Bahçelievler kentsel dönüşüm 2013!
23 bin yapıdan yüzde 30’unun yeni kalan yüzde 70’inin ise eski binalardan oluştuğu Bahçeşehir’de hasarlı değil, riskli yapı bulunuyor. Dönüşümün vatandaşın iradesiyle yapıldığı bölgede 2004 yılından bu yana 1500 konut yıkılarak yenilendi…
İstanbul Avrupa Yakası’nda konumlanan Bahçelievler’deki kentsel dönüşüm çalışmalarını detaylıca mercek altına aldık. Güneyden Bakırköy’e, batıdan Küçükçekmece’ye, kuzeyden Bağcılar’a ve doğudan Güngören’e komşu konumda olan Bahçelievler, 1992 yılında Bakırköy’den ayrılarak ilçe statüsüne kavuşuyor.
Toplam 11 mahalleden oluşuyor
Cumhuriyet, Çobançeşme, Fevzi Çakmak, Hürriyet, Kocasinan, Siyavuşpaşa, Soğanlı, Şirinevler, Yenibosna, Zafer ve Bahçelievler olmak üzere toplam 11 mahalleden oluşan bölgede, ilçeye bağlı bucak veya köy bulunmuyor.
2004’ten bu yana bin 500 bina yenilendi
Yenileme çalışmalarının kentsel dönüşüm yasasından önce başladığı Bahçelievler, yerinde dönüşüyor. Bölgede riskli ilan edilen herhangi bir mahalle bulunmuyor. Bahçelievler’de 2004 yılından bu yana toplam bin 500 bina yıkılarak yeniden inşa edildi.
4 bin yeni ruhsat
Bahçelievler Belediyesi’nden alınan bilgiye göre bölgede 2004 yılından bu yana 4 binin üzerinde yeni inşaat ruhsatı verildi. Bu süreçte yaklaşık bin 500 bina yıkılarak yenilendi.
Kentsel dönüşüm yasasının çıkmasının ardından 190 ruhsat başvurusunun yapıldığı Bahçelievler’de 100 tanesinin ruhsatı verilmiş 90 tanesinin de ruhsat işlemleri devam ediyor.
Dönüşüm vatandaşın kendi iradesiyle oluyor
23 bin yapı stoğuna sahip olan Bahçelievler’de dönüşüm vatandaşın kendi iradesiyle ilerliyor. Bölgede yukarıda da belirttiğimiz gibi kentsel dönüşüm alanı ilan edilmiş herhangi bir mahalle ya da bölge yok.
Kültür, sağlık ve spor çalışmalarına hız verildi
Kentsel dönüşümle birlikte Tavukçu Deresi’nin ıslahı, ana arterlerin yapımı ve spor-kültürel ve sağlık tesisleri çalışmasına hız veren bölgede, yeni yapılan konutlarda ise sıkı bir denetim söz konusu.
Eski yapılar hızla yenileniyor
23 bin yapı stoğunun yüzde 30’unu yeni yapıların oluşturduğu Bahçelievler’de eski yapıların da büyük bir bölümü yıkılarak yenileniyor.
Hasarlı değil riskli yapı var
Bölgede her ne kadar kentsel dönüşüme tabi olacak bölge bulunmasa da bazı bölgelerde vatandaşın talepleri doğrultusunda hızlı bir yenilenme söz konusu. Bölgedeki yapıların ağırlıklı olarak 5-6 kattan oluştuğu için bölgesel dönüşümden ziyade yapı dönüşümü uygun görülüyor. İstanbul Büyük Şehir Belediyesi Kentsel Dönüşüm Müdürlüğü tarafından mikro bölgeleme çalışması yapılan ilçede yapılan araştırma sonucu hasarlı değil ama riskli yapı tespiti yapılmış.
Dönüşüm tek formülü yok
İstanbul’un çok plansız bir şekilde büyüdüğüne dikkat çeken Bahçelievler Belediye Başkanı Osman Develioğlu, “İstanbul, yıllardır plansız bir şekilde büyümüş. Gerek Bahçelievler'de, gerekse büyükşehirde bu konuda çalışmalar yaptık. Kentsel dönüşüm tek formülü bulunan bir şey değildir. Her adaya, her alana farklı uygulanır. İstanbul'un değişik yerlerinde yapılıyor. Bazı okullarımız bu çalışmalar kapsamında güçlendirildi. Bu dönüşüm değil de yenileme olarak değerlendirilmeli. Bir alandaki bütün evlerin yıkılıp yenilerinin yapılması farklı bir şey, binaların güçlendirilmesi ise farklı birşey. Eskiden öğrenciler teneffüse çıktıklarında bile sallanan okullar vardı. Hamdolsun artık böyle okullar yok” diye konuştu.
Kaçak binaya kesinlikle izin yok
2004 yılından bu yana kaçak binaya kesinlikle izin vermediklerinin altını çizen Develioğul, yeni yönetmeliğe göre yapılan yeni binalarda ise herhangi bir sorunun yaşanmadığını belirtti. Develioğlu, “6306 sayılı yasa ve yönetmelik kapsamında vatandaşlara yapılarını yenilemek için birçok kolaylık getirildi. Öncelikle 3/2 çoğunlukla karar alma ve kredi imkanları, harç muafiyetleri getirildi. Yapıların yenilenmesi için bu değişiklikler çok etkili ve faydalı olacaktır” dedi.
Şengül KIRMIZITAŞ/Emlakkulisi.com