Sektörel

Bağdat Caddesi’nde kiralar 3 bin 500 liraya geriledi!

İstanbul Anadolu Yakası'nda yer alan Bağdat Caddesi’nde kentsel dönüşüm sebebiyle konut artışı yaşandı. Aşırı fiyat artışlarının da eklenmesiyle bölgedeki daireler boş kaldı.

Anadolu Yakası’nın ünlü Bağdat Caddesi’nde artan konut sayısı ve boş kalan daireler fiyatları aşağı çekti. 5 bin liraya çıkan kiralıklar şimdilerde 3 bin 500 liraya kadar geriledi. Başarır Grup Başkanı Alptekin Başarır, “Sıfır faizli kredilerle bireysel dönüşüm teşvik edilmeli” dedi.




İstanbul Anadolu Yakası’nın ünlü Bağdat Caddesi’nde kentsel dönüşümle artan konut sayıları ve aşırı yükselen fiyatlar daireleri boş bırakmaya başladı. Konutların elde kalmaya başlaması ise fiyatların düşmesine neden oldu. Bir iki yıl öncesine kadar beş bin liraya kadar çıkan kiralıklar şimdilerde 3 bin – 3 bin 500 liraya kadar geriledi.  Arz-talep dengesini bozmadan ve yoğunluğu artırmadan bir çözüm bulunması gerektiğini savunan Başarır Grup Yönetim Kurulu Başkanı Alptekin Başarır, “Uzun vadeli ya da sıfır faizli kredilerle bireysel dönüşüm teşvik edilmeli” önerisinde bulundu.  Türkiye’de gayrimenkul sektöründeki gelişmeler ve Başarır Grup’un projelerini Alptekin Başarır, Karar Gazetesi’ne anlattı. Kentsel dönüşüm kapsamında Kartal, Yakacık, Kurtköy ve Bağdat Caddesi’nde devam eden projeleri bulunduğunu söyleyen Başarır, Kurtköy’de de bin dairelik 3 projenin sürdüğünü, bunlardan birinin temmuz ayında teslime hazır olduğunu açıkladı. Bağdat Caddesi’nde 5 binada 142 hak sahibi olduğunu belirten Başarır, “Bu kişilerle tek tek anlaştık. Şu anda biri teslim edildi, diğeri teslim edilmek üzere. Biri bu yıl sonuna kadar teslim edilecek. İki tanesi de gelecek yıl sonuna kadar” diye konuştu. Yakacık’ta “Helenium Sky Suites” projesine başlayacaklarını açıklayan Başarır, “Burası da kentsel dönüşüm ve 100 dairelik bir siteydi. Şu anda ruhsat aşamasındayız. 101 hak sahibiyle anlaştık” bilgisini verdi. Kentsel dönüşüme başladıklarında karşılaştıkları zorluklardan da bahseden Alptekin Başarır, yaşadıkları sıkıntıları şöyle anlattı: “Tebligat zorluğu vardı. Vatandaşa tebligatı ulaştırmamız lazımdı. Evinde olmuyordu, teslim almıyordu. Alıyordu itiraz ediyordu, aylarca yıllarda sürüyordu. Fikirtepe’de mesela 3 yıldır uğraşıyoruz.”


Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın 27 Ekim 2016’da çıkardığı yönetmelikle işlerin biraz daha kolaylaştığına işaret eden Başarır, “İlk başlarda eziyetini çok çektik. Bakanlığın devreye girmesiyle şimdi bir binayı yıkıp yeniden yapabilmek kolaylaştı. Fikirtepe de hallolup başlayabileceğimiz bir hale geldi. Bu yılın ikinci yarısında başlayabileceğimiz bir konumda. Bizim bulunduğumuz adada 300 küsur hak sahibi vardı. Yüzde 85’iyle anlaşmıştık, yüzde 15’i kalmıştı. Bakanlık şimdi devreye giriyor, kendileri anlaşıyorlar” diye konuştu. Fikirtepe projesinde 1+1’den 4+1’e kadar her tip dairenin olacağını açıklayan Başarır, “Burada 800 daire ve iş merkezleri olacak. Bugün fiyatları belli olsa metrekaresi 7 bin lira civarında olur” diye konuştu. Kat sınırlaması konusuna da değinen Başarır, bu kısıtlamanın Fikirtepe hariç getirildiğini hatırlattı. Fikirtepe’nin özel afet bölgesi olduğuna işaret eden Başarır, burada da 80 metre sınırının aşılamadığını vurguladı. “Kadıköy’de 18 katlı binalar ne olacak?” diye soran Başarır, “Onlar şimdi kentsel dönüşüme giremeyecek. İçinde oturan kişi binasını dönüştürmek istiyor, ancak müteahhit girmiyor. 21-23 kat yapmak zorunda, iki blok yapınca arsa kurtarmıyor” diye konuştu.


FİKİRTEPE’DE DAHA TAPUSU OLMAYAN  YERLER VAR

Fikirtepe, Sultanbeyli gibi bölgelerde daha tapuları dağıtılmamış yerlerin bulunduğuna işaret eden Alptekin Başarır, “İmar planları yapılacak, sonra buralar imara açılacak. Kentsel dönüşüm çalışmaları başlayacak. Bunları yapılması zaten bir süreç” ifadelerini kullandı. Bağdat Caddesi’nde ise kiraların gerilemeye başladığına işaret eden Başarır, şöyle devam etti: “Oradaki artış, daire sahiplerinden oldu. Dairesinden çıkan karşı apartmana gitti kiralar 3’se beş bine çıktı, sonra bina bollaşınca 3 bine geldi. Eskiden 600 binse satılıklar 1,5 milyona çıktı.”


BAĞDAT CADDESİ KONUT ÇÖPLÜĞÜNE DÖNÜŞMEK ÜZERE

Kentsel dönüşümde hep müteahhit denildiğini, ancak bireysel dönüşümün de yollarının aranmasını gerektiğini savunan Alptekin Başarır, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu nereye kadar… 18 milyon İstanbul’dan bahsediyoruz. Kime satacağız bu kadar konutu. Biraz da insanların kendi kendini kentsel dönüşümü yapmasının yollarını bulmamız lazım. Çünkü, müteahhit yaptığı zaman bir yük yüklemesi lazım. Belki uzun vadeli kredi, belki sıfır faizli kredi mi olur bilmiyorum…Bağdat Caddesi’ni görüyoruz, satılmayan daire çöplüğüne dönmek üzere. Bu hızla devam ederse yaşanmayacak bir yer haline gelecek ya da daire çöplüğüne dönecek. O kadar çok daire yapılıyor ki…. Beş sene sonra bomboş daireler düşmüş fiyatlarla yaşanacak. O nedenle, bu şehrin yoğunluğunu merkezlerden yaymamız lazım.”


VATANDAŞLIK 250 BİN DOLAR OLSA 500 BİN KONUT SATILIRDI

Türkiye’den 1 milyon dolarla konut alan yabancılara vatandaşlık verilmesini de değerlendiren Alptekin Başarır, fiyatın daha düşük tutulması halinde daha fazla konutun satılabileceğini belirtti. Başarır, şunları söyledi: “Yabancılara 250 bin dolarla beş yıl süreyle oturum hakkının, daha çok yabancı getireceğine inanıyorum. 250 bin dolardan olsa 500 bin konut satılırdı. Bütün Ortadoğulular alırdı. İran’ın da rol model ülkesiyiz. Yaptığımız bir projemizde, 22 villanın 4’ünü İranlılara sattık. Ticari gayrimenkule biraz hareketlenme geldi. İş yeri gibi, gurbetçiler arayıp sormaya başladı. Özellikle Almanya’dan.”


 

Karar/ HAMİDE HANGÜL