02 / 10 / 2024

Bakan Işıkhan açıklamıştı! Emekli maaş farkıyla ilgili düzenlemenin detayları belli oldu!

Bakan Işıkhan açıklamıştı! Emekli maaş farkıyla ilgili düzenlemenin detayları belli oldu!

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan yaptığı açıklamada emekli aylıkları arasındaki oluşan yüzde 30 farkın giderilmesi ile ilgili olarak çalışma başlatıldığını müjdelemişti. Konuyla ilgili yeni detaylar da tek tek belli oldu.




Hükümet, gündeme bomba gibi düşen 2024 senesi ile 2025 senesi arasında ilk kez emekli olacak çalışanlara bağlanacak emekli aylıkları arasındaki oluşan yüzde 30 farkın giderilmesi konusu ile ilgili çalışma başlattı.

Konu ile ilgili olarak paylaşılan detaylara göre Çalışma ve Sosyal Güvenlik ile Hazine ve Maliye Bakanlığı arasında gerçekleştirilen görüşmelerin ekim ayı içinde somutlaştırılması, ayrıca hazırlanacak düzenlemenin de Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne sunulması bekleniyor.

Sabah’ta yer alan habere göre emekli olacaklar arasındaki maaş farkını ortadan kaldırmak amacıyla alternatifli çalışma yürütüldüğü belirtildi. Masadaki formüllerden bir tanesinin de "güncelleme katsayısını belli oranda sabitleme" olduğu bildirildi.


Aktarılan bilgilere göre sorunun temeli; güncelleme katsayısı hesabının esasını oluşturan TÜFE oranı ile emekli aylıklarına yapılan artış oranları arasındaki farktan kaynaklanıyor. Bu fark her sene ortaya çıkmıyor. Fakat enflasyonun yüksek olduğu yıllarda emekli aylıklarında ciddi farklılıklar yaşanmasına neden oluyor.

Bakan Işıkhan açıklamıştı! Emekli maaş farkıyla ilgili düzenlemenin detayları belli oldu!

KATSAYI 1.42 OLACAK

Senenin ilk yarısında emeklilik başvurusu yapıldığı zaman bir önceki senenin TÜFE ve büyüme oranları bilindiği için güncelleme işleminin kolaylıkla yapılabiliyor. Senenin 2. yarısında emeklilik başvurusu yapıldığı zaman TÜFE belli olmadığı için, özellikle yüksek enflasyonun olduğu dönemlerde durum daha  da önemli hale geliyor.

5510 Sayılı Kanun'un 29. maddesinin son fıkrasında "Kanuna göre hesaplanan aylığın başlangıç tarihinin senenin ilk altı aylık dönemine rastlaması durumunda ocak ödeme dönemi için gelir ve aylıklara uygulanan artış oranı kadar artırılarak, senenin 2. altı aylık dönemine rastlaması durumunda da öncelikle ocak ödeme dönemi, daha sonra temmuz ödeme dönemi için gelir ve aylıklara uygulanan artış oranları kadar artırılarak sigortalının aylık başlangıç tarihindeki aylığı hesaplanır" ifadesi bulunuyor.

Sabah’ta yer alan habere göre eğer çalışan senenin ilk 6 ayında emekli olduysa bir önceki senenin güncelleme katsayısı belli olduğu için güncelleme işlemi gerçekleştirilecek ve akabinde emekli aylıklarına yapılan artış oranı kadar ağırlığı artırılacak ve ele geçecek emekli aylığı da hesaplanacak.

Örnek vermek gerekirse sigortalı 2025 yılı ilk yarısı içinde emekli aylığı başvurusu yaptı. TÜFE 2025-2027 OVP'de tahmin edildiği gibi yüzde 41.5 ve büyüme de yüzde 3.5 şeklinde gerçekleşirse (41.5+1.05-yüzde 3.5'in yüzde 30'u) 2024 yılında uygulanacak güncelleme katsayısı 1.4255 olacak.

Bakan Işıkhan açıklamıştı! Emekli maaş farkıyla ilgili düzenlemenin detayları belli oldu!

YÜZDE 86.1 ZAM

Eğer çalışan 2024 yılının Aralık ayında emeklilik başvurusu yaparsa ne olacak? Henüz 2024 yılı TÜFE oranı belli olmadığı için hesaplanmış olan aylığa 2024 yılı güncelleme katsayısı yerine emekli aylıklarına 2024 Ocak ve Temmuz dönemindeki artış oranları ayrı ayrı uygulanacak ve başvuru tarihindeki aylık bulunacak. 2024 senesinde emekli aylıklarına ocak ve temmuz dönemi olmak üzere iki defa artış yapıldı.


YÜZDE 30 FARK OLUŞUYOR

Kısaca bu farkın sebebi 2024 senesinin güncelleme katsayısının 1.42 civarında olacak olması fakat emekli aylık artışlarının yüzde 86 civarında olmasından kaynaklanıyor. Emekli aylıklarında fark 1.8616 ile (yaklaşık) 1.42 arasında kadar farklı olacak. Bu da yaklaşık olarak yüzde 30 oranında bir fark anlamı taşıyor.

ÇÖZÜM NE?

Söz konusu bu sorun ancak bir yasa değişikliği ile çözülebiliyor. Prim ve gün sayılarındaki değişiklik, seyyanen zam ve güncelleme katsayısındaki değişiklik gibi formüller masada bulunuyor. 
Üzerinden durulan formüllerden bir tanesi 2024 yılı güncelleme katsayısının yine 2024 yılında emeklilere uygulanan toplam zam oranında (yüzde 86.16) şeklinde.


Bu formül; 2024 güncelleme katsayısının 1.4255 yerine, 1.8616 şeklinde değiştirilmesi anlamına geliyor. Yapılacak olan bu değişikliğin bütçeye getirecek ek maliyet uzmanlar tarafından tek tek hesaplanıyor.

 

Feraye Tanyolaç'ın 'Fareli' dediği Bebek'teki eve bilirkişi 75 bin TL değer biçti! 

Arazi yatırımı yapmak isteyenler dikkat! Uzmanı Çanakkale Lapseki’deki fırsat bölgeleri açıkladı!

TOKİ’den bomba haber: 25 ilde yüzde 48 ay vadeyle 379 arsa satışı başladı!


Geri Dön