torun, ayrıca Türkiye için borsada işlem yapan şirket sayısının çok az olduğuna da dikkat çekerek "Borsanın oyun yeri olarak görülmesi gibi bir yanlış algı var. Spekülasyonlara fırsat vermeyecek yeni düzenlemelerin olduğunu da görüyoruz" diye konuştu. 


'YATIRIMLAR ANCAK GYO İLE YAPILABİLİR' 


2023 hedeflerinin gayrimenkulün geleceği ısından ipuçları verdiğini dile getiren Torun, "İstanbul birçok şirketin operasyon merkezi olması nedeniyle yeni otel, kongre merkezi gibi yapı yatırımlarına ihtiyacı var. Bu yatırımlar ancak GYO'lar ile yapılacak" dedi.


GYO BAŞINA GELİR 350 MİLYON LİRA 


Borsa istanbul'da şu anda 29 adet GYO'nun faaliyet gösterdiğini belirten SPK Başkan Yardımcısı Bekir Sıtkı Şafak, ABD'de borsada işlem gören GYO şirketlerine bakıldığında, şirket başına düşen gelir 1.8 milyar dolar, ingiltere'de 1.4 milyar dolar ve Fransa'da 1.2 milyar dolar olurken, Türkiye'de ise tüm GYO'ların toplam büyüklüğünün 16 milyar liraya yakın olduğunu söyledi. Şafak "Şirket başına 350 milyon lira düşüyor. Bu da sektörün gelecekte ne kadar potansiyel taşıdığını ortaya koyuyor" dedi.




Habertürk