Bağcılar'da 18 binanın yıkım töreni yapıldı!
Göztepe Mahallesi Şanlı Sokak Barınkent Sitesi önünde düzenlenen törende konuşan Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, AK Parti iktidarında mühendislik, beton kalitesi, jeolojik testlerle birlikte dönüşümde önemli noktaya gelindiğini anlattı.
Kentsel Dönüşüm Projesi’nin güvenli ve hızlı adımlarla yürüdüğü Bağcılar’da Göztepe ve Hürriyet mahallelerindeki 18 bina ile 184 bağımsız birimin yıkımı Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İlçe Kaymakamı Erdal Çakır, Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı, YTÜ Rektörü Prof. Dr. İsmail Yüksek ve AK Parti Bağcılar İlçe Başkanı İsmet Öztürk’ün katıldığı törenle yapıldı. Yeni inşa edilecek binalarda her bağımsız birime 1 kapalı otopark inşa edilecek ve alanın yüzde 65’i yeşil alan olarak düzenlenecek.
Göztepe Mahallesi Şanlı Sokak Barınkent Sitesi önünde düzenlenen törende konuşan Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, AK Parti iktidarında mühendislik, beton kalitesi, jeolojik testlerle birlikte dönüşümde önemli noktaya gelindiğini anlattı. Türkiye’nin genelinde halen bir kaç milyon binada sıkıntı yaşandığını anlatan Güllüce, “Bazı illerimizin yarısı fay hattı üzerinde bulunuyor. Buraları farklı alanlara kaydırmalıyız. Kentsel Dönüşüm’ün çıkmasının sebebi kötü yapılaşmanın ortadan kaldırılması ve yeni yaşam alanlarının inşa edilmesidir.” dedi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, 1994 yılında belediye başkanı seçilmesinin adından İstanbul’un, Başbakanlığında da Türkiye’nin dönüşüm geçirdiğini kaydeden Güllüce, Marmaray’ın olduğu, Bağcılar’da üç metro hattının hizmet verdiği ve üniversitelerin hizmete sunulduğu bir Türkiye’den bahsettiklerini kaydetti. Güllüce, “Dünyanın en büyük havaalanını yapıyoruz. Helikopterini, tankını ve savunma sanayinin yüzde 75’ni yapan ülke olduk. Önümüzdeki yıllarda 275 milyar doları hedefleyen Türkiye olduk.” dedi. Bakanlık olarak kalitesiz bina yapan ve beton atanlara engel olduklarını da anlatan Güllüce, “Biz böyle yapanları kilitliyoruz. Ancak güvenli güzel bina yaparsanız kira yardımı dahil her türlü desteği veririz. Vatandaş verdiği paranın hakkını almalı.” diye konuştu.
Kentsel Dönüşüm yönetmeliği çıkardıklarını da hatırlatan Güllüce, Gediz’de büyük bir çevre projesi yapacaklarını ve ciddi çevre kirliliğinin ortadan kaldırılacağını da belirterek, İTO ve TOBB’un da destek verdiği mekansal stratejik planını iki yıl içerisinde tamamlayacaklarını belirtti. Yeni teknolojiyle yapılan uçakların yerleşim alanlarını görüntülediğini de kaydeden Güllüce, üç boyutlu kayıtlar aldıklarını söyledi. Güllüce ayrıca e-devlet ve kent bilgi sisteminin de daha önem kazanacağını vurguladı. Online olarak atık su denetimi yaptıklarını da ifade eden Güllüce, bilgisayar üzerinden arıtmanın yeterli olup olmadığının belirlendiğini ve anında müdahalede bulunulduğunu ifade etti.
TOKİ 600 BİN İNSANIMIZI EV SAHİBİ YAPTI
TOKİ’nin Başbakanlığa bağlı bir kurum olduğunu da kaydeden Güllüce, 600 bin vatandaşı konut sahibi yaptığını vurguladı. Türkiye’nin dünyanın en hızlı kalkınan ülkesi olduğunu anlatan Güllüce, batının kirleterek yaptığı sanayi devrimini ülkemizin çevreyi koruyarak gerçekleştirdiğinin altını çizdi.
KÖYLER DE KENTSEL DÖNÜŞÜM KAPAMINA GİRECEK
Eski Türkiye’den kalma sokak ve binaların 1994 yılından bu yana Kentsel Dönüşüm kapsamında yenilendiğini belirten Güllüce, yapılan yıkımlarla Türkiye’nin yenilendiğini ve deprem riskinin ortadan kaldırılması için yeni yaşam alanları inşa edildiğini belirtti. Bakan Güllüce, “İstanbul kentsel dönüşümde en başarılı ilimizdir. Biz belediye kökenliyiz. Belediyelerimize önemli yetkiler devrettik. Diğer belediyelerimiz de kentsel dönüşüm çalışmalarını hızlandırsınlar onların önünü açalım. Kısa zamanda yine köylere de el atacağız. Pilot bölge olarak üç-dört köyü seçiyoruz. İleri tarihte Köysel Dönüşüm’e başlayacağız.“ dedi.
BAĞCILAR’DA KENTSEL DÖNÜŞÜM DEVAM EDİYOR
Konuşmasına Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı’ya Kentsel Dönüşüm çalışmalarından dolayı başarı dileklerinde bulunarak başlayan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş da Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın İBB Başkanlığı döneminde başlattıkları misyonu devam ettirdiklerini kaydetti.
ESKİ BAĞCILAR’DA SU YOKTU YOLLAR ÇAMURLUYDU
Avrupa’nın 23 ülkesinden büyük bir kent olan İstanbul’a hizmet verdiklerini kaydeden Topbaş, şunları söyledi:
“Çevre probleminin başladığı, kaynakların tükendiği bir dönemden geçiyoruz. Çıldır Gölü’nde bile hortumlar yaşanıyor. Bir takım sinyaller var. Her birimize kentimizi, ülkemizi ve dünyamızı düşünmeliyiz. 15 dakikada kovalardan boşanırcasına yağışlara şahit oluyoruz. Mazgallara, su kanallarına hiç dokunmamamıza rağmen böyle yağışı görmedik. Fiziksel hiç müdahale etmememize rağmen su baskınlarını yaşıyoruz. Londra’da bile bu tufanlar görülüyor. Yağış rejimleri de değişiyor. Buna göre altyapıları da düzenlemek yeni tedbirler almak zorundayız.” dedi. Halk otobüslerinin kazaya karıştığını ve ölenlerin yaralananların olduğunu da hatırlatan Topbaş, her alanda rehabilite yapılması gerektiğini vurguladı. Mühendisliğin riskleri sıfıra indirme sanatı olduğunun altını da çizen Topbaş, Kentsel Dönüşüm’e büyük önem verdiklerini anlattı. Topbaş sözlerini şöyle tamamladı:
“1995 yılında Başbakanımızın İl Başkanlığı döneminde ben de Bağcılar’da ilçe başkanlığı yaptım. Sayın Valimiz de o dönemlerde kaymakam olarak görev yaptı. İlçede meyve bahçeleri vardı, çamurdan geçilemezdi. 100 Yıl Mahallesi sakinlerinin bidonlarla nümayiş yaptıklarını hatırlıyorum. ‘Niçin tanker gelmiyor, su yok’ diye tepki gösterilen dönemden daha güzel yaşanılır günlere geldik. Çizmelerimiz arabalarımızın bagajlarında gezerdik. Papaz Köprüsü’nde çok sıkıntılar yaşandı. Gençler bilmez. Biz, aldığımız yetkiyle kentimizi güzelleştiriyoruz.”
ÜÇ HASTANE YENİLENİYOR
17 Ağustos Depremi’nin arifesinde ilçede yine önemli bir projenin hayata geçirildiğini kaydeden İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu da İstanbul’un en önemli sorununun depreme dayanıksız konutlar olduğunu ifade ederek sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bağcılar’da depreme dayanıksız binaların güçlendirilmesi ile ilgili kamu ve özel binalarda çalışmalar yapılıyor. İlçemizdeki aralarında okulların da olduğu 40 binada güçlendirme yapıldı. Bunların 29’u güçlendirildi, 11’i ise yeniden inşa edildi. İstanbul’da da 1162 kamu binasını güçlendirdik. Bu binaların 909’u güçlendirildi, 253’ü de yeniden yapıldı. Okullar ve sağlık tesisleri da bu binaların içerisinde yer alıyor.” Okmeydanı, Göztepe ve Kartal’daki eğitim ve araştırma hastanelerinin yeniden inşa edilerek önümüzdeki yıllarda hizmete sunulacağı müjdesini de veren Mutlu, “3 milyar liralık bir kaynağı İstanbul’un deprem güçlendirilmesine harcadık. Artık kamu konutlarının dışında özel konutlarda da yenileme ve güçlendirme yapılmalı.” Vali Mutlu, Topbaş ile Çağırıcı’yı başarılı çalışmalarından dolayı kutladı.
PROJE YÜZDE YÜZ MUTABAKATLA YÜRÜYOR
Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı da, genç bir ilçe olan Bağcılar’da çarpık yapılaşmadan dolayı Kentsel Dönüşüm’ün hayati öneme sahip olduğunu kaydetti. İlçenin yüzde 70’nin dönüştürülmesi gerektiğini belirten Çağırıcı, 1993 yılında ilçedeki mandıraların, toprak döküm sahalarının ve fabrikaların kaldırıldığını anlattı. Çağırıcı, varoş kelimesinin Bağcılar’da tarih olduğunu ifade etti. 6306 Sayılı Kanunun çıkmasıyla projenin hız kazandığını kaydeden Çağırıcı, “Bağcılar’da bugüne kadar yaptığımız kentsel dönüşümleri yüzde yüz mutabakatla götürdük. En son depremde hasar gören Albayraklar Sitesi’nde de anlaşma sağlandı, protokol yapıldı. 26 blok 715 daireli 3 bine yakın nüfusun yaşadığı Demirkapı mahallemizdeki dönüşümü KİPTAŞ ve Bakanlığımızla dönüşümü gerçekleştireceğiz.” şeklinde konuştu.
18 AY SONRA ANAHTARLARI TESLİM EDECEĞİZ
Konuşmaların ardından protokol sahneye çıkarak yıkımı gerçekleştirdi. Göztepe ve canlı bağlantı yapılan Hürriyet Mahallesi’ndeki 18 binada bulunan 184 bağımsız birimin yıkımı gerçekleştirildi.
Bakan Güllüce, “İnşallah 232 konutun inşaatı 18 ay sonra tamamlanarak sahiplerine teslim edilecek. Birlikte anahtarları dağıtacağız.” diye konuştu.