Bahçe kazısında 20 milyon yıllık deniz ineği fosili çıktı!
Bahçe kazısında 20 milyon yıllık deniz ineği fosili çıktı. Mut ilçesinde bir çiftçinin, sahile 120 kilometrede ve 300 rakımdaki bahçesine meyve fidanı dikmek amacıyla kazı yaptığı sırasında deniz ineği fosili bulundu...
Silifke Müze Müdürü İlhame Öztürk, AA muhabirine, Mut ilçesine bağlı Evren köyünde çifti Hasan Dönmez'in meyve fidanı dikmek amacıyla bahçesinde yaptığı kazıda, üzerinde çeşitli şekiller olan bir cisim bulması üzerine durumu jandarmaya bildirdiğini, konunun kendilerine iletilmesi üzerine uzman ekibin tespit çalışması yaptığını ifade etti.
Deniz ineği fosili olduğu tespit edilen cismin, sahile 120 kilometrede ve 300 rakımdaki bahçeden itinayla çıkartıldığını anlatan Öztürk, "Fosil için daha sonra Maden Tetkik ve Arama (MTA) Doğu Akdeniz Bölge Müdürlüğünden jeolojik rapor alındı. Rapora göre, fosilin 20 milyon yıl önce geç miyosen dönemine ait olduğu belirlendi" dedi.
Fosilin benzerinin daha önce de Erdemli ilçesi Sandal Dağı'nda bulunduğunu hatırlatan Öztürk, şöyle konuştu:
"Deniz inekleri, tropikal ve yarı tropikal bölgelerin kıyı denizlerinde yaşayan, çok yavaş hareket eden, deniz tabanındaki çimlerle beslenen otçul hayvandır. Geniş ve yassı gövdeli, palet şeklinde kuyruğu olan çok iri, sucul memelidir. Üç dört tırnak taşıyan iki yüzgeci var. Günümüzde yaşayan 5 türü bulunmaktadır. Bölgemizde bulunan bu fosil, Mersin civarının, geç miyosen adı verilen jeolojik dönemde tropikal iklim koşullarının egemenliğinde sığ kıyı deniziyle kaplı olduğunu göstermektedir. Bu fosillerin örnekleri ise sadece Fransa ve İtalya’da bulunmaktadır. Ülkemizde ise sadece Mersin yöresinde sınırlı alanlarda görülmesi nedeniyle önemli bir bulgu."
Öztürk, yapılan tetkiklerin ardından Silifke'ye getirilen deniz ineği fosilinin ilçedeki müzede sergilenmeye başlandığını sözlerine ekledi.
AA