Genel

Baharın gelmesiyle birlikte evler de çiçek açıyor!

Baharın gelmesiyle birlikte evlerde çiçek açmaya başladı. Artık, duvar kağıtlarından yatak örtülerine, tencere- tavadan perdelere, masalardaki bardak ve tabaklardan halılara, saksılardan çaydanlıklara kadar rengarenk çiçekli ürünler kendini gösteriyor

Bu da, perakende zincirlerinin tüm bu alışverişler için raflarında yeni yerler açmasına neden oluyor.

Havaların ısınıp, baharın gelmesi, yeşilin binbir tonunun ortaya çıkması ve doğanın büyülü güzelliğine kendimizi kaptırmamızla birlikte evlerin kapı ve pencereleri ardına kadar açılıyor, kaim giysiler yerini incelere, koyu renkler de açıklara bırakıyor. Artık çiçekler sadece bahçelerle sınırlı kalmıyor, evlerin dört bir yarımda da açıyor. Duvar kağıtlarından yatak örtülerine, tencere- tavadan perdelere, masalardaki bardak ve tabaklardan halılara, saksılardan çaydanlıklara kadar her detayda börtü böcek desenli, rengarenk çiçekli ürünler kendini gösteriyor.

Evlerde yaşanan bu değişim, bahar temizliğiyle başlıyor. Ardından gardroplar açılıp, kışlıklar kaldırılıyor. Yerlerine ince kıyafetler asılıyor. Balkonlar ve saksılar çiçeklerle donatılıyor, kulpu kırık tencerelerin, teflonu kabarmış tavaların, kireç tutmuş çaydanlıkların yerini ateşe dayanıklı, tabanı dahil her yanı çiçeklerle kaplı yeni nesil ürünler alıyor. Koltuk ve kanepelere yeni yüz, yataklara da yeni nevresim takımları takılıyor.

Bahar canlılığı

Perakende zincirleri de tüm bunlar için raflarında yeni yerler açıyor. Bahar alışverişinden aldığı payı artırmak isteyen zincir marketlerin çiçek reyonlarında yer alan karanfil buketlerinin fiyatı 10 TL'den, bahar buketleri de 20 TL'den satışa sunuluyor. Bu market zincirlerinde kaktüsler 4 TL'den, sümbül ve sardunyalar 5 TL'den, Afrika menekşeleri de 3 lira 80 kuruştan satılıyor. Balkonlar için bambu rüzgar çanlarının 5 TL'lik etiketler taşıdığı bu reyonlarda, plastik balkon koltuklarının fiyatları da 16.5 TL ile 40 TL arasında değişen fiyatlarla yerini alıyor. Dörtlü minder takımlarının fiyatı da 35 TL civarında bulunuyor.

Banyolar için rengarenk hazırlanmış sabunlukların 16 TL, diş fırçalıklarının 14 TL, deniz kabuğu desenli şekilli sabunların da 5 TL olduğu zincir marketlerde, çiçek desenli porselen çay setlerinin fiyaü 35 TL, renkli meşrubat bardakları da 3 TL etiket taşıyor.

Fırınla buzdolabı ayrı yere konulmalı

Birbirinin ısısını etkileyen fırın ve buzdolaplarının farklı köşelere yerleştirilmesi gerekiyor. Mutfaklar da ayrıca, aydınlatmaya da özen gösterilmesi gerekiyor. Bulaşıkları makineye yerleştirirken de ilk önce bardakları, ardından çatal bıçak takımlarım, sonra da tabak ve tencerelerin yerleştirilmesine dikkat edilmeli. Bulaşıkları elde yıkarken de bardakların sıcak suda çatlamaması için onları dipten değil, kenarlarından suya daldırılmasına özen gösterilmeli. Kristaller ve ince porselenler içinse bulaşık yıkarken lavabonun içine bir havlu yerleştirilebilir. Böylece sert darbelerden korunması sağlanabilir. Ağır yağlarla ve inatçı kirlerle mücadele içinse durulama suyuna biraz sirke katmak yeterli oluyor.

Mis kokulu banyolar

Banyoların baharla birlikte mis gibi kokmasını sağlamak için baştan aşağı temizlik yapılması gerekiyor. Banyo temizliğine ilk önce yer ve duvardan başlanmalı. Banyo döşemeleri için ıslak bezlerden faydalanılıp, seramik karolar için de detarjanla nemlendirilen sünger ya da yumuşak bezleri kullanılabilir. Döşemelerin kenar ve köşeleri için de kullanılmayan diş fırçalarından yararlanılabilir. Lavabo ve küvetin temizliği için sünger ve sabunlu su kullanmak, hassas bir temizlik sağlayacaktır. Tıkanmış duş başlıkları için sirke ve sıcak su pratik çözüm olabilir.

Renginizi doğru seçin

RENKLER, insanın biyoritmini düzenleyerek fiziksel sağlığını da doğrudan etkiliyor, ayrıca, seçilen renkler, ışık formunda elektromanyetik spektrumun bir parçası olarak değerlendiriliyor. Aynca, beyinsel, sinirsel ve kas aktivitelerini de etkiliyor. Yapılan araştırmalara göre, vücudun kas aktivitesi, sıradan ışıkta 23 deneysel birimden oluşurken, mavi ışık altında bu 50 birime, san renkte de 30 birime çıkıyor. Yeşil renk ise kasların aktivitelerini oldukça düşürüyor. Kişiyi bu renklerden herhangi birine maruz bıraktığında, bireyin 5 dakika içinde beyin ve kas aktivitesinin değiştiği gözleniyor. Bu nedenle, çevrenizdeki renkleri doğru seçmeniz gerekiyor. Seçtiğiniz renklerin, üzerinizde fiziksel ya da psikolojik olarak olumsuz etki bırakmasını istemiyorsanız dikkatli davranmanız gerekiyor.

Evimizin farklı işlevdeki odaları için farklı özellikleri ve enerjileri içinde barındıran renk tonları seçilmeli. Salon ve oturma odası gibi çok vakit geçirilen alanlarda dinlendirici özelliğiyle mavi ve yeşilin soft tonlarını, doğal bir efekt için bej ve toprak tonlarını, yatak odalarında huzur veren yumuşak renkleri, mutfaklarda iştah açıcı ve pozitif enerji veren özellikleri nedeniyle kırmızı. turuncu ve fıstık yeşili gibi iddialı renkleri deneyebilir, duvar boyalarında değişiklik yaparak yepyeni bir dekorasyona sahip olunabiliniyor.

Seçilen çiçekli duvar kağıtlarıyla evlere deniz havası, palmiye ve kuş desenli duvar kağıtlarıyla da tropikal ve egzotik bir ortam, nostaljik çiçek motifleriyle de nostaljik görünüm de elde edilebiliyor. Mekana ruh veren ve tasarımı tamamlayan aksesuarlar, fotoğraf çerçeveleri, farklı tarzda yastık ve minderler mekanlara yeni bir soluk kazandırmaya yetiyor.
Hürriyet/Erkan Çelebi