Ekonomi

Bakan Bilgin açıkladı! EYT'de zorunlu emeklilik olacak mı? Geçici işçilerde son durum nedir?

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, Kabine Toplantısının ardından birtakım açıklamalarda bulundu. İşte detaylar!Bakan Bilgin, geçici işçiler ile ilgili düzenlemenin yarın Meclis'e yollanacağını dile getirdi

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, Kabine Toplantısından sonra açıklama yaptı. Bakan Bilgin, geçici işçiler ile ilgili düzenlemenin yarın Meclis'e yollanacağını dile getirdi. Bilgin buna ek olarak EYT konusuyla ilgili de sorulan sorulara da yanıt verdi.

İşte haberin ayrıntıları…

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, geçici işçiler ile ilgili düzenlemeyi yarın Meclise sevk edeceklerini söyledi. Bakan Bilgin, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde gerçekleşen Kabine Toplantısı sonrası gazetecilerin sorularına yanıt verdi.

GEÇİCİ İŞÇİLERDE SON DURUM NEDİR?

Çalışma hayatına dair bir soru üzerine Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, "Yarın geçici işçiler ile ilgili gerçekleşene düzenlemeyi Meclise sevk edeceğiz" dedi.

EYT'DE ZORUNLU EMEKLİLİK OLACAK MI?

Bir gazetecinin, "EYT ile ilgili yasal düzenlemede taşerondan kadroya geçenler emeklilik şartını karşılama durumunda zorunlu emekliliğe sevk ediliyordu, bunu kaldırdınız. 4B'lilerin böyle bir isteği vardı." sözleri üzerine Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, "Yetiştirebilirsek o mevzuya bunu da ekleyeceğiz. Zorunlu emeklilik kriterinin hepsinde kaldıracağız" şeklinde konuştu.

Buna dair bir sayı olup olmadığı sorusuna da Bakan Bilgin, "Sayı az, işçiler kadar değil ama sayıya bakarak yapmıyoruz. Niye zorunlu emekli ediyoruz? Bunu kaldırmayı düşünüyoruz, eşit bir düzenleme için çalışıyoruz” ifadelerine yer verdi.

2023 EYT EMEKLİLİK BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?

Emeklilikte Yaşa Takılanlar kanun teklifi 28 Şubat Salı günü TBMM’den geçti ve 3 Mart Cuma günü Resmi Gazete’de yayımlandı. Bu şekilde 2 milyon 250 bin kişinin emekli olmasından herhangi bir engel kalmamıştır. EYT başvuru sürecine de bu şekilde başlamış oldu. Milyonlarca kişi e-Devlet Kapısı üzerinden başvurular alınabilecek.

EYT’Lİ EMEKLİLİK DİLEKÇESİ NE ZAMAN VERİLİR?

Emekli olabilmek için ilk önce işten çıkış yapılır. Sonrasında ise emeklilik dilekçesi verilmesi gerekiyor. Emekli aylığı, dilekçe verilen tarihi izleyen ayın 1. Gününden itibaren başlatılır. Bir emekli ayın ilk günlerinde işten çıkış yaparak, emeklilik dilekçesi verdikten birkaç gün sonra işe başlanılmaz. Nedeni ise aynı ay içerisinde tekrar işe başlanması halinde emekli aylığı bağlanmaz.