Ekonomi

Bakan Nebati'den flaş çıkış! Doların alternatifini açıkladı

​​​​​​​Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati AK Partili vekillere TBMM'de gerçekleştirdiği sunumda dolarizasyonu önlemenin tek bir yolu olduğunu açıkladı. Basına kapalı olarak gerçekleşen toplantının ayrıntıları basına sızdı.

Meclis'te AK Partili milletvekillerine izlenen ekonomi politikaları ve liralaşma stratejisi hakkında bilgi veren Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, burada yaptığı sunumda tasarruf sahiplerinin mecbur kaldıkları için dolara ve altına yöneldiklerini bunun önüne geçilmesi için acilen adım atılması gerektiğini belirtti.

AK Partili milletvekillerine basına kapalı olarak TBMM'de sunum yapan Hazine ve maliye Bakanı Nureddin Nebati ile vekiller arasında konuşulanlar ortaya çıktı. Edinilen bilgiye göre toplantıda vekillere dolardan kurtulmanın tek yolunu açıklayan Hazine Bakanı Nebati, tasarruf sahiplerinin birikimleri faize yatırmamak için dolara ve altına yöneldiğini söyledi. Bloomberg HT'de yer alan habere göre Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, AK Parti milletvekillerine yaptığı sunumda dikkat çeken ifadeler kullandı. Enflasyon ve dolar kuruna ilişkin değerlendirmelerde bulunan Hazine Bakanı Nebati, AK Partili vekillerin dolarizasyonun önüne geçilmesine  ilişkin sorusu üzerine, dövizden kurtulmanın tek yolunun dövizden gelir sağlanamayacağına dair inancın artırılması olduğunu söyledi. Bloomberg HT'nin haberine göre Bakan Nebati, “Dövizden kurtulmanın tek yolu vardır. Dövizden gelir elde etmenin artık gerçekleşmeyeceğine ilişkin inancın artması ve bunu yaparken de alternatif alanların oluşturulması" ifadesini kullandı.

İslami finans kurumları kanununun bir an önce Meclis'ten geçmesi gerektiğini ifade eden Nebati'nin vekillere, "Türkiye Müslüman bir ülke. Türkiye’de birçok insan faiz enstrümanından faydalanmak istemiyor. Parasını da korumak istiyor. Nereye? Faize yatırmayınca iki alan kalıyor. Ya dövize ya altına bağlayacak ya da gayrimenkule" dediği öğrenildi.

Hazine Bakanı Nebati ayrıca petrol ve doğal gazda net ithalatçı konumu nedeniyle enflasyonda mücadelede hızlı bir ve etkili bor sonuç alınması için bu fiyatların gerilemesi gerektiğinin altını çizdi. Nebati, ayrıca efnlasyonla mücadelenin etkili olabilmesi için döviz kurlarında oynamanın en aza inmesi gerektiğini de ifade etti. Nebati, "Şu an bunları yakaladığımız için enflasyon aşağı doğru meyilli oldu ve fiyat istikrarını yavaş yavaş -ani yapmıyoruz bilerek- sağlamış olacağız"