Ekonomi

Bakan Bilgin'den son dakika EYT açıklaması! Masamızda sadece bir tane EYT formülü var...

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'den son dakika EYT açıklaması geldi. Bakan bilgin masamızda sadece bir tane EYT formülü var diyerek açıklama yaptı. İşte detaylar...  Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'den ''Şu an masamızda sadece bir tane EYT formülü var

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'den milyonlarca vatandaşın merakla beklediği EYT ile ilgili son dakika açıklaması geldi. 

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'den ''Şu an masamızda sadece bir tane EYT formülü var. Hollanda ve Almanya modelleri masada değil.'' dedi.

ALMANYA FORMÜLÜ

Almanya'da emeklilik yaşı erkek ve kadınlar için 67'dir. 60 yaşını dolduran vatandaşlar 35 yıllık çalışma süresini tamamlamladığı dereceye göre iş göremezlik raporu alarak erken emekli olabiliyor.

63 yaşını doldurduklarında ise 35 yıllık çalışma süresini tamamlamış olma şartı ile iş göremezlik raporuna gerek kalmadan 67 yaşını beklemeden emekli olabiliyor.

60 yaşını doldurup en az 15 yıl çalışma süresi olanlar ise; Son 10 yılda en az 8 yıl prim yatırmış olma. Son 1,5 yılda ise 52 hafta işsiz kalmış olma şartıyla erken emekli olabilir.

Erken emekli olan kişilerin maaşından her yıl için yüzde 2-3 oranında kesinti oluyor. 67 yaşı doldurulduğunda ise gerçekte olması gereken emekli aylığı ile mevcut aylığı arasında fark varsa o fark tamamlanıyor. Almanya'da prim günü şartı ise 5 yıldır. 5 yılı tamamlayan kişiler doğrudan yaşı beklemek zorunda.

HOLLANDA MODELİ

Hollanda'da kiralık konutlar "özel" ve "sosyal konutlar" olmak üzere iki ana gruba ayrılıyor. Ülke genelindeki kiralık konutların yüzde 75'lik kısmı sosyal konut kapsamına girmekte. Bu sosyal konutların kira bedelleri bir değerlendirme ile tespit edilmekte. Konuta uygulanabilecek fiyat "puanlama sistemi" aracılığıyla belirlenir.

Konutlar, boyutu, yaşı, oda sayısı, mutfağı, banyosu, bahçesi, enerji verimliliği gibi çok sayıda farklı kriter ile bir puan alıyor. 

Söz konusu puan sisteminde fiyatı 763 avronun altında çıkan konutlar sosyal konut olarak kabul ediliyor.

Hollanda, yüksek kiralar ile ev sahiplerine kira sınırlaması getiren puanlama sisteminin kapsamını genişleterek önlem almaya çalışıyor.

EYT formülü kesinleşti! Bu şartları karşılayanlar artık emekli oluyor! İşte detaylar!

EYT'de bütün söylenenleri rafa kaldıran açıklama

Bütün EYT formülleri yanlış! Bakan Bilgin açıkladı! Tek bir formül var