04 / 07 / 2024

Bakan Özhaseki'den İstanbul depremi çağrısı: 'Herkes evini bir kere ölçtürsün, ne olur ya!'

Bakan Özhaseki'den İstanbul depremi çağrısı: 'Herkes evini bir kere ölçtürsün, ne olur ya!'

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, olası İstanbul depremini anımsattı ve 'Herkes evini bir kere ölçtürsün, ne olur ya!' diyerek, Belediye başkanına da çağrıda bulundu. İşte o açıklama...



İstanbul Sanayi Odası'nın (İSO) üretim süreçlerinin her alanında sürdürebilirliği odağına alan sanayi firmalarının ürün ve uygulamalarını ödüllendirmek için gerçekleştirdiği 'Yeşil Dönüşüm Ödülleri' sahiplerini buldu. 'Çevre Dostu Uygulama', 'Çevre Dostu Ürün', Enerji Verimliliği Projesi', 'Enerji Verimli Ürün', 'Sürdürülebilirlik Yönetimi' ve 'Sürdürebilirlik Alanında İşbirliği' kategorilerinde ödüllerin verildiği ödül törenine Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, İstanbul Valisi Davut Gül, İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan'ın yanı sıra çok sayıda davetli katılım gösterdi. 

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, törende önemli açıklamalarda bulundu ve İstanbul depremine değindi. 

Bakan Özhaseki den İstanbul depremi çağrısı: Herkes evini bir kere ölçtürsün, ne olur ya!

DEPREM BÖLGESİNDE SON DURUM 

Sabah Gazetesi'nden Mustafa Kaya'nın haberine göre; Bakan Özhaseki, Bakanlık olarak iş yüklerinin fazla olduğuna dikkat çekti ve "Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği. Her birisi zaten başlı başına gayya kuyusu gibi derin işler. Avrupa Birliği'nde her birisi, ayrı bir bakanlık aracılığıyla temsil ediliyor. Bizim bu dönemde bir de üzerimize vazife olarak aldığımız, bundan 16 ay önce yaşanan 2 depremin ortaya çıkarmış olduğu hasarların giderilmesi konusu bulunuyor. Bir başka konu da korktuğumuz ama olmasın diye dua ettiğimiz, fakat bir an önce hazırlık yapıp, başta İstanbul'umuz olacak şekilde depreme dirençli şehirlerin oluşturulması gibi bir yük daha var" açıklamasında bulundu. 

Bakan Özhaseki, söz konusu açıklamasında 6 Şubat 2023'te yaşanan depremlerin Türkiye'de yaşanılan en büyük felaketlerden olduğunun altını çizdi. 

"6 Şubat 2023 tarihinde, hepimizin bildiği gibi 9 saat arayla çok şiddetli iki depremle sarsıldık. Birisi gece yarısı, birisi öğlen gibi. Bundan tam 18 şehrimiz etkilendi. 850 bin bağımsız birim ya yıkıldı ya yıkılmak için bekliyor. 14 milyon kişi zarar gördü. Belki de bizim Anadolu medeniyetimizde, bin yıllık bu güzel medeniyetimizde karşılaşabileceğimiz en büyük felaket buydu. Bundan daha büyük felaketle karşılaşmadık. Maddi hasar 100 milyar dolardan fazla olacak şekilde hesaplanıyor. Manevi hasarı ölçecek alet zaten icat olmadı" diye konuşan Özhaseki, deprem bölgesinde konutlarını teslim ettiklerin vatandaşlarla konuştuklarında ya eşlerini  ya evlatlarını kaybetmiş olduklarını belirtti. 

Özhaseki, "Devlet olarak bize düşen tespitler yapmak ardından da bu yaraları sarmak. Bu tespitler sonrasında hak sahipliği olarak AFAD'ımız zaten çalışıyor. Şu an deprem bölgesinde tam bin 240 şantiyemiz mevcut. 110 bin kişilik bir orduyla çalışıyoruz. Dünyanın en büyük şantiyesi burası desem yeridir. 76 bin konutun hak sahiplerine teslimini yaptık. Önümüzdeki aydan itibaren 15 bin, 20 bin konutu vermeye çalışacağız. Yılın sonunda bu verdiğimiz sayı 200 bine çıkacak" diye konuştu. 

Bakan Özhaseki den İstanbul depremi çağrısı: Herkes evini bir kere ölçtürsün, ne olur ya!

TÜRKİYE BİR DEPREM ÜLKESİ, SON YÜZYILDA 130 BİN KİŞİ ÖLDÜ 

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Türkiye'nin bir deprem ülkesi olduğunu anımsattı ve "Acı bir gerçeklik ancak söylemekten şimdiye kadar imtina ettiğimiz, söylemediğimiz, acaba turizme balta mı vurur, acaba şöyle bir sorun mu olur vesaire diyerek korkarak, dilimizle ağzımız arasında kaybolan cümleler kurduğumuz şeyi açık açık söyleyelim. Bunu önlem almak için söylüyorum, birilerini korkutmak için değil. Türkiye bir deprem ülkesi. Bilim adamları diyorlar ki; Himalaya'lardan başlayarak Alp'lere doğru uzanan çizgi üzerindeki 5 riskli ülkeden biri Türkiye" diye konuştu. 

Son yüzyılda gerek denizlerimizde gerekse karada 6 ve üzerindeki şiddette yıkıcı diye tarif edilen deprem sayısının 231 olduğunu ve karadaki depremlerin sayısının da 60'ı aştığını dile getiren Özhaseki, "Ölen insan sayımız 130 bin. Hasar, milyarlarca dolar. Bu gerçekliği bilerek hareket etmek gibi zorunluluğumuz var bizim. Biz de millet olarak biraz unutkanız. Deprem olunca hep beraber dizimize vuruyoruz, yardımlara koşuyoruz. Elimizden geleni yapıyoruz. İnançlı insanlarız, Allah'a havale ediyoruz, dua ediyoruz, gayret ediyoruz. Sonra dönüp yine yolumuza devam ediyoruz" açıklamasında bulundu.

Bakan Özhaseki den İstanbul depremi çağrısı: Herkes evini bir kere ölçtürsün, ne olur ya!

BELEDİYE BAŞKANIN İLK GÖREVİ İSTANBUL'U DEPREME HAZIRLAMAK 

Bakan Mehmet Özhaseki, olası İstanbul depreminin de kapıda olduğuna dikkat çekti ve "Arkadaşlar lütfen, ne olur aklımızı kullanalım. Mesela burada oturan herkes evini bir kere ölçtürsün. Ne olur ya! Çevresine etki etsin. Mesela sizler etkili insanlarsınız. Yeni belediye başkanlarımızı seçildi, hayırlı olsun. Hiçbirisini ayırmadan söylüyorum. 'Merhaba' dediğimiz insanlar var. Bu işlerde yapılabilecek tek şey, böyle deprem ülkesi diye tarif ettiğimiz yerlerde yapılabilecek tek şey, kadim bir şehirseniz kentsel dönüşümdür" ifadelerini kullandı. 

Özhaseki, İstanbul ile ilgili açıklamasında şunları söyledi:

"Açık duyuruda bulunuyorum. A'dan Z'ye hangi parti varsa var. Lütfen ne olur, mahallelerini bir gözden geçirsinler, çöküntü alanlarını bir tespit etsinler. Sonra gitsinler vatandaşlarla görüşsünler. İkna etsinler. Çünkü ikinci ayağı, bakanlığın neticesinde arkasından belediyeler geliyorlar. Tabii 3'üncü ayağında da vatandaşlar var. Sonra gelsinler, kapı sonuna kadar açık. Elimde ne imkân varsa paylaşmaya hazırım. Çünkü korkulan deprem kapıda gibi görünüyor. Sizler lütfen tanıdığınız belediye başkanlarını sıkıştırın. İstanbul'da birisi belediye başkanıysa ve görevi bitip giderken geriye dönüp baktığında vicdanen huzur içerisinde gidecekse, İstanbul'u depreme hazırlamak gibi birinci derecede çok önemli bir görevi var. Uyarın arkadaşları, söyleyen arkadaşlara, rica edin arkadaşlardan. Hatırınızı da kullanın. İnsan insandan çok etkileniyor, sözlerden çok etkileniyor. Kapımızda bekleyen böyle bir tehlikenin de uyarılması gerektiğini düşünüyorum."

2'nci el konut satışları da düşerse asıl o zaman kriz başlar! 

Gayrimenkul uzmanı resmen açıkladı! Yatırımcısına en çok  kazandıran yatırım aracı arsa!

En düşük emekli maaşı 12.500 TL! SSK, BağKur emekli zam oranları tek tek şimdi açıklandı: Hemen Temmuz zammına bakın!


Geri Dön