28 / 04 / 2024

Bakan Şimşek açıkladı: Kira artışlarının engellenmesi için konut arzı artırılacak!

Bakan Şimşek açıkladı: Kira artışlarının engellenmesi için konut arzı artırılacak!

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek, milyonlarca kiracının ve ev sahibinin merakla beklediği kira artış oranları ile ilgili bir son dakika açıklamasında bulundu. İşte Bakan Şimşek'in o açıklaması...



Milyonlarca kiracı ve ev sahibi, kira bedelleri ile ilgili yapılacak yeni düzenlemeleri dört gözle bekliyor. Ev alacakları, kiracıları ve ev sahiplerini ilgilendiren bir son dakika gelişmesi yaşandı. 

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, CHP Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan tarafından verilen kira artışlarına ilişkin yazılı soru önergesini cevapladı. 

Kasım 2018 tarihinde 475,07 olan "gerçek kira" endeksinin Kasım 2023'te 1888,02 değerine ulaştığına dikkat çeken Bakan Şimşek, 2018-2023 dönemindeki artış oranının ise yüzde 297,42 olduğunun altını çizdi. 

Bakan Şimşek açıkladı: Kira artışlarının engellenmesi için konut arzı artırılacak!

Bakan Mehmet Şimşek, Eylül 2023'te yüzde 9,52 olan aylık kira artış oranının Ekim'de yüzde 7,91'e, Kasım'da yüzde 5,97'ye ve Aralık'ta da yüzde 4,48'e düştüğünü açıkladı. 

"Orta vadede, enflasyonla mücadele ve kiralardaki fiyat artışlarının önüne geçmek üzere konut arzı artırılacak" diye konuşan Mehmet Şimşek, deprem kaynaklı konut stokundaki kayıpların telafisine ilişkin yeni sosyal konut projelerinin geliştirileceğine ve dar gelirli vatandaşların konuta erişiminin artırılacağına dikkat çekti. 

Bakan Şimşek açıkladı: Kira artışlarının engellenmesi için konut arzı artırılacak!

Ev sahipleri ile kiracılar arasındaki anlaşmazlıklar geçtiğimiz senelerden itibaren katlanarak çoğaldı. Konut kiralarına getirilen yüzde 25 zam sınırına tepki gösteren ev sahipleri, çoğu zaman evlerinin değerindeki kira bedelini alamadıklarını dile getiriyor. Kiracılar ise ev sahiplerinin fahiş zam taleplerinden şikayetçi oluyor. 

Bu nedenle geçtiğimiz sürelerde mahkemeler de ev sahipleri ile kiracılar arasında yaşanan anlaşmazlıklar sebebiyle açılan davaların ardından resmen dolup taştı. 

Bu gelişmelerin ardından 1 Eylül'de kira anlaşmazlıklarında zorunlu arabuluculuk uygulaması başlatıldı. Ev sahipleri ve kiracıların artık mahkemeden önce arabulucuların yolunu tutması gerekiyor. Eğer arabulucuda da anlaşma sağlanamazsa, o zaman dava açılabiliyor. 

Ancak yüzde 25 zam sınırı da arabuluculuk uygulaması da kiracılar ile ev sahipleri arasındaki gerilimleri çözmekte yeterli olmadı. Her geçen gün taraflar arasında yaşanan yeni tartışmalar sık sık gündeme gelmeye devam ediyor. 

TOKİ'den 6 yeni kampanya geliyor! Dar gelirliye 2 bin 428 yeni konut için düğmeye basıldı!

Prof. Dr. Osman Bektaş'tan Doğu Anadolu uyarısı: Stres artışının göstergesi!

Son dakika altın fiyatları: Gram, çeyrek, yarım, tam, Ata, gremse, Atabeşli altın bugün ne kadar?


Geri Dön