Bagdad Amreyev, İstanbul'dan ev almak isteyince yasaya takıldı
Kazakistan Büyükelçisi Bagdad Amreyev, İstanbul'dan ev almak isteyince "karşılıklılık" yasasına takıldı
Büyükelçi Kazakistan Meclisi'nde yeni kanun tasarısı hazırlattı. Kazakistan'ın Ankara Büyükelçisi Bagdad Amreyev bir yıldır görev yaptığı Türkiye'den bir ev almak isteyince mütekabiliyet (karşılıklılık) yasasına takıldı. Amreyev'in İstanbul'da daire alma istediği de bu nedenle Türk makamlarca reddedildi. Mütekabiliyet ilkesi yurtdışında Türk vatandaşlarının mülk edinemediği ülkelerin vatandaşlarının da Türkiye'de mülk edinememesini kapsıyor.
Kazakistan, Türk vatandaşlarının ülkelerinde mülk edinmelerine izin vermediği için Kazak vatandaşlar da Türkiye'den mülk edinemiyor. Ancak Büyükelçi Amreyev'in İstanbul aşkı yasaların bile önüne geçti. Yaklaşık bir yıldır Türkiye'de görev yapan büyükelçi, kendisi ev sahibi olmak istediğinde haberdar olduğu bu sorun karşısında hemen harekete geçti. Kazakistan Meclisi'ndeki parlamenterlerle görüşen büyükelçi Amyerev'in temasları sonucunda ülkede, Kazak vatandaşların Türkiye'den mülk edinmesini içeren bir kanun tasarısı hazırlandı. Tasarının önümüzdeki hafta gibi Kazak meclisinde görüşüleceği öğrenildi. Bu arada Kazak büyükelçiliği yetkilileri de kanun tasarısı teklifini doğrularken yakın zamanda konunun çözüme kavuşturulmasını istediklerini söyledi.
KAZAK AKINI OLUR
Büyükelçi'nin temasları sonucunda, Kazakistan'da Türklere, Türkiye'de de Kazaklara özel mülkiyet edinme hakkı çıkabilir. Şu anda Kazak vatandaşları Türkiye'de gayrimenkul sahibi olamıyor. Sadece şirketler ve tüzel kişilikler üzerinden alım yapabiliyor. Eğer bu karar çıkarsa Türkiye'de başka kişiler adına gayrimenkul edinen 20 bin Kazak vatandaşının da önünün açılabileceği belirtiliyor. Bir Kazak yetkili, "Kazaklar bugüne kadar Dubai'den büyük oranda gayrimenkul satın aldılar. Bu kararla rotanın artık İstanbul'a dönmesini bekliyoruz" diye konuştu.
ARAPLAR Ege kıyılarındaki adalara talip oluyor ancak "karşılıklılık" ilkesinden dolayı elleri boş geri dönüyor. Geçtiğimiz senelerde Adı açıklanmayan Ürdünlü bir zengin, Gökova'daki Kıstak Adası'na talip oldu. Ada için 45 milyon dolar teklif eden zengin, askeri makamlardan izin çıkmaması nedeniyle adayı alamadı. Ada daha sonra Enka İnşaat'ın patronu Şarık Tara tarafından satın alındı.
31 yaşındaki adını açıklamak istemeyen Azerbaycan vatandaşı finans şirketi sahibi, Türkiye'den ev alabilmek için şirket kurma yöntemini seçti. Sinpaş'ın projelerinden gayrimenkuller alan Azeri vatandaş "Türkiye yaşanmak istenen bir ülke. Ortak tarihi geçmişimiz ve kültürümüz de benim için seçim nedeni" dedi. Azeri finansçı "Bizin burada ev sahibi olabilmemiz için şirket kurma zorunluluğu olduğundan şirketimizin İstanbul ofisini kurdum. Böylece hem şirketimizin Türkiye ofisini açmış oldum, hem de ev sahibi olabilme hakkını kazandım" dedi.
YABANCILARA mülk satışını engelleyen yasa 89 ülke vatandaşının Türkiye'de ev sahibi olmasını engelliyor. Yabancılar bu engelleri bazı yöntemlerle aşarak ev sahibi olmanın yollarını arıyor. Bu yöntemlerden ilki Türk vatandaşlığına geçmek. Bunun yanı sıra ikinci yöntem Türkiye'de bir şirket kurarak bu şirket üzerinden alım gerçekleştirmek. Bir diğer yöntem ise Türkiye'de güvenilen tanıdıkların üzerine ev alarak bu engeli aşmak.
Sabah-Dilek Taş