Emlak Terimleri

Bağlantılı sözleşme!

Kira ilişkisinde kiraya verenin, kiralananın kullanımı ile ilgili olmayan bir borcu dayatmasının önüne geçmek suretiyle zayıf tarafın korunması amacını taşıyan kira hukuku bağlantılı sözleşme hükümleri...

Bağlantılı sözleşme!

Bağlantılı sözleşme ile ilgili hükümler, Türk Borçlar Kanunu kapsamında, İkinci Ayrım: Konut ve Çatılı İşyeri Kiraları'nda yer alıyor. Söz konusu esaslar, kanunda 340. maddeye bulunuyor.


Bağlantılı sözleşme

MADDE 340- Konut ve çatılı işyeri kiralarında sözleşmenin kurulması ya da sürdürülmesi, kiracının yararı olmaksızın, kiralananın kullanımıyla doğrudan ilişkisi olmayan bir borç altına girmesine bağlanmışsa, kirayla bağlantılı sözleşme geçersizdir.


Yukarıda belirtilen hükmün amacı: kira ilişkisinde genel olarak üstün durumda olan kiraya verenin, kiralananın kullanımı ile ilgili olmayan bir borcu dayatmasının önüne geçmek suretiyle zayıf tarafın korunması olarak ifade ediliyor.


Uygulamada da sıklıkla özellikle alış veriş merkezlerindeki kiralamalarda ya da iş merkezlerindeki ofis kiralamalarında, kiraya verenlerin, kiracılara bu tür dayatmalarda bulundukları görülüyor. Kanun bu hüküm ile, uygulamada yaşanan bu problemlerin önüne geçiyor.




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com