Kent Haberleri

Bakan Nebati'den kentsel dönüşüme teşvik açıklaması! Kentsel dönüşüm için krediler uygun verilecek!

Uygun kredilerle kentsel dönüşüme teşvik edileceği konusunda açıklamalarda bulunan Bakan Nebati, deprem bölgesinde izlenecek adımlardan bahsetti.Bakan Nureddin Nebati, "Çok uygun koşullarda kredi kullandırarak kentsel dönüşümü teşvik edeceğiz" dedi

Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından gündeme gelen kentsel dönüşümle ilgili Hazine ve Maliye Bakanlığı da önemli bir adım attı. Bakan Nureddin Nebati, "Çok uygun koşullarda kredi kullandırarak kentsel dönüşümü teşvik edeceğiz" dedi.

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Şanlıurfa'da kentsel dönüşümü desteklemek için "Yeni Finansman Modelleri" projesinin tanıtımını yaptı. Proje hakkında bilgi veren bakanlar, kentsel dönüşümün finansmanı için yeni yaklaşımların hayata geçirileceğini açıkladılar.

Bakan Nureddin Nebati’nin Açıklaması

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, deprem felaketlerinin etkilerini en aza indirmek için çalıştıklarını ve tüm maddi kayıpların daha iyileriyle telafi edileceğini belirtti. Bakan Nebati, 27 milyar liralık ödenekle Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'na (AFAD) destek verdiklerini ve 100 milyar liralık kaynağı ayırdıklarını açıkladı. Ayrıca, 1 milyondan fazla depremzedeye hane başına 10 bin lira acil yardım ödemesi yaptıklarını ve taşınma ve kira yardımı sağladıklarını söyledi.

Kentsel dönüşüm probleminin çözümünde eşgüdüm içinde çalışmalar yürüttüklerini de belirten Nebati, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile birlikte afet bölgesinin yeniden imar ve ihyasını sağlamak için çalışmaların hızla sürdüğünü ifade etti. Hazine olarak gerekli finansmanı sağlayacaklarını taahhüt ettiklerini ve kentsel dönüşüm probleminin çözümü için üç ayrı yaklaşımla eşgüdüm içinde çalışmaya devam edeceklerini açıkladı. Bu kapsamda, birinci modelde konut üreticisi ile anlaşan bağımsız bölüm sahiplerine piyasaya göre uygun koşullarda kredi kullandırarak kentsel dönüşümü teşvik edeceklerini belirtti.
 

Dayanıklı konut sayısı arttırılacak

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum ile birlikte Şanlıurfa'da kentsel dönüşümü desteklemek amacıyla yeni finansman modelleri üzerine bilgilendirme yaptı. Nebati, Türkiye'nin büyük ve güçlü bir ülke olduğunu belirterek, deprem felaketlerinin olumsuz etkilerini en aza indirmek için ellerinden geleni yapacaklarını ifade etti.

Nebati, kamuya ait kurum ve kuruluşların acil nakit taleplerini karşılamak için 100 milyar lira kaynak ayırdıklarını ve AFAD'a 27 milyar lira ödenek verdiklerini söyledi. Depremzedelere hane başına 10 bin lira acil yardım ödemesi yapıldığını, taşınma ve kira yardımı sağlandığını ve Hazine olarak finansmanı sağlayacaklarını da vurguladı.
Kentsel dönüşüm probleminin çözümü için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile iş birliği içinde çalıştıklarını belirten Nebati, üç farklı yaklaşım üzerinde çalıştıklarını ifade etti. Birinci modelde, konut üreticileriyle anlaşan bağımsız bölüm sahiplerine piyasaya göre uygun koşullarda kredi kullandırarak kentsel dönüşümü teşvik edeceklerini söyledi.

İkinci modelde, ada bazlı kentsel dönüşüm kapsamında konut üreticilerini teşvik edeceklerini ve düşük maliyetli finansman desteği sağlayarak depreme dayanıklı konut arzını artıracaklarını belirten Nebati, KGF desteklerini devreye alarak konut üreticisi ve bağımsız bölüm maliklerinin krediye erişimlerini kolaylaştıracaklarını ifade etti.
Üçüncü model kapsamında ise kiralık konut arzını artırmayı hedeflediklerini belirten Nebati, bu modelle kiralık konut üreticisi kavramını ülkeye kazandırmayı ve kira enflasyonunu dizginlemeyi planladıklarını ifade etti. Üretilen kiralık konutların öncelikle kentsel dönüşümde riskli yapı malik ve kiracılara hizmet sağlayacağını belirten Nebati, kira tutarlarının kamu otoritesi tarafından belirleneceğini ve kira tavanı uygulaması yapılacağını sözlerine ekledi.

Bakan Nebati az önce duyurdu! ‘Kiralık konut üreticileri’ geliyor!

Kentsel dönüşüme yeni teşvik müjdesi! Kiralar arttı, şimdi sıra kredide!

Kentsel dönüşüm kira yardımı hangi ilde, ne kadar? İşte il il kira yardımları 2023!