Genel

Bağdat Caddesi'nde çuval dolusu para nasıl boşa gitti?

Century 21 Caddebostan ofisi ABC Gayrimenkul'ün brokeri Özgür Günal, Bağdat Caddesi'nde 'çuvalla paranın nasıl boşa gittiğini anlattı

İSTANBUL'un üç önemli alışveriş caddesinden biri olan Bağdat Caddesi'nin, firmaların ve kişilerin iş yapmak istediği önemli noktalardan biri olduğuna dikkati çeken Century 21'in Caddebostan ofisi ABC Gayrimenkul'ün brokeri Özgür Günal, "Cadde üzerindeki dükkanlar sık sık el değiştirir. Gördüğüm kadarıyla yerli firmalar iyi pazar araştırması yapmıyor. Bildiğim bir dükkan, son 3 yılda 4 kez el değiştirdi, her gelen yüklü dekorasyon masrafı yaptı" diyor.
KÜRESEL krizin ilk aylarında en çok gayrimenkul sektörü etkilendi, yüksek hava paralarının konuşulduğu 3-4 alışveriş caddesinde, boşalan dükkanların artmasıyla ters orantılı, hava paraları da aşağı indi, hatta bazı noktalarda tamamen ortadan kalktı. Bağdat caddesini iyi bilen gayrimenkul danışmanlarından, Century 21 Caddebostan ofisi ABC Gayrimenkul'ün brokeri Özgür Günal, Bağdat Caddesi'nde 'çuvalla paranın nasıl boşa gittiğine' şahit olduğunu anlatırken örnek de veriyor:

İnanılmaz para harcanıyor
"Uluslararası markalar, açtıkları mekanlarda genellikle uzun süreli kalır. Diğer işletmeler ise zorlanıyor ve sıklıkla başarısızlığa uğruyor. Kiralanan mekanların kira fiyatları yüksek, buna ilave olarak ciddi hava paraları veriliyor. Ayrıca dükkanın dekorasyonuna inanılmaz paralar harcanıyor. Başlangıçtaki bu ciddi masraflar, işletmenin geleceğini de olumsuz yönde etkiliyor. Beklenilen cirolara ulaşılamadığında, kısa sürede işletmeler devir amaçlı ilana çıkıyor. Örneğin, Bağdat Caddesi üzerinde ismini telafuz edemeyeceğim bir dükkan 3 yıl içerinde 4 defa el değiştirdi. Kişiler, ciddi finansman kaynağı ayırarak dükkanı dekore ettirdi. Fakat, kısa sürede kâr beklentisi içinde olduklarından çabuk pes ederek dükkanı devrettiler. Her firma kendi konseptine uygun dekore ettiğinden, bir önceki dekorasyonu değiştiriyor. Firmalara tavsiyemiz pazar araştırması ve analizini iyi yaparak yatırıma başlamaları ve faaliyete başladıktan sonra da sabır göstermeleri."

Hadi gel caddemize dönelim
Bağdat Caddesi ve bölgedeki semtlerin eski yerleşim birimleri olduğunu kaydeden ve "Bölge sakinleri uzun yıllardır burada ikamet ettikten sonra en büyük değişimi 1999 depreminden sonra yaşadı. Depremden sonra başlayan bu hareketlilikle, bölgede yaşayan insanlar yeni yerleşim bölgelerine yönelmiş olsa da değişim fazla uzun sürmedi" diyen Özgür Günal, şöyle devam ediyor:
"İnsanlar, alıştıkları sosyal ortam ve renkli yaşam özlemini; Bağdat Caddesine geri dönerek giderebildi. Bu süreç, eski yapıların yenileriyle yer değiştirmesi gibi olumlu bir sürece olanak sağladı. Bu bölgedeki eski yapılar hızla yerlerini yeni inşaatlara bıraktı.

Emlakçılık anlayışı değişti
Ne ilginçtir ki, İstanbul'da en hızlı değişimlerden birisi bu bölge de yaşanıyor. Bağdat Caddesi ve civarındaki semtlerde çalışan emlakçıların ve mülk sahiplerinin verdiği gazete ilanları ve portföylerden anlaşılacağı gibi emlak piyasası açısından rekabetin en yüksek olduğu bölgelerden biri. Bu rekabet, emlak ofislerinin kalitesini ve ekiptekilerin sayısını ciddi anlamda artırdı. İnşaat mühendisiyim, ama 11 yıldır bu sistemin içindeyim. Ofisimiz, Century 21'in 85 ofisi içinde en yüksek gayrimenkul danışmanına sahip ofis."
Ceketimizden tanıyıp bizimle temasa geçiyorlar
DÜNYA'da; ABD, Fransa, Çin, Japonya ve daha birçok ülkedeki gibi Century 21'in 'sarı ceketli' gayrimenkul danışmanlarının yüzlerce insan içinden kolayca seçildiğini bildiren Özgür Günal, "Sarı ceketli Century 21 gayrimenkul danışmanları olarak zaman zaman ilginç olaylar yaşıyoruz" dedi ve şu örneği verdi: "Sarı ceketten tanınma oranı yurt dışında daha üst düzeyde. Fakat biz de önemli mesafe kattettik, Bağdat Caddesi'nde hemen fark ediliyoruz. Caddede, alışverişte karşılaştığımız insanlar gayrimenkul ihtiyaçları olduğunda bizimle temasa geçebiliyor. Birgün, bankada işlem için sıra beklerken, bir hanımefendi, 'Siz Century21'den misiniz' diye sordu. 'Evet' diye yanıtlayınca, memnuniyetle, bir gayrimenkul danışmanı aradığını söyledi ve gayrimenkulü hakkında bilgiler vermeye başladı. Bankadan beraber çıktık, ofisimde misafir ettim. Ofisimizdeki ortamı övdü, bizimle çalıştı ve konutunun satışını gerçekleştirdik. Sarı ceketin farkını o zaman hem ben hem ekibim daha iyi anladık."
Ali Öztürk / Hürriyet