Bağdat Caddesi tek çatı altında birleşti!
Bağdat Caddesi, Bağdat Caddesi Derneği adı altında kurumsallaşıyor. Dernek, caddede oturan, işyeri sahibi ya da çalışan üyelerden oluşuyor...
Türkiye'nin en prestijli caddelerinden biri olan, uzunluğu ile dünyanın birçok alışveriş caddesini geride bırakan Bağdat Caddesi, Bağdat Caddesi Derneği adı altında kurumsallaşıyor. Avukat Ali Güvenç Kiraz'ın yönetim kurulu başkanı olduğu Bağdat Caddesi Derneği, caddede oturan, işyeri sahibi ya da çalışan üyelerden oluşuyor.
Ekonomist'te yer alan habere göre; Dernek, 2012'de dünyanın en değerli dördüncü alışveriş caddesi seçilen ancak kentsel dönüşüm sürecinde cazibesini yitiren Bağdat Caddesi'ni eski renkli günlerine taşımak, kaybolan değerini yeniden kazandırmak, nitelikli turistin gezdiği yer haline getirmek amacıyla kuruldu. Bu amaç doğrultusunda siyasi bir hedef gütmeksizin tüm kamu kurumlan ile koordineli çalışılması planlıyor.
Bağdat Caddesi Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ali Güvenç Kiraz, dernek çatısı altında caddenin değerinin eski hale gelmesini amaçladıklarını söylüyor. Bağdat Caddesi'nin 2012 yılı sonrası her yıl değer kaybettiğini hatırlatan Kiraz, kentsel dönüşüm süreci, AVM'lerin yapılması, trafik sorunu ve ışıklandırma eksikliğinin başlıca sorunlar olduğunu vurguluyor. "Bu böyle devam etmemeli" diyenler olarak bir araya geldiklerini söyleyen Kiraz, bu bölgede yaşayanlar, sanatçılar, iş adamları, serbest meslek mensupları olarak bu derneği kurduklarını belirtiyor.
Bağdat Caddesi'nin insanların yürüyebileceği, gece geç saatlere kadar aktif bir şekilde kullanabileceği, ışıl ışıl bir cadde olması hedefleniyor. Ayrıca her ay düzenli kültür sanat etkinlikleri ile gençler ve çocukların eğlenebilecekleri etkinlikler planlanacak.
Sanat sokağı, sinema sokağı, tiyatro sokağı gibi tüm sokakların belli bir tema ile donatılması da bir diğer proje. Yılın 365 günü yaşayan, birçok önemli festivale ev sahipliği yapan, bölge değeriyle orantılı tematik sokaklarının olması hedefleniyor.
Son dönemlerde yaşanan depremlerden sonra Bağdat Caddesi'nin değer kazandığını belirten Ali Güvenç Kiraz, "480 binin altına düşen nüfusumuz 500 binlere kadar çıktı. Kiralık daire hiç kalmadı diyebiliriz. Satılık ise çok az kaldı" diyor. Bağdat Caddesi'ni yeniden canlandırmak için caddenin ticari envanteri çıkarıldı. Araştırmaya göre, cadde yüzde 87'lik ticari doluluğa sahip. Burada yer alan dükkanların yüzde 22'si restoran/kafe, yüzde 20'si moda/ giyim markalarından oluşuyor. Bir bulvar ve açık. AVM konumundaki Bağdat Caddesi'nin değerinin 20 milyar TL değerinde olduğu da vurgulanıyor. Dernek, özel bir aplikasyon geliştirip Bağdat Caddesi üzerindeki mekanların konum, yol bilgisi, mağaza içi görselleri, restoranlar için menü ve fiyat bilgilerini vermeyi de planlıyor. Nitelikli turisti caddeye çekebilmek için Turizm Bakanlığı ve acentelerle ortak bir çalışma modeli geliştirilmesi hedefleniyor. Caddeyi bazı aylarda bir gün trafiğe kapatma ve alışveriş günü ilan etme planları da bulunuyor.
2020'de tapu harcı indirimi yapılmayacak mı?
Gayrimenkul sektörü son birkaç yıldır patinaj yapıyor. Sektörü bu durumdan kurtarmak amacıyla vergi indirimleri yapılmıştı. Önemli gelir kalemlerinden biri olan tapu harçlarında yapılan yüzde 25'lik indirim ve satışların düşmesi gelirlere de yansımıştı. 2019 hedefi 16 milyar 434 milyon TL iken, eylül ayına kadar sadece 6 milyar 654 milyon TL'lik harç geliri elde edildi. Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu teklifine göre ise 2020 yılında tahsil edilmesi beklenen 30 milyar 221 milyon TL'lik harcın 16 milyar 15 milyon TL'lik kısmı tapu harçlarından sağlanacak. Bu durum da 2020 yılında devletin tapu harcı indirimi yapmayacağı yorumlarına neden oluyor.
Altın Emlak Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı, yeni yılda beyannamelere ve taşınmazların satış değerlerine yönelik kapsamlı düzenlemeler olacağını söylüyor.
Özelmacıklı, sektörün gerçekçi bir taşınmaz beyan kontrol sistemine ihtiyaç duyduğunu da vurguluyor. Bu yılın ilk dokuz aylık döneminde Türkiye genelinde 865 bin konut satıldı. Bu yıl ikinci el konut satışlarında ciddi bir artış gözlendiğine dikkat çeken Özelmacıklı, ilk dokuz aydaki. satışların yüzde 60'tan fazlasının ikinci el satışlardan oluştuğunu söylüyor. Nevşehir, Yalova, Karaman, Balıkesir ve Karabük'te ikinci el konut satış oranı yüzde 70'i geçmiş bulunuyor.
Bağdat Caddesi 'Bağdat Caddesi Derneği' ile kurumsallaşıyor!