Sektörel

BAE'den Türkiye'ye yatırım hamlesi!

Türkiye ve BAE ilişkileri son zamanlarda bütün bölgelerde çok iyi hale gelirken, ticâret hacmi ivme kazanıyor. BAE tarafından karşılıklı üst düzey ziyaretlerin sayısı artarken, Türkiye'de yatırım fırsatları gün geçtikçe daha da artıyor.

Türkiye ve Birleşik Arap Emirlikleri  ilişkileri, Türkiye'de son yıllarda olan Ortadoğu'daki aktif politikadan etkilenmiş ve bununla birlikte BAE ülkelerindeki Türkiye'nin prestijli görünürlük ve yönetim ile birlikte insanların gözünde önemli ölçüde yükseldi. 2012 yılında, BAE karşı Türkiye'nin ihracatı bir önceki yıla göre yüzde 120 oranında arttı ve 8 milyar 177 milyon dolar seviyesine yükseldi. Ve 2015 yılına kadar iki ülke arasındaki ticaret hacminin 10 milyar dolara çıkarılması hedefleniyor. Turizm, iki ülke arasındaki ilişkilerin en önemli parçalanndan birisi. Bu mükemmel ilişkiler Türkiye ve BAE arasında her alanda mevcut ve önümüzdeki yıllarda daha da güçlü görünüyor. Türkiye ile BAE ilişkileri arasındaki siyasi boşlukta da herhangi bir problem yok. 


Hükümet tarafından uygulanan dış politikanın yanı sıra, özellikle Arap Körfez ülkeleri karşısında Türkiye'nin ekonomik coğrafyası büyük memnuniyet uyandırıyor. Birleşik Arap Emirlikleri'nde, Türk toplumunun görüntüsü oldukça iyi. Karşılıklı saygı, sevgi ve diyaloga dayalı her alandaki ilişkiler yeterli düzeye dayanıyor. Özellikle son yıllarda, BAE siyasi ilişkileri ekonomik ve kültürel bölgelerde önemli hareket yaşanmasına sebep oldu. Karşılıklı üst düzey ziyaretler bu gelişmede önemli bir rol oynuyor. 


KÖRFEZ ÜLKELERİ DALGASI TÜRKİYE'DE HIZLANIYOR 

Ek olarak, Türkiye ve Körfez ülkeleri arasında bir ekonomik ortaklık gelişti. Economist Intelligence Unit'in Temmuz ayında belirttiğine göre, Türkiye, Körfez (GCC) ülkeleri için İşbirliği Konseyi'yle giderek daha önemli bir ekonomik ortaklık geliştiriyor. 


Haziran 2015 yılında yayınlanan İnşaat Haberleri istatistiklerine göre, GCC ülkelerinin projeleri süresince Türk şirketleri 350 milyar dolara sahip olarak, İnşaat ülkeleri Körfez bölgesinde önemli bir Türk hizmet ihracatı olmaya devam ediyor. Anadolu Ajansı'na göre, Körfez'de Türk şirketlerine verilen hizmet sözleşmeleri sayısı da 31 Mart 2013 tarihinde 52.6 milyar dolarlık bir değere ulaşmak için son on yıl içinde önemli bir büyüme yaşadı. Yaklaşık 1000 Türk girişimci büyük ölçekli projeler başlattı ve yeni havalimanı, metro, rafineri ve bölgede petrokimya sanayi için diğer altyapıların inşasına katıldı. Ocak ayında yayınlanan Uluslararası İlişkiler Fransız Enstitüsü'nün (IFRI) yayınladığı bir raporda Türk hükümetinin bir "kazan-kazan" stratejisi ile Körfez ülkeleri ile gelişmiş ekonomik ilişkilerin stratejisini geliştirdiği belirtiliyor. 


EMAARVEGREEN VALLEYDEN ÖNEMLİ YATIRIMLAR 

BAE yatırımcıları Türkiye'de özellikle gayrimenkul yatırımlarında aktif oldu. En önemlileri arasında Emaar Porperties'in ülkede yaptığı 4-3 milyar dolar değerinde yatırımları, Green Valley'in 2014'te Trabzon bölgesinde 60 milyon dolarlık konutu ile PJSC Group'un 400 milyon dolarlık projeleri yer alıyor. 


Yeni Şafak