Ekonomi

Bakan Şimşek'ten kamu kurumlarına tasarruf genelgesi yollandı: Tüm kamu harcamaları gözden geçirilecek! 

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in imzasıyla bugün kamu kurumlarına yollanan genelgede, deprem kaynaklı maliyetler haricinde tüm harcamaların yeniden gözden geçirilmesi gerektiğine dikkat çekildi. İşte ayrıntılar... Alınan bilgilere göre, Bakan Şimşek'in, G20 dolayısıyla Hindistan'a gitmeden önce cuma günü imzaladığı ve bugün tüm kamu kurumlarına yollanan genelgede, 30 Haziran 2021 tarihli kamu kurum ve kuruluşlarının harcamalarında tasarruf sağlanması, bürokratik işlemlerin azaltılması ve kamu kaynaklarının etkili, ekonomik ve verimli kullanımı ile ilgili "Tasarruf Tedbirleri" konulu Cumhurbaşkanlığı Genelgesi yayımlandığı  anımsatıldı

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in imzasıyla kamu kurumlarına bir son dakika genelgesi gönderildi. Alınan bilgilere göre, Bakan Şimşek'in, G20 dolayısıyla Hindistan'a gitmeden önce cuma günü imzaladığı ve bugün tüm kamu kurumlarına yollanan genelgede, 30 Haziran 2021 tarihli kamu kurum ve kuruluşlarının harcamalarında tasarruf sağlanması, bürokratik işlemlerin azaltılması ve kamu kaynaklarının etkili, ekonomik ve verimli kullanımı ile ilgili "Tasarruf Tedbirleri" konulu Cumhurbaşkanlığı Genelgesi yayımlandığı  anımsatıldı. 

Söz konusu genelge çerçevesindeki kamu kurum ve kuruluşlarının, kendi bütçeleri veya tasarruflarındaki diğer kaynaklardan gerçekleştirecekleri yurt içi ve dışı harcamaları ile taşınır ve taşınmazların kullanılmasında genelgeyle tespit edilen önlemlere uymakla talimatlandırıldığı belirtildi. 

Cumhurbaşkanlığı Genelgesi'nde, genel ilke olarak kamu hizmetlerinin bütçe sınırları içinde kalınarak ayrılan kaynaklardan fazla harcama olmasına yol açılmasan azami tasarruf anlayışı içinde yerine getirilmesi gerektiği ifade edilmişti. 

Bütçelerde ek yük oluşturacak şekilde faaliyet genişlemesine ve iş artışına gidilmemesi talep edilen genelgede, ilgili mevzuatta belirtilen faaliyet alanlarıyla doğrudan ilgili olmayan herhangi bir harcama ya da taahhütte bulunulmaması, ihale şartname ve sözleşmelerine alım konusuyla ilgisi olmayan unsurların dahil edilmemesi ve gerçekleştirilecek  alımlarda ölçek ekonomisinden faydalanılarak  ihtiyaçların daha düşük maliyetlerle karşılanması için ortak alım yoluyla tedarikin yaygınlaştırılması amacıyla gayret gösterilmesi gerektiğine dikkat çekilmişti. 

Bakan Şimşek'ten kamu kurumlarına tasarruf genelgesi yollandı: Tüm kamu harcamaları gözden geçirilecek! 

Kamuda ek tasarruf önlemleri 

Bugün yayınlanan Bakan Şimşek imzalı genelgede, 1 sayılı Cumhurbaşkanlığı Teşkilatı Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi'nin ilgili maddeleri kapsamında, "Maliye ve ekonomi politikalarının hazırlanmasına yardımcı olmak ve bu politikaları uygulamak", "Kamu harcamalarında etkinlik, etkililik, ekonomiklik ve verimlilik sağlamak amacıyla gerekli standartları tespit etmek ve sınırlamalar koymak, bu hususlarda tüm kamu kurum ve kuruluşları için uyulması zorunlu düzenlemeleri yapmak ve tedbirleri almak" görev ve yetkilerinin Hazine ve Maliye Bakanlığına verildiğinin altı çizildi. 

Deprem kaynaklı maliyetler dışında bütün tüm harcamaların gözden geçirilmesi, tedbirlerin ivedilikle uygulanabilmesine ilişkin gerekli adımların atılması ve tasarruf takibinin tavizsiz sağlanması için yayımlanan genelgeye göre, bahse konu genel ilkelerin yanında, kamu kurum ve kuruluşları, taşınmaz edinimi ve kiralanması, resmi taşıt edinimi ve kullanımı, haberleşme giderleri, personel görevlendirmeleri, basın ve yayın giderleri, kırtasiye ve demirbaş alımları gibi giderlerini tasarruf kurallarına uygun şekilde yapacak. 

Diğer taraftan, kamu kurumları, temsil, tören, ağırlama, tanıtım ve personel giderleri, enerji ve su alımları, personel servisi hizmeti ile ilgili giderler ve diğer hususlarda genelgede yer alan kurallara uymakla sorumlu tutulacak. 

İdareler, genelgenin düzenlediği konularda bünyelerinde yaptıkları iş ve işlemlerle bu çerçevede elde ettikleri tasarrufları, izleyen dönemde tasarruf imkanı olan alanları bakanlıklar ve diğer idareler aracılığıyla 28 Temmuz tarihine kadar Hazine ve Maliye Bakanlığına resmi yazıyla belirtecek. 

Akaryakıt zammından sonra enflasyonda büyük artış bekleniyor!

Borsa yeni haftaya rekorla başladı!

Fuzul GYO'da Borsa İstanbul için geri sayım başladı! Fuzul GYO'nun halka arzı ne zaman?