Ekonomi

Bakan Nebati 'var' demişti ama yüzbinlerce Bağ-Kur'lunun umutları suya düştü!

Bağ-Kur'lulara ihya şoku! Daha önce ödenmemiş prim borçları nedeniyle sigortalılık süreleri durdurulan Buğ-kur'lular yapılandırma düzenlemesinde kendileri ihya hakkı verilmesi ile EYT kapsamına girmeyi umuyordu ancak beklenen olmadı.EYT düzenleme çerçevesinde durdurulan sigortalılık sürelerini "ihya edilerek" ödenmesi durumunda EYT'den yararlanmaları beklentisi boşa çıktı

Bağ-Kur’luların 2008, 2015, 2018, 2020 ve 2021 yıllarında çıkartılan kanunlarla  silinen borçları silinmiş, o dönemki sigortalılıkları ise durudurulmuştu. EYT düzenleme çerçevesinde durdurulan sigortalılık sürelerini "ihya edilerek" ödenmesi durumunda EYT'den yararlanmaları beklentisi boşa çıktı.  Genel işleyişe göre Bağ-Kur'luların durdurulan sigortalılık süreleri, daha sonra cari asgari ücret üzerinden prim ödemek yoluyla "ihya edilerek", tekrar emeklilikte dikkate alınması sağlanabiliyor. Ancak ihya işleminin durdurulan sigortalılık günlerinin tamamı için yapılması zorunlu tutuluyor.

HAZİNE BAKANI VAR DEMİŞTİ

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, yapılandırma kanun teklifi hakkında bilgi verirken, “BAĞ-KUR sigortalılık sürelerinin durdurulması ve ihya edilmesine olanak sağlıyoruz” demişti ancak, Plan Bütçe Komisyonu’nda önceki gün kabul edilen yapılandırma teklifinde BAĞ-KUR’lulara ihya hakkı yer almadı.

EYT'den yararlanmak için kendilerine ihya hakkı verilmesini bekleyen Bağ-Kur'lular da hayal kırıklığına uğradı. Habertürk'ten Ahmet Kıvanç'ın haberine göre, ihya hakkı, sigorta başlangıcı 9 Eylül 1999 ve öncesi olup, durdurulan sigortalılık süresi nedeniyle prim gününü tamamlayamadığı için EYT’den yararlanamayacak olan kişilerin yararlanmasını sağlıyor.

DAHA FAZLA PRİM ÖDEMEK GEREKİYOR

 Mevcut sistem zaten bu süreleri ihya etme hakkı veriyor daha fazla prim ödemek gerekiyor. Durdurulan sigortalılık sürelerinin tamamının ihya edilmesi zorunluluğu da ödeme yapmayı zorlaştırıyor. Bu nedenle, mevcut kanun kapsamında hesaplanan primi ödeme gücü yetersiz olan Bağ-Kur’lular EYT’den yararlanamayacağı ifade ediliyor. Yapılandırma düzenlemesiyle önceki yapılandırmalarda olduğu gibi ödeme kolaylığı sağlanması halinde ise daha az prim ödeyerek durdurulan sigortalılık sürelerini tekrar canlandırıp emekli olma hakkı kazanacaklar.

BORÇ VARSA DİLEKÇE KABUL EDİLMEYECEK

Habertürk'ün haberine göre EYT yasası çıktıktan sonra emeklilik dilekçesi veren EYT’lilerden prim ödeme yükümlüsü kendisi olup dilekçe verdiği tarih itibarıyla prim borcu bulunanlara, borcu ödeyinceye kadar emekli aylığı bağlanmayacak. Bu durumdaki kişilerin emeklilik dilekçesi, borcu ödedikleri tarihte geçerli sayılacak ve emekli aylığı, borcun ödendiği tarihi takip eden ay başından itibaren başlatılacak. (Habertürk)