10 / 01 / 2025

Baba ölmeden miras alınır mı?

Baba ölmeden miras alınır mı?

Kişi hayatta iken mal varlığını istediği şekilde tasarruf etme hakkına sahip olabiliyor. Miras alabilmek için şartlar nelerdir? Peki, Baba ölmeden miras alınır mı? Yasal mirasçılar kimlerdir?



Baba ölmeden miras alınır mı?

Bir baba veya anne hayatta iken malını istediği şekilde tasarruf edebilir. İstediği şekilde mal paylaşımı yapabilir. Bunun hukuki bir niteliği yoktur. Kişi isterse vefat etmeden miras bırakabilir. Ancak bu mal paylaşımına kişi hayatta için itiraz edilemiyor.


Ancak kişi rahatsız, akli dengesi yerinde değil veya hastalıklı ise bu tarz özel durumlarda miras için dava açılabiliyor. Özel durumlar haricinde mirasbırakanın vefatı söz konusu değilken mal paylaşımına itiraz edilemiyor.  Yasal mirasçılar iki bölümde inceleniyor bunlar;


1)Miras ile ilgili kanun maddelerinde sayılan kanun ile kazanılan mirasçılık. Yasal Mirasçılardır.

2)Miras bırakan kişi tarafından kendi iradesi ile belirlenen İradi Mirasçılar olmak üzere 2 türlü mirasçılık vardır.



Miras hukukuna göre  yasal mirasçılar şu şekilde belirtiliyor;


- Mirasbırakanın birinci derece mirasçıları, onun altsoyudur, Çocukları da eşit olarak mirasçıdırlar.


- Altsoyu bulunmayan mirasçıların mirasçıları ana ve babasıdır. Bunlar da eşit olarak mirasçıdırlar. 


- Altsoyu, ana ve babası ve onların altsoyu bulunmayan mirasbırakanın mirasçıları, büyük ana ve büyük babalarıdır Bunlar da eşit olarak mirasçıdırlar. 


Sağ kalan eşin bulunması durumunda ise, birlikte bulunduğu zümreye göre, mirasbırakan ile arasındaki miras ilişkisi farklılık gösterebiliyor.


Miras hukuku paylaşım oranlarını sağ kalan eşin durumunda ise şöyle açıklayabiliriz:


- Mirasbırakanın altsoyu ile birlikte mirasçı olursa, mirasın dörtte biri,


- Mirasbırakanın ana ve baba zümresi ile birlikte mirasçı olursa, mirasın yarısı,


- Mirasbırakanın büyük ana ve büyük babaları ve onların çocukları ile birlikte mirasçı olursa, mirasın dörtte üçü, bunlar da yoksa mirasın tamamı eşe kalır.


Miras bırakanın sağlığında veya vasiyetnamesinde başkasına devredilmesine izin verilmeyen mirasın bir bölümüne saklı pay deniyor. 


Miras paylaşımı..

Eş ölünce önce mallar ikiye bölünür, yarısını eş alır.Bu ilk bölüşümdeki pay eşin evlilikten doğan hakkıdır. Miras hakkı değildir. O ayrıca kalandan da verilir. Eş malın 1/4'ü alır, kalanı çocuklar arasında eşit paylaştırılır malın tamamı önce ikiye bölünmeli daha sonra boşanmadaki gibi paylaştırılır. Daha sonra bu kalan mirastan eş tekrar pay alır. Miras nasıl bölünür ile ilgili açıklamalar Türk Medeni Kanunu'nun 499. maddesinde yapılıyor.



Geri Dön