Ekonomi

Bakan Şimşek: TCMB rezervleri 108,6 milyar dolara ulaştı!

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 26 Mayıs tarihinde 98,5 milyar dolar olan Merkez Bankası rezervlerinin, 30 Haziran'da 108,6 milyar dolar seviyesine çıktığını duyurdu.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, 26 Mayıs tarihinde 98,5 milyar dolar olan TCMB rezervleri 30 Haziran tarihinde 108,6 milyar dolar seviyesine çıktığını duyurdu.

Şimşek, aynı dönemde net rezervlerin ise 14,2 milyar dolar iyileşme gösterdiğini aktardı.

İşte detaylar...

Bakan Mehmet Şimşek, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, sürdürdükleri ekonomi programının önemli bir hedefinin de piyasa şartlarının elverdiği ölçüde uluslararası rezerv birikimini sağlamak olduğuna dikkat çekti.

Bakan Şimşek, 26 Mayıs tarihinde 98,5 milyar dolar olan Merkez Bankası rezervlerinin, 30 Haziran tarihinde 108,6 milyar dolar süzeyine çıktığını belirterek, aynı dönemde net rezervlerin ise 14,2 milyar dolar iyileşme gösterdiğini kaydetti.

Şimşek, son dönemde rezervlerde gözlenen bu hızlı yükselişin cesaret verici oduğunun altını çizerek, "Merkez Bankası rezerv artışına katkı sağlayacak rasyonel politikaların yanı sıra ülkemize ilave dış kaynak sağlamaya yönelik çalışmalarımız da hızla devam etmektedir. İyileşmenin devamı için gereken adımları atmaya devam edeceğiz" dedi.

 

Programımızın önemli bir hedefi de piyasa koşulları elverdiği ölçüde uluslararası rezerv birikimini sağlamaktır.

26 Mayıs’ta 98.5 milyar dolar olan Merkez Bankası rezervleri, 30 Haziran’da 108.6 milyar dolar seviyesine çıkmıştır. Aynı dönemde net rezervler ise 14.2 milyar dolar…

— Mehmet Simsek (@memetsimsek) July 11, 2023

 

Öte yandan Bakan Şimşek, Milli Dayanışma Paketi'nin, depremin yol açtığı ilave maliyetlerin bütçe üzerindeki etkisini bir miktar azaltmayı hedeflediğini söyleyerek, gelecek dönemde kamu maliyesi göstergelerinde kalıcı bozulmalara geçit verilmeyeceğini aktardı.

Şimşek, deprem felaketinden etkilenen vatandaşların yaralarını sardıklarını kaydederek 2023'te deprem kaynaklı harcamaların 761,7 milyar TL'ye (milli gelire oran olarak yüzde 3,1) ulaşmasını beklediklerini belirterek, "Bu çerçevede deprem bölgesinde 179 bin konutun inşasına başlandı. Yaklaşık bir yılda 319 bin konutu depremzedelere teslim etmeyi planlıyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

MERKEZ REZERVİ NEDİR?

Merkez bankası rezervi, ekonomik sorunları aşmak ve ihtiyaçları karşılamak üzerde bünyesinde bulundurduğu altın ve döviz miktarıdır. Merkez Bankası rezervi döviz ve altın olmak üzere iki çeşittir.

Akbank ve EBRD'den, afet bölgesine 90 milyon dolar destek!

TOKİ'den o ile şimdi de ofis ve dükkanlar geliyor! Bu yeni projeyi kaçırmayın!

Apple zamma doymadı: App Store tarafı için de zam geliyor!