01 / 05 / 2024

Aziz Yeniay: İstanbul ancak planlama ile kurtulur!

Aziz Yeniay: İstanbul ancak planlama ile kurtulur!

Küçükçekmece Belediye Başkanı Aziz Yeniay, kentsel dönüşümde yapılacak işleri öncelikle planlama, planlama ile birlikte gerçekleştirilecek dönüşüm argümanları, insanların eğitimi ve be



İstanbul’da kentsel dönüşümün ilk gerçekleştiği ilçeler arasında yer aldıklarını belirterek söze başlayan Küçükçekmece Belediye Başkanı Aziz Yeniay, yapılacak işleri öncelikle planlama, planlama ile birlikte gerçekleştirilecek dönüşüm argümanları, insanların eğitimi ve belirlenecek bir tema olarak sıraladı.

Göreve geldiği 2004 yılından bu yana yaptığı tüm çalışmaları bir planın parçaları olarak değerlendiren Yeniay, parçalar bir araya geldiğinde Küçükçekmece’nin kendi kendine dönüştüğünün altını çizdi. Kentsel dönüşümün iki ayağı olduğunu belirten Yeniay, “Fiziki dönüşümün gereklerini zaten yerine getiriyoruz. Göreve geldikten sonra insan boyu genişliğinde 80 km yağmur suyu borusu döşedik ve ilçenin alt yapısının yüzde 85’ini tamamladık. Kalanlarda bir yıl içinde tamamlanacak” diye konuştu.

Önemli olanı ‘kenti kullanacak kentlinin eğitimi’ olarak tarif eden Yeniay, “Kurulan tiyatro, sağlık, eğitim, spor, eğlence, çocuk parkı park ve diğer alt yapı çalışmaları ile ilçeyi kentsel dönüşüme hazırlıyoruz” diye konuştu.

Bölgedeki dönüşümün bir tema ekseninde gerçekleşmesi gerektiğini belirten Başkan Yeniay, “Yapılan bir tesis veya açılan bir yol ile bölgedeki gayrimenkuller kendiliğinden zaten değerleniyor. Kurum olarak ben, vatandaş ve müteşebbisin ortak noktalarını buluşturarak dönüşümü gerçekleştiriyorum” dedi.

Bir bölgede müteşebbisin hareket ederken vatandaşın karşı çıkması, ne yapacağının belli olmaması ve imar alt yapısı eksikliği gibi sorunlarla karşılaştığını hatırlatan Yeniay, “Belediye olarak ben gerekli şartları oluşturuyorum, dönüşüm ise arkadan geliyor. İnsanın hazırlanması ve fiziki altyapının da tamamlanması ile vatandaş kendi evinin de kentsel dönüşüme katılmasını istiyor” diye konuştu.

Bu konuda dünyadaki dönüşüm örneklerinin incelenmesini tavsiye eden Yeniay, “Dünyada gerçekleşen dönüşümler incelendiğinde kentlerin nerelerden nerelere geldiğine şahit oluyoruz. Bir dünya kenti olmaya aday olan Küçükçekmece’de kazandığı alt yapı ve halk eğitimi ile zaten dönüşümün parçası haline geldi” diye konuştu.

Aziz Yeniay’ın dönüşüm formülü:
1- Planlama, planlamaya yerleştirilecek dönüşüm argümanları, insanların eğitimi ve belirlenecek kentsel bir tema gerçekleştirilmeli. 2- Kenti kullanacak kentlinin eğitimi sağlanmalı. Yoksa kentin içi boş kalır ve kent çöker.
3- Dünyadaki dönüşüm örnekleri incelenmeli.

 


Geri Dön