Bakan Güllüce: Kentler için özel projeler hazırlıyoruz
Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, bakanlık olarak öncelikli hedeflerinin, "insan dostu şehir anlayışını hakim kılmak" olduğunu ifade etti. Güllüce, çalışmaları hakkında şu bilgileri verdi...
Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, bakanlık olarak öncelikli hedeflerinin, "insan dostu şehir anlayışını hakim kılmak" olduğunu ifade etti.
Güllüce, yaptığı yazılı açıklamada, "Kimlikli ve Kişilikli Şehirler" oluşturmanın önemine değinerek, her şehrin ekonomisiyle tarihi mirasıyla el sanatlarıyla tarımıyla ve turizmiyle ismini duyurmak için çalıştıklarını kaydetti.
İmar kanununda yapılan değişiklikle mekansal strateji planları en üst ölçekli mekansal plan olarak plan kademesindeki yerini aldığını belirten Güllüce, mekansal stratejik plan çalışmalarının başladığını, 2016 yılına kadar seçilecek pilot bölgede tamamlanmasını hedeflediklerini vurguladı.
Planlı gelişmeye yön vermek üzere ülke bütününün yüzde 97'sinde çevre düzeni planı çalışmaları tamamlandığını, revizyon çalışmalarının devam ettiğini dile getiren Güllüce, "İlk defa hazırlanacak bu planlar ile ülke ve bölgelerin potansiyelleri belirlenerek oluşturulan politika ve kararlar ile alt kademe planlara yön verilecektir. Kurum ve kuruluşlarla yapılacak işbirliği ile yatırım ortamı iyileştirilerek, ülkenin planlı gelişimi sağlanacaktır" değerlendirmesinde bulundu.
Kıyıların sağlıklı bir şekilde planlanması için de kıyı kenar çizgilerinin yüzde 98'ini tamamladıklarını ifade eden Güllüce, kıyıların daha etkin ve bilinçli kullanılmasını sağlamak üzere, koruma kullanma dengesini de gözeten bütünleşik kıyı alanları planlarının yapımının hızla devam ettiğini belirtti.
Güllüce, şehirleşme ve imar konularında bakanlığın yol haritası niteliğinde olan KENTGES'in, bakanlık koordinasyonunda, kamu kurumları ve belediyelerle işbirliği halinde yürütüldüğünü aktardı.
Ülke çapında enerji santralleri, askeri alanlar, eğitim ve sağlık alanları ile kamu binaları dahil olmak üzere kamu yatırımları, toplu konut alanları ve diğer özel yatırımlara ilişkin imar planların Bakanlık tarafından onaylandığının bilgisini veren Güllüce, "644 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin bakanlığa vermiş olduğu resen imar planı onaylama yetkisi çok istisnai durumlarda kullanılmakta, belediyelerle istişare içinde planlama çalışmaları yürütülmektedir" ifadesini kullandı.
Bakanlık olarak, kentlerin marka değerini ortaya çıkaracak özel projeler hazırladıklarını belirten Güllüce, şunları kaydetti:
"Bu kapsamda; İstanbul'un öncelikle bölgesel, nihai olarak da küresel finans merkezi olması hedefini gerçekleştirmek üzere başlatılan, 'İstanbul Uluslararası Finans Merkezi Projesi'nin planlama çalışmaları tamamlandı ve altyapı inşaatlarına başlanıldı.
Rezerv Yapı Alanı olarak İstanbul Avrupa Yakası Yenişehir Projesi'nde mikro bölgeleme etüt çalışmaları yapıldı, kentsel tasarım projelerinin hazırlıkları ise devam etmektedir.
Ankara Atatürk Kültür Merkezi alanının tasarımı ile ilgili hazırlık çalışmalarımız devam etmektedir. Kamu kurum ve kuruluşları, üniversiteler, sivil toplum kuruluşları ve mümkün olduğu ölçüde vatandaşlarımızın görüşleri de alınarak alanın tasarımı projesinin oluşturulmasını hedeflemekteyiz."
Güllüce, bakanlık olarak öncelikli hedeflerinin insan dostu şehir anlayışını hakim kılmak olduğunu dile getirdi.
AA