23 / 12 / 2024

Bağdat Caddesi'nde kiralar 100 bin TL'ye kadar çıkıyor

Bağdat Caddesi'nde kiralar 100 bin TL'ye kadar çıkıyor

Ekonomik kriz korkusunu üzerinden atan markalar caddelere artık daha rahat çıkıyor. Geçen yıl 'kiralık' tabelalarından geçilmeyen Bağdat Caddesi'nde şimdi boş yer yok. Bazı bölgelerde aylık 100 bin lira kira ödemeyi göze alanlar var...



İSTANBUL'UN en işlek, en pahalı ve en prestijli iki caddesinden biri olan Bağdat Caddesi, yeniden yerli ve yabancı markaların gözdesi oldu. Hatırlanacağı gibi Benetton, geç tiğimiz aylarda Türkiye'deki ikinci büyük mağazasını Bağdat Caddesi'nde açmıştı. Suadiye'de mağazası bulunan Vakko, çatalçeşme'de ikinci bir mağaza daha açacak. Ancak burası dekorasyon ağırlıklı olacak. İlk şubesini Nişantaşı'nda açan Godiva'nın da aynı mekan için pazarlık yaptığı söyleniyor. İç giyim, çorap ve mayolarıyla bilinen Penti ise çatalçeşme'de 200-250 metrekare büyüklüğünde yeni bir mağaza açtı. Bu arada, Kanyon AVM'de adını duyuran Num Num da yüksek bir kira bedeli ve devir parası ödeyerek Bağdat Caddesi'ne geldi.

KRİZ çABUK ATLATILDI

Global ekonomik kriz nedeniyle 2008 yılında 'Bağdat Caddesi'ne bomba düştü!' başlıklı bir haber yapmıştık. Cadde tarihinde ilk kez bu kadar çok dükkana 'kiralık' tabelaları asılmıştı. Kiralar yüzde 30 civarında düşmüş ve 20'ye yakın işyeri de el altından devredilmeyi bekliyordu. Hatta mal sahipleri dolarla, euro'yla kiralamaktan vazgeçip TL'ye dönmüştü.

Ancak görünen o ki Bağdat Caddesi krizi çabuk atlatmış. Caddede satılık ya da kiralık tabelası görmek neredeyse imkansız. Kiralarda ise 2 yıl öncesine göre yüzde 10-15 artış söz konusu. Mal sahiplerinin bir kısmı yine TL'yle kirala ¬mayı tercih ediyor. Bazıları ise yeniden dolara, euro'ya dönmüş. İşyerlerini boşaltmak için yine devir parası istenmeye başlamış.
Ekonomideki canlanma, yerli ve yabancı markaların Bağdat Caddesi'ne ilgisini artırmış. Son iki yıl içinde caddede yeni açılan yer sayısı hayli artmış. Örneğin, daha önce ağırlıklı olarak alışveriş merkezlerinde şube açan Krispy Kreme, bu kez şžaşkmbakkal'ı tercih etmiş. Sütiş, Saray, BiBuçuk, Köfteci Ramiz ve Köfteci Rasim Taşkınlar da Bağdat Caddesi'nde yeni boy gösterenler arasında...

AçIK ALIşžVERİşž MERKEZİ

Bağdat Caddesi, dünyanın en uzun alışveriş caddelerinden biri. 7 km'lik caddenin en işlek noktası ise Erenköy ile Suadiye arasında kalan yol. Zara, Burberry, Braccialini, Marks&Spencer, Vakko, Mango, Vakkorama, Infinity, Mudo, Yargıcı, Benetton, Godiva gibi ünlü markaların mağazalarının bulunduğu cadde tam bir açık alışveriş merkezi konumunda. Tabii bir gezinti caddesi olarak nitelendirmek de mümkün.

Son yıllarda caddede bulunan mağazalar ağırlığı yiyecek içeceğe doğru kaymaya başlamış. Lahmacuncudan tutun da suşi restoranına kadar birçok yeni yiyecek içecek mekanı açılmış. Starbucks, Robert's Coffee, Gloria Jeans, Kahve Dünyası, Cafe Crown gibi keyif ve dinlenme mekanları da göze çarpıyor.

BACALI VE BACASIZ KİRALAR

Bağdat Caddesi'nde Erenköy ile Suadiye arasında kalan yolda 100 metrekarelik bir dükkanın aylık kirası 35 bin liradan başlıyor. Ancak caddede kiraları belirleyen en önemli unsur baca. Neden mi İşyerine baca açabilmek için, bulunduğu binada oturanların tamamının onay vermesi gerekiyor. Lokanta tarzı bir yer açmaya uygun bacalı 100 metrekarelik bir işyerinin aylık kirası ise 50 bin liraya kadar çıkıyor. Hem ön kullanımı hem de bacası olan aynı büyüklükte bir işyerinin aylık kirası ise 70 bin liralara yükseliyor.

Caddebostan'a doğru ilerledikçe dükkan kiraları ortalama yüzde 15 düşüyor. Bağdat Caddesi'ndeki binaların birinci katlarının da üst katlara göre değeri artmış. Binaların ilk katı ile üçüncü katı arasındaki kiralarda en az üç kat fiyat farkı oluşmuş.

Cadde üzerinde satılık iki dükkan gözümüze çarptı. 15 metrekarelik olanı için 1 milyon 150 bin dolar isteniyor. Bulunduğu mevkiye göre satış fiyatlarının 10-12 milyon dolara kadar yükseliyor.

Caddede oturmanın bedeli de yüksek. Ev kiraları 2 ile 8 bin lira arasında değişiyor. 140-300 metrekare arasındaki konutları satın almak için 500 bin lira ile 4 milyon dolar arasında bir rakamı gözden çıkarmanız gerekiyor.

Bu durum bölgede emlak yatırımım öne çıkarıyor. Özellikle eski binalar çok gözde. 34 katlı binalarda daire sahipleri ile anlaşan müteahhitler ciddi bir yarış halinde.
Para/Bülent EKİMCİ


Geri Dön