Altın & Gümüş

Bakan o ilimizi işaret etti! 100 milyar dolarlık altın ve gümüş toprak altında yatıyor

Çanakkale’de üretim yapan TÜMAD Madencilik firmasını ziyaret eden Bakan Mustafa Varank, çarpıcı açıklamalar yaptı. Altın ve gümüş madenciliğinin ekonomiye katkısına değinen Varank, o ilimize için önemli bir müjde verdi.İşletme hakkında yetkililerden bilgi alan Varank, altın odasına gitti

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Çanakkale-Lapseki'de üretim yapan TÜMAD Madencilik firmasına ait madenine ziyarette bulundu. İşletme hakkında yetkililerden bilgi alan Varank, altın odasına gitti. Burada altının kıvamını yüksek ısıya dayanıklı elbise ve elpenleri takarak kontrol eden Varank, potayı devirerek altın ve gümüş madenini döküm kalıbına belirtti.

ALTIN VE GÜMÜŞ ÜRETİMİ YAPAN MADENLERİN BAŞINDA GELİYOR
Varank, daha sonra yaptığı değerlendirmede şöyle dedi:"Burası Türkiye'de altın, gümüş üretimi yapan önemli madenlerden biri. TÜMAD Madencilik, Lapseki'de Türkiye'deki altın üretiminin yüzde 8'ini yapıyor. Bu sene hedef, 3,5 ton altın, 2,5 ton gümüş üretilmesi. 2000'de Türkiye'de cevherler olmasına rağmen hiç altın üretimi yapılmıyordu. Türkiye'nin bütün altını yurt dışından ithal edilmekteydi. 2000 yılından sonra madenlerimizin millileştirilmesi politikası çerçevesinde yıllık 42 ton altın üretimi yapıyoruz."

DÜNYA STANDARTLARINDA ÜRETİM YAPIYOR
Altın madenciliğinin stratejik bir alan olduğuna dikkati çeken Varank, "Şu anda Çanakkale bölgesinde tahminlere göre 80 ila 100 milyar dolarlık değere sahip altın madeni yatmakta. Burada maden işletmeciliği yapan firma sayımız çok düşük. TÜMAD Madencilik, dünya standartlarında üretim yapması, çevre ve üretim süreçlerinde aldığı tedbirlerle örnek işletmelerden biri. Dünyada bu tip üretim yapan 800 altın madeni mevcut. Bunlardan bir tanesi Lapseki'de yer alıyor. Kanada'da madencilik yapan bir firma hangi standartlarda üretim yapıyorsa ondan belki daha iyi bir şekilde üretim yapan bir tesis." dedi.

YÜZLERCE KİŞİYE İSTİHDAM SAĞLIYOR
Varank, altın ve gümüş madenciliğinin Türkiye ekonomisi açısından elzem olduğunu vurgulayarak, "Bununla ilgili çok ciddi ithalatlar olduğunu düşündüğümüzde bizim bu değerleri asla toprak altında bırakmamamız lazım. 800 kişi çalışmakta. Maaşları da merak edip sordum. Ortalama maaşların 12-13 bin lirayı bulduğu bir işletmeden behsetmekteyiz. Yüzde 80-90 Lapseki'de, Gelibolu'da yaşayan vatandaşlarımızın istihdam edildiği bir kurum." dedi.

“80-100 MİLYAR DOLARLIK ALTIN VE GÜMÜŞ TOPRAK ALTINDA”
Madenler konusunda zaman zaman farklı tartışmalar olduğuna işaret eden Varank, şu değerlendirmeyi yaptı:"Bunların çoğunluğunun siyasi saiklerle olduğunu bilmemiz lazım. Çanakkale bölgesinde 80 ila 100 milyar dolarlık altın ve gümüş şu anda toprak altında yatmakta. Bunların gün yüzüne çıkarılması durumunda Çanakkale ekonomisinin geleceği durumu tahayyül etmemiz ve ona göre hareket etmemiz gerek. Dünya standartları ve almanız gereken tedbirler çok net. Madencilik yaptıktan sonra sahaların rehabilitasyonuyla ilgili kurallar çok net. Kurallara uyulduğu müddetçe madenciliği asla kötü bir uygulama olarak görmememiz, kamuoyunu yanıltmamamız gerek. ABD, Kanada ve Avrupa'da bu işler yapılıyorsa bizde de bunların önünün açılması lazım."

FİRMALARIN ÖNÜ AÇILACAK
Varank, altın madenciliğinde makine ekipmanları konusunun da önemli olduğunu, şirketin kullandığı ekipmanların çoğunun yerli olduğunu belirtti. Varank, şu ifadeleri kullandı:

"Ben arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum, böyle bir katma değeri ülkemize kazandırdıklarından dolayı. Bu madenleri biz buradan çıkarmamış olsaydık Türkiye'de satılan altını ithal etmek mecburiyetinde olacaktık. Biz ülkemizdeki 42 tonluk üretimi artırmak düşünüyoruz. Firmalarımızın önünü açacak işlere de önayak olmaya sürdüreceğiz." (AA)