Genel

Babamdan kalan ev hissemi satabilir miyim? Hisseli tapuda hisse satışı nasıl yapılır?

Babadan kalan miras pek çok kişinin kafasını kurcalamaktadır. Özellikle satış sürecinde bilinmesi gerekenler vardır. İşte o detaylar!Peki Babamdan kalan ev hissemi satabilir miyim? Hisseli tapuda hisse satışı nasıl yapılır? İşte bu soruların ve bu konuda sorulan diğer soruların yanıtları…

Vefat eden bir kişinin ölümünden sonra kalan bıraktığı miras üzerinde hak sahibi olan kişilere mirasçı denilmektedir. Peki Babamdan kalan ev hissemi satabilir miyim? Hisseli tapuda hisse satışı nasıl yapılır? İşte bu soruların ve bu konuda sorulan diğer soruların yanıtları…

HİSSELİ TAPUDA KENDİ HİSSEMİ SATABİLİR MİYİM?

Hisseli taşınmazın tüm hisseleri satılabilir. Hisse sahiplerinin, gayrimenkulün satışı konusunda ortak karar vermeleri ve satış için tapuda hazır bulunmaları gerekmektedir. Tüm hisse sahiplerini temsil edecek bir avukata vekalet verilerek de tapu devri gerçekleştirilebilir. Ama hisse sahiplerinden herhangi bir kişinin gayrimenkulü satmak istememesi halinde dava açma hakkı bulunur.

BABADAN KALAN EV HİSSEMİ SATABİLİR MİYİM?

Bir kişinin ölümünün ardından mal varlığı, borçları ve alacakları varislerine geçmektedir. Vasiyetname olmadığı zaman ise her şeyde olduğu gibi gayrimenkuller üzerinde de tüm varislerin ortak hakkı bulunmaktadır. Miras bırakanın çocukları bırakılan miras üzerinde eşit şekilde mirasçı olur. Çocuğu bulunmayanlar içinse mirasçılar eşit şekilde anne ve babası olur. Eş ve çocukları var ise evin dörtte biri eşin hakkıdır, kalan dörtte üçü de eşit olarak kardeşlere pay edilir. Vasiyetname bulunuyor ise miras kalan ev bu vasiyete göre paylaştırılır.

4271 numaralı Türk Medeni Kanunu’nun 640. Maddesi gereğince paylaşım gerçekleşene kadar mirastaki bütün haklara ortak karar verilmesi gerekmektedir. Miras kalan gayrimenkulün satılabilmesi için de tüm varislerin ortak kararı gerekir.

HİSSELİ TAPUDA HİSSE SATIŞI NASIL YAPILIR?

Hisseli taşınmazın tüm hisseleri ile beraber satılabilir. Hisse sahiplerinin, gayrimenkulün satışı konusunda ortak karar vermeleri ve satış için tapuda hazır bulunmaları gerekmektedir. Tüm hisse sahiplerini temsil edecek bir avukata vekalet verilerek de tapu devri gerçekleşebilir.

MİRAS KALAN EVİN KARDEŞLERDEN BİRİNE DEVREDİLMESİ İÇİN NE YAPILIR?

Mirasın payının kardeşe devrine dair noter onaylı bir sözleşmeye gerek yoktur. Miras payının kardeşe devir etmesinde her iki taraf arasında yazılı bir sözleşme yapılarak ve bu sözleşmenin her iki tarafın da imzası alınmalıdır.

Doğalgaz yardımı nereye yatacak? E-Devlet'ten doğalgaz yardımı nasıl yapılır?

Deprem çantasında neler olmalı AFAD! Deprem çantası nerede durmalı? Deprem çantasında para olur mu?