28 / 04 / 2024

Babamdan kalan hissemi nasıl satarım? 1/4 hisse ne demek?

Babamdan kalan hissemi nasıl satarım? 1/4 hisse ne demek?

Miras hukuku karmaşık işlemleri ve süreçleri oluşturur. Bunlardan biri de babadan kalan hissenin satılma durumudur. Hisseli tapu satışları, belirli şartları gerektirdiği için usulünce yapılması gerekir. Bu noktada 1/ 4 hissenin ne anlama geldiği de önemlidir. Hisseli miras ile ilgili detaylar...



BABADAN KALAN HİSSENİN SATIŞI NASIL YAPILIR?

Miras, bir kişinin vefatının ardından sahip olduğu mal varlığının yasal varislerine geçişi anlamına gelir. Bu süreçte gayrimenkul de doğrudan varislere geçirilir. Özellikle babadan miras kalan hissenin satışı gibi durumlar, oldukça karmaşık olabilen hukuki ve mülkiyet konularını içerebilir.  Mirasta kalan gayrimenkulün satış işlemi için, tüm mirasçıların tapu işlemleri için bizzat katılması veya bir temsilci tayin etmesi gerekmektedir. Gayrimenkulde hak sahibi olan mirasçılar arasında anlaşmazlık durumunda, satış işlemi için Sulh Mahkemesi'ne başvurulabilir.

TAPU AYIRMA İŞLEMİ NASIL YAPILIR?

Tapu ayırma işlemi, bir mülkün belli bir bölümünün belirtilen bir kişiye devri anlamına gelir. Bu prosedürün gerçekleştirilmesi için, ilgili gayrimenkulün bulunduğu konuma bağlı olarak ya Belediye Encümeni ya da İl İdare Kurulu'ndan onay alınması gerekir.

Babamdan kalan hissemi nasıl satarım? 1/4 hisse ne demek?

TAPUDA 1/4 HİSSE NE ANLAMA GELİR?

Türk Medeni Kanunu'na göre, 'Tapuda 1/4 hisse' terimi, vefat eden bir kişinin eşine miras yoluyla geçen payı ifade eder. Bu miras yapısı, özellikle üvey nineler veya anneanneler gibi yaşayan akrabalar söz konusu olduğunda önem kazanır. Eğer vefat etmiş olan üvey anneanne adına tapuda tescil edilmiş bir miras varsa, bu miras payı öncelikle üvey anneanneye geçer. Üvey anneanne de hayatta değilse, miras payı dedeye aktarılır. Dede de vefat etmişse, miras payı üvey çocuklara devredilir. Bu miras düzenlemesi elbirliği mülkiyet olarak tapuya tescil edilir.

MİRASÇILARDAN BİRİNİN İMZA ATMAMASI DURUMUNDA SATIŞ YAPILABİLİR Mİ?

Mirasın devri sonrasında, mirasçılar birlikte hak sahibi olarak bütün miras malvarlığı üzerinde ortaklığa sahip olurlar. Bu bağlamda, mirasın aktarımını gerçekleştiren kişinin payını satması için tüm mirasçıların onayının alınması gerekmektedir. Bir mirasçı bu satışa onay vermezse, ilgili satış işlemi gerçekleştirilemez.

Tapumu kaybedince ne kadar masraf ederim?

Hisseli tapuda kendi hissemi satabilir miyim?

Kardeşler arası tapu iptal davası hangi şartlarda açılır?


Geri Dön