Ekonomi

Bakan Işıkhan’ın zor sınavı! Düzenlemeler peş peşe gelecek! İlk adım asgari ücret olacak!

Yeni kabinede Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı görevini üstlenen Vedat Işıkhan’ı zorlu bir süreç bekliyor. Asgari ücretten memur ve emekliye kadar milyonlarca kişi temmuz ayında yapılacak zam oranını bekliyor.  Işıkhan’ı ise önümüzdeki günlerde oldukça yoğun bir gündem bekliyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından dün açıklanan yeni kabinenin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan oldu. Işıkhan’ı ise önümüzdeki günlerde oldukça yoğun bir gündem bekliyor. Temmuz ayında yapılması beklenen asgari ücret zammından emekli ve memur maaşlarındaki artışlara kadar çeşitli konuların açıklığa kavuşturulması Bakan Işıkhan’ın öncelikleri arasında yer alacak.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’ın ilk adımı asgari ücrette atması bekleniyor. Bütün çalışanlar asgari ücrete yapılacak temmuz zammını merak ederken, çeşitli formüller Bakan Işıkhan’ı bekliyor. Yeni dönemde ayrıca emekliler, memurlar ve taşeron çalışanlar için gelirlerini artırıcı düzenlemelerin gelmesi bekleniyor.

Peki asgari ücrete temmuz ayında ne kadar zam yapılacak? Asgari ücret kaç lira olacak? İşte bütün detaylar haberimizde… 

2023 YILINDA REKOR KIRDI

Asgari ücrete bu yılın başında yüzde 54,7 oranında zam yapılarak net 8 bin 506 liraya yükseltilmişti. Daha öncesi açıklamalarda asgari ücretin yine 500 dolar seviyesinde belirleneceği ifade edilirken, şimdi gözler Asgari Ücret Tespit Komisyonuna çevrildi. Komisyon, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’ın çağrısıyla toplanacak. Bakan Işıkhan’ın başkanlık edeceği komisyonun üyeleri, ayrıca işçi ve işveren temsilcilerinden oluşuyor. Komisyonda, işçileri Türk-İş, işvereni ise TİSK temsil ediyor. Işıkhan’ın çağrısıyla bir araya gelecek komisyonun ilk toplantılarını yapmasıyla asgari ücret zammına ilişkin sürecin de başlayacağı belirtiliyor.

1 TEMMUZ İTİBARIYLA GEÇERLİ OLACAK

Asgari ücrete yapılacak ara zam 1 Temmuz 2023 tarihinden itibaren geçerli olacak. Asgari ücret sadece asgari ücretle çalışanları değil, özel sektör çalışanlarını, işsizlik maaşı, iş göremezlik ödeneği ve staj parası alanları da ilgilendiriyor. Asgari ücrete yapılacak zam oranına göre özel sektör çalışanlarının da maaşlarının gözden geçirilmesi bekleniyor.

ENFLASYON RAKAMLARI BEKLENİYOR

Asgari ücret zammının belirlenmesinde enflasyon rakamları önemli bir kıstas olacak. Asgari Ücret Tespit Komisyonu üyeleri enflasyonun yanı sıra piyasa koşulları, geçim indeksi ve rekabet şartlarını da dikkate alarak zam oranını belirlerken, en etkili verinin ise 6 aylık enflasyon verisi olduğu belirtiliyor.

Kamu işçilerine yapılacak toplu sözleşme zammı için yüzde 40-45 civarında bir zamdan bahsedilirken, asgari ücret zammında baz alınacak ilk 6 aylık enflasyon rakamı ise 3 Temmuz’da açıklanacak. Merkez Bankası’nın daha önce yaptığı anketlere göre 6 aylık enflasyon oranının yüzde 20’ler civarında çıkacağı tahmin edilirken, emekli ve memur maaş zamlarına ilave olarak refah payının da eklenebileceği ileri sürülüyor. Yüzde 30 ile 40 arasında değişen bir oranda temmuz zammının belirleneceği öngörülüyor.

Buna göre, 8 bin 500 lira civarındaki asgari ücrete ilk 6 aylık enflasyon oranının yansıtılması halinde net 10 bin 329 liraya yükselecek. Refah payının da eklenmesi halinde artış oranı yüzde 35’i bulacak. 2022 temmuz ayında yapıldığı gibi yüzde 30 civarında bir ara zam yapılması halinde asgari ücretin net 11 bin 58 liraya çıkması bekleniyor.