Kent Haberleri

Bağ-Kurlulara müjde! Prim gün sayısı eşitleniyor! Erken emeklilik artık hayal değil!

Sigortasını Bağ-Kur’dan yaptıranlar prim gün sayısının SSK ile eşitlenmesini istiyordu. Konu hakkında gelişmeler yakından takip edilirken, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’den flaş bir açıklama geldi. Bakan Bilgin, Bağ-Kur’lu vatandaşlar için erken emekliliğe ilişkin çalışmaların yapıldığını duyurmuştu

EYT yasasının ardından gözler Bağ-Kur’lu vatandaşlar için düzenlemelere çevrildi. Bakan Bilgin, Bağ-Kur’lu vatandaşlar için erken emekliliğe ilişkin çalışmaların yapıldığını duyurmuştu. Prim gün sayısı eşitlenirse Bağ-Kur'lu vatandaşlar 7200 prim günüyle emekli olabilecek.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, daha az primle erken emekli olabilmeye ilişkin çalışmaların sürdüğünü ve 9 bin prim günüyle emeklilik şartı aranan Bağ-Kur’lu vatandaşlar için SSK'lılar gibi 7.200 prim günü ile emekli olmasına olanak verileceğini belirtilmişti.

KÜÇÜK ESNAFA ÖNCELİK VERİLECEK

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, küçük esnafın daha az primle emekli olmasının önünü açacak bir model üzerinde çalıştıklarını ifade etmişti. Söz konusu modelde ilk olarak berber, kuaför, marangoz, bakkal ve terzilerin de içinde bulunduğu küçük esnafların daha erken olması hedeflenecek.

Diğer Bağ-Kur'lu vatandaşların bu sisteme uzun vadede dahil edileceği tahmin ediliyor. Şirket sahipleri ve isteğe bağlı sigortasını yatıranların daha erken emekli edilmesinin önündeki engel kalkacak.

İşte detaylar...

EYT BAĞ-KUR PRİM GÜN SAYISI DÜŞTÜ MÜ?

EYT Bağ-Kur çalışanlarının prim gün sayısının düşmesi ile ilgili yeni bir gelişme yaşanmazken, Bağ-Kur sigortasına dahil olan vatandaşlar işlemlerini 9 bin gün üzerinden yapacak.

EYT’yle beraber emekli olabilmek için Bağ-Kur'lu vatandaşların erkeklerde 9 bin gün, kadınlarda ise 7200 prim gün sayısını tamamlaması gerekecek.

3.5 YIL KALA SSK'YA GEÇİŞ İMKANI

Emeklilik için 25 yıl, 9 bin gün koşulu sağlanmasına karşın emekliliğine 3.5 yıl kalan Bağ-Kur'lu vatandaşlar prim ödemelerini SSK'dan tamamlayabilir. Bu sayede daha az prim ödeyerek daha fazla aylık alma olanağına sahip olur.

1 Ekim 2008 tarihi ve sonrasında ilk kez sigortalı olan vatandaşlar çalışma hayatı süresince maksimum hizmetinin bulunduğu statüden emekliliğe hak kazanıyor.

Bu tarihten önce sigorta girişi olan vatandaşlar son 7 senelik fiili hizmet süresi içinde fiili hizmet süresi fazla statüden, hizmet sürelerinin eşitlenmesi durumunda ise eşit hizmet sürelerinden sonuncusunun tabi olduğu statüden emekli olabiliyor.

Seçim vaadi değil! Yüzde 36,36 zam kesinleşti! Hesaplara 3750 lira aktarılacak!

Et fiyatlarını düşürmek için dikkat çeken öneri! Bu öneri çok tartışılacak!

A101 beklenen dev indirimlerle geliyor! Granit tava 200 TL, derin tencere 300 TL, valiz 350 TL...