Emlak Terimleri

Bağışlanan bir evi mirasçılar geri alabilir mi?

Mirasbırakan gayrimenkul sahipleri sağlığında tapusunu bağış yolu ile bir başkasına devredebiliyor. Peki, bağışlanan bir evi mirasçılar geri alabilir mi? Tağu bağışı, bir bedel veya başkaca bir karşılık alınmaksızın bir malın mülkiyetinin bir başkasına devredilmesi işlemi olarak tanımlanıyor

Tapu bağışı, satış bedeli olmadan yapılan devir işlemleri oluyor. Tağu bağışı, bir bedel veya başkaca bir karşılık alınmaksızın bir malın mülkiyetinin bir başkasına devredilmesi işlemi olarak tanımlanıyor.Tapu bağışı belli bir şart karşılığında yapılabiliyor. Bağış işlemi çoğunlukla aile içinde, akrabalar ya da yakın ahbaplar arasında gerçekleşiyor.  

Borçlar Kanununun 242. maddesine göre rücu şartı ile bağış yapılabilir. Buradaki rücu şartı, bağışı kabul edenin bağışı yapandan önce ölmesi halinde, taşınmazın mülkiyetinin bağışı yapana (eski malike) geri dönmesidir.

Söz konusu şart tapuya " ... lehine bağıştan rücu şartı vardır. Tarih - yevmiye" şeklinde şerh ediliyor. Bu işlemden bağış harcı dışında harç alınmıyor. Şerhler sütunundaki rücu şartı taşınmazın devrine veya herhangi bir hakla kısıtlanmasına engel olmuyor.

Tapuyu bağışlayan kimsenin vefatı halinde mirasçılar saklı paylarının zedelendiğini düşünerek tapu devrinin iptal edilmesini isteyebiliyor. Peki, bağışlanan bir evi mirasçılar geri alabilir mi?

TENKİSE TABİ KAZANDIRMALAR

Medeni Kanun gereğince aşağıdaki karşılıksız kazandırmalar, ölüme bağlı tasarruflar gibi tenkise tabi oluyor:

1. Mirasbırakanın, mirasçılık sıfatını kaybeden yasal mirasçıya miras payına mahsuben yapmış olduğu sağlararası kazandırmalar,geri verilmemek kaydıyla altsoyuna malvarlığı devri veya borçtan kurtarma yoluyla yaptığı kazandırmalar ya da alışılmışın dışında verilen çeyiz ve kuruluş sermayesi, 

2. Miras haklarının ölümden önce tasfiyesi maksadıyla yapılan kazandırmalar,

3. Mirasbırakanın serbestçe dönme hakkını saklı tutarak yaptığı bağışlamalar ve ölümünden önceki bir yıl içinde âdet üzere verilen hediyeler dışında yapmış olduğu bağışlamalar, 

4. Mirasbırakanın saklı pay kurallarını etkisiz kılmak amacıyla yaptığı açık olan kazandırmalar.

BAĞIŞLANAN BİR EVİ MİRAÇSILAR GERİ ALABİLİR Mİ?

Medeni Kanun gereğince saklı payının ihlal edildiğini düşünen hak sahipleri tarafından açılacak bir dava sonrasında tapuda yapılan bağış işlemi bozulabiliyor. Saklı pay şu şekilde sıralanıyor: 

- Altsoy için yasal miras payının yarısı, 
- Ana ve babadan her biri için yasal miras payının dörtte biri,  
- Sağ kalan eş için, altsoy veya ana ve baba zümresiyle birlikte mirasçı olması hâlinde yasal miras payının tamamı, diğer hâllerde yasal miras payının dörtte üçü.

Devre konu olan taşınmazın yukarıdaki oranları aşması halinde hakimin müdahalesi ile tapu iptali gerçekleşebiliyor.

Tapu iptal davası zamanaşımı ne kadar?

Babadan oğula tapu bağışı bozulur mu?

Ölünceye kadar bakma akdi bozulabilir mi?