Bakan Şimşek: Uluslararası ilgi artarak devam edecek!
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, uluslararası toplantılarla ilgili olarak, "Önümüzdeki dönemde ilginin yoğunlaşmasını bekliyoruz, çünkü uygulama anlamında programın erken aşamasındayız" ifadesini kullandı.
Ekonomi politikaları ile ilgili değerlendirmeler yapan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, uluslararası yatırımcılara yönelik gerçekleştirdiği toplantılarıyla ilgili olarak, "Program önemli bir fırsat içeriyor, bu nedenle bütün kesimlerden, yatırımcılardan çok fazla bir ilgi var. Önümüzdeki dönemde bu ilginin daha da yoğunlaşmasını bekliyoruz, çünkü uygulama anlamında programın henüz başlarındayız" şeklinde konuştu. Şimşek, çok güçlü adımlar atıldığına dikkat çekerek, "Enflasyonu çıpalayacak eşiklere doğru adım adım geliyoruz" dedi.
Bakan Şimşek'in konuşmalarından öne çıkanlar şöyle: “İnanıyorum ki programımız, özellikle tüm ülkemize kalıcı, uzun vadeli çözüm getirecek bir program. Hem parasal, hem miktarsal, hem seçici kredi sıkılaştırması yaptık, bunu destekleyecek gelir politikalarını gerçekleştirdik. Çok güçlü adımlar attık, artık enflasyonu çıpalayacak eşiklere doğru geliyoruz. Maliye politikasında önleyici tedbirlere yöneldik. Bir yıl sonraki enflasyonu çıpalayacak, onu bir şekilde yatırımcıları ikna edecek bir para politikası duruşuna geçeceğiz dedik ve o noktada gereğini yerine getirdik. Yapısal reformları bir takvime bağladık ve öngörülebilir şekilde bu reformlar gerçekleştirilecek.”
Ekonomim.com’daki haberde küresel faizlerin yüksek olduğunu ve bu şekilde devam edeceğinin öngörüldüğünü belirten Şimşek “Bizim gibi ülkeler için bu karşıdan esen bir rüzgar konumunda. Para politikası gecikmeli olarak devreye giriyor, bugün aldığımız tedbirlerin etkisi aylar sonra etkisini gösteriyor. Bu nedenle sonuçlarını görmemiz biraz zaman alacak” ifadesini kullandı.
DOLARIN GÜÇLENMESİ ALEYHİMİZE
Güçlü seyreden doların ekonomi için olumsuz sonuçlar doğurduğuna dikkat çeken Şimşek şöyle devam etti: “Doların güçlenmesi aleyhimize, çünkü euro bazında mal satıp, ham maddeyi ise dolarla alıyoruz. Bu tabloda güçlü dolar kuru zarar ettirir. Aylık bazda enflasyonda ciddi momentum kaybı başlayacak yakında. Açıkladığımız bu program ile ekonomimizin temellerini, bünyesini ve dış şoklara karşı dayanıklılığını güçlendirmeyi planlıyoruz. TCMB'nin sergilediği bazı makro ihtiyati tedbirler bulunuyor, rezerv birikimi ile ilgili çalışma sürüyor. 22 milyar doların üzerinde yükseliş var, net rezervlerde de ciddi artış yaşanıyor. Bu durum piyasa koşullarının el verdiği ölçüde devam edecek. Cari açık daralacak, çünkü biz büyümede yeniden dengelenme sürecini yaşıyoruz. Büyüme iç talep kaynaklıydı, ihracata destek vererek yeniden dengelemeye uğraşıyoruz. Bankacılık sektöründeki kaynakları, kamunun kaynaklarını, bütün imkanları ihracat için seferber ettik. Dış ticaret açığı ve cari açık düşecek çünkü büyümedeki dengelenme ile birlikte ithalat düşecek.”