Bağcılar Bölge İdare Mahkemesi binasının dizaynı göz dolduruyor!
Tasarımı ve iç dizaynı ile göz dolduran İstanbul Bölge İdare Mahkemesi’nin Bağcılar Soğuksu’daki yeni yerleşkesi, adeta bir sanat galerisi. Mahkemedeki sanat eserlerini bizzat projelendiren Mahkeme Başkanı Ahmet Cüneyt Yılmaz, Habertürk'e konuştu.
Tasarımı ve iç dizaynı ile göz dolduran İstanbul Bölge İdare Mahkemesi’nin Bağcılar Soğuksu’daki yeni yerleşkesi, adeta bir sanat galerisi. Mahkemedeki sanat eserlerini bizzat projelendiren Mahkeme Başkanı Ahmet Cüneyt Yılmaz, Habertürk'e konuştu
İmar planları, kentsel dönüşüm, hatta ulaşım zammı iptal davalarına bakan İstanbul Bölge İdare Mahkemesi’nin Bağcılar Soğuksu’daki yeni yerleşkesi, bir adliyeden çok sanat galerisini andırıyor. Mahkemedeki tüm sanat eserleri, bizzat İstanbul Bölge İdare Mahkemesi Başkanı Ahmet Cüneyt Yılmaz tarafından projelendirilmiş.
İstanbul’daki kentsel dönüşümden imar planlarına kadar en kritik davaların görüldüğü Bölge İdare Mahkemesi, geçen temmuz ayında Bağcılar Soğuksu’daki yeni yerleşkesine taşındı.
Yaklaşık 200 hâkim, 300 de personelin görev aldığı modern bina, 54 bin metrekare kapalı, 26 bin metrekare de açık alana sahip. İçinde kuaförden spor salonuna, kantinden anaokuluna kadar çeşitli etkinlik alanlarının da bulunduğu binanın en dikkat çeken özelliği ise adliyeden çok sanat galerisini andırması.
İstanbul Bölge İdare Mahkemesi Başkanı Ahmet Cüneyt Yılmaz, alışılagelmiş mahkeme binalarının çok ötesinde, sanat eserleriyle dolu yeni yerleşkenin kapılarını Habertürk’e açtı...
Bizzat Ahmet Cüneyt Yılmaz’ın projelendirdiği sanat eserlerinin bulunduğu adliyenin girişinde, bizi ‘Kozmik Işık’ adlı eser karşıladı. 2.5 metrekarelik, renklendirilmiş çelik Türk bayrağı, evrensel bütünlüğü, aynı gök kubbenin altında olduğumuzu anımsatıyor.
Ay ve yıldızı oluşturan ana gövdenin içindeki sayısız küçük ay ve yıldızlar ise farklılıklara rağmen adaletin büyük ve kapsayıcı şemsiyesi altında birlik ve eşitliği temsil ediyor. Giriş katta, bankolardan bekleme alanlarına kadar her köşe özel olarak dizayn edilmiş.
Hâkimlerin giriş kapısındaki bankolar da yine ay yıldızlı bir tasarıma sahip. Üst katlarda, hâkimlerin koridorları ve mahkeme salonları bulunuyor. Güvenlik de üst düzeyde. Öyle ki hâkim koridorlarına giriş manyetik kartla yapılıyor, hâkimlerden başka kimse bu koridorlara giremiyor. Hâkim odaları ve mahkeme kalemi odaları da son derece modern ve konforlu.
Giriş kattaki sanatsal tasarım, üst katlarda da kendini gösteriyor. Girişteki ‘Kozmik Işık’ adlı eserin dışında, üst katlarda da ‘Üç İstanbul’a Övgü’ ve ‘Ses Dalgası’ gibi eserler mahkemenin duvarlarını süslüyor. Dahası var...
Başkanlık katında ise İstanbul Bölge İdare Mahkemesi’nin ilk kurulduğu yıllarda alınan kararların yer aldığı küçük bir sergi alanı da oluşturulmuş...
HANGİ DAVALARA BAKAR
Yazılı yargılama yapan İstanbul Bölge İdare Mahkemesi, imar planı, kamulaştırma, kamu görevlilerine ilişkin disiplin, göreve son verme, vakıf, dernek, ihale işlemleri gibi çok çeşitli dava konularına bakıyor.
Aksaray Meydan Projesi’nden Galataport’a, Haydarpaşa’ya kadar İstanbul’daki neredeyse tüm özel proje alanları, hatta ulaşım zammı bile Bölge İdare Mahkemesi’ne dava konusu oluyor.
DAVALAR HIZLANACAK, MAHKEMELER ISO 9001 BELGESİNE SAHİP OLACAK
İstanbul Bölge İdare Mahkemesi Başkanı Ahmet Cüneyt Yılmaz, yeni yerleşkeyle birlikte Bölge İstinaf Mahkemeleri’nin de hizmete girmesinin amaçlandığını, böylece iş yükünün hafifleyeceğini, davaların da hızlanacağını anlattı:
“Başkanlığımız, 1982 yılında Fatih Kumkapı’da bulunan ilk hizmet binasında yargısal faaliyetlerine başlamış, 2003’te ise Bahçelievler Yenibosna’daki hizmet binasına taşınmıştı. Fakat orası yetersiz kalınca bu yeni binanın inşaatı 2013 yılında start adı. Geçen eylül ayında ise taşındık. İleride kurulması düşünülen istinaf mahkemeleri de burada devreye girecek. Burada on sekiz tane istinaf mahkemesi dairesi olacak. Kapasitemiz şu anda 500 ise bu ileride 800-1000 civarına ulaşabilir. Edirne, Sakarya bölge olarak bize bağlanacak ve oradaki arkadaşlar da buraya gelecek. Yeni binamızda 13 idare, 14 vergi ve 4 de İstanbul Bölge İdare Mahkeme Kurulu olmak üzere toplam 31 mahkeme yer alıyor. Kısa bir süre sonra Bölge İstinaf Mahkemeleri’nin de hizmete girmesiyle Danıştay’a gitmesi gereken bazı temyiz dosyaları, yerelde çözüme kavuşmuş olacak. Böylece Danıştay’ın iş yükünün hafifletilmesi planlanıyor. Artık davalardan daha hızlı kararlar çıkacaktır çünkü mahkeme sayısı, hâkim sayısı, fiziki koşullar, hepsi birbiriyle doğru orantılı. Ayrıca burada, mahkeme kaleminin daha sağlıklı işlemesi için düğmeye bastık. IS0 9001 belgesi almak için, Türkiye’de ilk kez ekibimizi kurduk, kalite derneğinden gelen hocalar bu ekibe dersler veriyor.” 4-5 aylık bir süreç olacak. Bir nevi dünya standartlarında hizmet eğitimi diyebiliriz.”
DÜNYA STANDARTLARINDA
İstanbul Bölge İdare Mahkemesi Başkanı Ahmet Cüneyt Yılmaz’la yeni yerleşkeyi gezdik. Adliye binası, duruşma salonları, hâkim odaları ve sosyal etkinlik alanlarıyla dünya standartlarında.
ADLİYE İÇİNDE ANAOKULU DA VAR
İstanbul Bölge İdare Mahkemesi’nin yeni yerleşkesinde, hâkim ve personel çocuklarının eğitim gördüğü 60 öğrenci kapasiteli bir de anaokulu bulunuyor. Anaokuluna 2011-2014 tarihleri arasında İstanbul Bölge İdare Mahkemesi Başkanı olarak görev yapan Ali Yaşar Yurdabak’ın adı verilmiş. Yeni hizmet binası yerleşkesinin dış kısmında, ulaşımın sağlanabilmesi amacıyla bir taksi durağı, bir otobüs durağı ve minibüs hattı da devreye girmiş.
TEKNİK ÖZELLİKLER
A, B, C, D olmak üzere 4 blok, 7 kattan oluşan yeni hizmet binasında, 13 idare mahkemesi, 14 vergi mahkemesi ve 4 de İstanbul Bölge İdare Mahkemesi Kurulu bulunuyor.
Binada toplam 53 başkan odası, 268 hâkim odası, 2 stajyer hâkim odası, 52 yazı işleri kalemi, 11 duruşma salonu, 1 İdari Yargı Adalet Komisyonu, 1 İdari İşler Müdürlüğü, 1 Baro Odası, 1 kütüphane, 184 kişilik konferans salonu, 2 yemekhane, 1 doktor odası, 2 sığınak, 248’i kapalı 111’i açık olmak üzere toplam 359 araç kapasiteli otopark mevcut.
Binada, Silivri Açık Ceza İnfaz Kurumu İş Yurdu Müdürlüğü tarafından işletilen Satış Mağazası (market), yüklenici şirketler tarafından işletilen büfe, kuaför, çay ocağı ve kantinler, spor salonu ile PTT Şubesi ve banka ATM’si bulunuyor. 2015 yılı baz alınırsa 34 bin 640’ı vergide, 27 bini idare mahkemesinde toplam 65 bin civarı dosya var.
Eylül 2015’ten beri hizmet veren İstanbul Bölge İdare Mahkemesi’nin yeni yerleşkesinin resmi açılışı henüz gerçekleştirilmedi. Bahar aylarında resmi açılışın yapılması planlanıyor.
Bölge İdare Mahkemesi’nin hâkim girişindeki bankoların üstü de ay yıldız motifiyle tasarlanmış. Adaleti temsil eden logolar da estetik bir biçimde duvarlardaki yerini almış.
Üç İstanbul’a Övgü adlı eser, üst üste çizgi olarak biçimlenen renkli pleksiglas İstanbul çalışması, mahkemenin üst katlarının duvarlarını süslüyor.
Üst katlardaki duvarlardan birinde Ses Dalgası adlı eser var. Renkler ve biçimlerin estetiği arasındaki bağ anlatılmış.
Başkanlık katındaki sergi alanında mahkemenin ilk Üç İstanbul’a Övgü adlı eser, üst üste çizgi olarak yıllarında verilen kararların orijinalleri sergileniyor.
Hâkim koridorlarına giriş manyetik kartla yapılıyor. Hâkimlerden başkasının bu koridorlara girmesi mümkün değil.
Bölge İdare Mahkemesi’nin yerleşkesinde, hâkimlerin ve personelin spor yapabilmesi için bir de spor salonu bulunuyor.
Eski binada 4 hâkim bir odayı paylaşırken yeni yerleşkede artık her hâkimin kendine ait bir odası var.
Habertürk / Esra Boğazlıyan