Ekonomi

Bakan Dönmez’den yeni açıklama geldi! Doğal gazda yeni bir müjde daha!

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, sanayinin kullandığı doğal gaza yüzde 13 ila 16 indirim yapıldığını hatırlatarak, “Eğer fiyatlarda düşüş seyrederse mart ayı içerisinde de bir indirim olabilir." dedi.

Albayrak Medya tarafından düzenlenen Enerjide Türkiye Yüzyılı Zirvesi’nde konuşan Bakan Dönmez, Karadeniz gazı, yenilenebilir enerji, nükleer enerji, doğal gaz depolama, gaz merkezi,, nadir toprak elementleri gibi konuların gelecekte önemli rol oynayacağını söyledi.

Karadeniz gazının şu anki rezervinin Türkiye’nin yaklaşık 30 yıllık ihtiyacını karşılayacak büyüklükte olduğunu vurgulayan Dönmez, bu sürenin yeni keşiflerle bu süre daha da uzayacağını bildirdi. Doğal gaz iletim, dağıtım, depolama işlerinin en az 50 yıla hatta daha fazlasına tekabül ettiğini bildiren Dönmez, “Yenilenebilir enerji hakeza, her bir tesisin en az 30-35 yıllık kullanım ömrü var. Biz bu anlayıştan yola çıkarak Türkiye Yüzyılı'nın enerjisini gelecek yüzyıla taşıyacak vizyonun adına Yüzyılın Enerjisi dedik" ifadelerini kullandı.

Karadeniz'de deniz tabanına toplam 42 ünitenin 33'ünü deniz tabanına indirdiklerini bildiren Dönmez, denizden gelecek gazı karada işleyecek Doğal Gaz İşleme Tesisi’nin inşasının ise yüzde 90'ını tamamladıklarını söyledi.

tamamladıklarını söyledi.

Dönmez, söz konusu tesisin devreye alınması için gerekli fonksiyon testlerine de aşama aşama başladıklarını ve yine ocak ayında deniz tabanındaki montaj çalışmalarının tamamlanarak, orada da ilk test çalışmalarını başlattıklarını bildirdi.

 

Fatih Sondaj Gemisi’nin Türkali-11 kuyusundaki sondajını tamamladığı bilgisini de veren Dönmez, “Böylelikle Faz-1 için gereken bütün kuyuların sondajını tamamlamış olduk” dedi.

Çaycuma-1 kuyusundaki keşfin ardından o bölgede de yeni sondaj çalışmaları olacağını ve tespit kuyuları açacaklarını söyleyen Dönmez, “Buralardan da milletimize yeni müjdeler vermeyi umut ediyoruz. Bu müjdelerin devamı geldikçe ve dünyadaki fiyat oynaklığı azalmaya başladıkça bunları indirim olarak vatandaşlarımıza da yansıtacağız” şeklinde konuştu.

“MART AYINDA YENİ BİR İNDİRİM OLABİLİR!”

Birkaç gün önce, sanayide kullanılan doğal gaza yüzde 13 ila 16 indirim yapıldığını hatırlatan Dönmez, “Önümüzdeki günlerde serbest piyasadan elektrik alan büyük sanayi kuruluşlarımızın maliyetlerinde yüzde 15'e kadar bir düşüş yaşanacak. Eğer fiyatlarda düşüş seyrederse mart ayı içerisinde de bir indirim olabilir" açıklamasında bulundu.