Ekonomi

Bakan Bilgin: Bunu Türkiye’de ilk defa söylüyorum! Aslında işçi sendikaları asgari ücret için…

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’den asgari ücret zammı sonrası şaşırtacak itiraf geldi. İşte detaylar!İşte o detaylar!

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, Habertürk TV'de katıldığı canlı yayında asgari ücret belirleme çalışmalarında işçi sendikaları ile neler görüştüğünü söyledi. İşte o detaylar!

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, "Bunu Türkiye'de ilk defa söylüyorum" diyerek şu iddiada bulundu; Bilgin, işçi sendikalarının başkanlarının asgari ücret için '8 bin liranın çok üzerine çıkmayın dediler.” Bakan Bilgin, "Olağanüstü şartlarda tekrardan müdahale ederiz, geçen sene Temmuz ayında müdahale ettiğimiz gibi. İhtiyaç olursa ara zam yapılabilir” dedi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, memur ve emekli maaşlarına yönelik yaptığı açıklamasında "Enflasyon farkının üstünde vereceğiz. Aralık ayı enflasyonu açıklandıktan sonra Ocak ayında net bir şekilde belli olacak. Aralık ayında enflasyon düşüşü devam edecek. Tüm bunları değerlendirip alım gücünü destekleyecek oranlarda bir artış olacak” şeklinde konuştu.

Bakan Bilgin, konuşmasına şunları da ekledi;

Ben bütün sendikalarla görüştüm. İşçi sendikaları başkanlarının taleplerini aldım. Bana gelen en önemli şey şu. Dediler ki; 'siz, 8 bin liranın ne kadar üzerinde asgari ücret verir seniz, biz o kadar zor durumda kalırız' şeklinde konuştular. Çünkü 'bizim toplu sözleşmelerde aldığımız ücreti geçmenizi istemiyoruz, o zaman sendikalar fonksiyonsuz hale gelirler.' Bunu ilk defa açıklıyorum, '8 binin çok üzerine çıkmayın' dediler.

"İHTİYAÇ OLURSA GEÇEN YIL GİBİ ARA ZAM YAPILABİLİR"

Asgari ücret yüksek belirlendikçe, reel olarak yukarıdaki ücretlerde yüzde 100 artmıyor ama yüzde 60 artıyor ve yüzde 70, yüzde 80 artıyor. Aşağıdan yukarıya artmaktadır. Nitelikli emekte bu artış daha yüksek. Daha düşük usta, işçi asgari ücretin bir kademe üzerinde yer alıyorlar. Türkiye'de enflasyon dizginlenirse asgari ücret reel artışlara tekabül edecek şekilde sürdürülürse ücretlilerin milli gelirden aldığı payı yukarıya tırmandırır. Enflasyon kontrol altına alınmıştır. Bir an önce önümüzdeki sene sonunda yüzde 20'lere düşeceğini tahmin etmekteyiz. Mayıs ve Haziran'da yüzde 35 ile 40 düşmesini bekliyoruz.

KYK yılbaşından önce yatar mı? KYK kaç ay toplu yatacak?

2023 bedelli askerlik ücreti ne kadar? İşte bedelli askerlik 2023 detayları!