Kent Haberleri

Bakan Nebati’den “Koyun eti kokuyor” açıklamasına besicilerden peş peşe sert tepki!

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’nin “Koyun eti dana etine göre daha ucuz. Fakat koyun eti kokuyor diye kimse yemiyor” açıklamasına Güneydoğu’daki besicilerden cevap gecikmedi. Hamile koyunlarını maliyetlerin artması ile birlikte kesime göndermek zorunda kalan üreticiler, “Bunun günahı, vebali onların boynunda

Bakan Nebati'nin koyun eti gafı küçükbaş hayvancılığın can damarı olan Güneydoğu'daki besicilerin sert bir şekilde tepki göstermesine sebep oldu.

Hamile koyunlarını maliyetlerin artması ile birlikte kesime göndermek zorunda kalan üreticiler, “Bunun günahı, vebali onların boynunda. Koyun eti danaya göre ucuz ve kokuyor diye talep görmüyormuş. Bakan Nebati beyin, süt koyunlarının kesime gönderilmesi ile peynir fiyatlarının 200 TL’yi aşmasından haberi yok sanırım. Süt veren sağımlık inekler ve koyunlar hamile olmalarına rağmen kesime gitti ve şimdi de bu süt ve süt ürünleri niye bu kadar yükseldi diye hiç düşünmüyorlar. Hayvancılığı hep beraber bitirdiler” diyerek tepkilerini dile getirdiler.

TÜMÜ GEBE VE GÜNLÜK 2 BİN KOYUN KESİLİYOR

Hayvanların hamilelik döneminde sütlerinin azalması ve yemin torba fiyatının 500 TL’nin üzerine çıkması ile birlikte ot ve saman bulmakta zorluk yaşayan üretici, Diyarbakır'da günlük 1500-2 bin tane süt veren koyununu mezbahanelerde kesime gönderdi.

İşte detaylar...

DANAYA GÖRE UCUZ OLUNCA TALEP ARTIYOR

Dana etine nazaran daha ucuz olduğu için kamu kurumlarının yemek ihalesini alan şirketler, yemek fabrikaları ve restoranların tercihi de henüz hamileyken koyunların kesime gönderilmesinin bir diğer sebebi oldu.

“NEBATİ KEŞKE TARIM BAKANINA SORUP ÖYLE KONUŞSAYDI”

Besici Burhan Avşar da Bakan Nebati’nin açıklamasına şu şekilde tepki gösterdi:

“Nebati Bey önce Tarım Bakanı Vedat Kirişçi ile bir görüşüp son verileri, envanter kayıtlarını alıp öyle konuşsaydı keşke. Kurban bayramlarında Et ve Süt Kurumu’nun eliyle resmen katliam yaşandı ve dişi anaç hayvanlar acımadan kesildi. 2 sene sonra süt ve süt ürünlerinde hayvan sayısında ciddi düşüş yaşanacak dedik fakat dinleyen olmadı.

Sesimize kulak verilmedi ve şu anda 60 günlük olması gereken kuzular 90 gün önce anne karnında acımasızca kesildi. Koyun eti zaten tercih edilmez zira süt ve üretim amaçlıdır. Eti kokar, yavandır ama üreticiler, bir koyunun sezonluk maliyeti koyunun kendi fiyatını aşınca hamile olmasına karşın kesime sürdü.”

Yüzbinlerce EYT’liye kötü haber! Emekliliğiniz bozulabilir! Sebebini duyunca saç baş yolacaksınız!

Deprem sonrası DASK toplam ne kadar ödeme yaptı?

Kredi almak isteyenlere efsane haber! 12 ay geri ödemesiz kredi başvurusu başladı! Fırsat bu fırsat!