30 / 04 / 2024

Bakan Uraloğlu açıkladı! Motokuryeler artık gönderileri yetiştirmek için hız yapmayacak...

Bakan Uraloğlu açıkladı! Motokuryeler artık gönderileri yetiştirmek için hız yapmayacak...

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, motokuryelerle ilgili yönetmelikte yapacakları düzenleme ile kurye işletmecilerinin, teslim aldıkları gönderler için taşıma süresi taahhüdünde bulunmayacağını kaydederek, "Bu sayede kuryeler gönderileri yetiştirmek için hızlı gitmek zorunda kalmayacak



Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, yaptığı açıklama kapsamında, Bakanlık tarafından kuryelerle ilgili bir yönetmelik değişikliği taslağı hazırlandığını kaydederek, artık taşıma süresi taahhüdünde bulunulamayacağını belirtti.

Taslak hazırlanırken sektör temsilcileriyle görüşmeler yapıldığını anlatan Uraloğlu, sektörün ihtiyaçlarını ve vatandaşın isteklerini dikkate alan bir düzenleme oluşturulduğunu açıkladı.

Taslakta teslimat süresine ilişkin düzenlemeler olduğunu da belirten Uraloğlu, "Düzenlemeden sonra kurye işletmecileri, teslim aldıkları gönderi için taşıma süresi taahhüdünde bulunmayacak. Kuryeler gönderinin 'makul bir sürede' teslimini sağlayacak. Bu kapsamda ise ürünün teslimi mümkün olmayan adresler için kurye gönderisi kabul edilemeyeceği kaydedildi. Bu sayede kuryeler gönderileri yetiştirmek için hızlı gitmek zorunda kalmayacak ve yaşadıkları kazalar azalacak. Vatandaşların da bu konudaki beklentileri değişmiş olacak." dedi.

Sektörde kullanılan araçların yaşlarına da sınırlama getirdikleri ileten sayın Uraloğlu, motokuryelerin kullandığını araçların belli yaştan büyük olmaması gerekeceğini belirtti.

YETKİN OLANLAR ÇALIŞABİLECEK

Kuryelerin yetki belgesi alması gerekeceğini söyleyen Uraloğlu, "Herkesin motokuryelik yapmasının önüne geçmiş olacağız. Sektörde yetkin olanlar çalışabilecek. Böylece daha kaliteli hizmet verilecek. Ayrıca, kullanılan taşıtlar Bakanlığa bildirilecek ve kayıt dışılığın önüne geçmiş olacağız." değerlendirdi.

Motokuryelerin vatandaşla birebir temastaolduğunu kaydeden Uraloğlu, kurye olarak faaliyet gösterecek kişilerde belirli suçlardan hükümlü olmaması şartı aranacağını da açıkladı. Buna göre, kurye işletmecilerinin taşıyabileceği ürünler ve faaliyet alanlarının da belirlendiğini dile getirerek, kurye işletmecilerinin tek parçada en fazla 20 kilogram ağırlığında veya 100 desimetreküp hacminde olan ve kargo niteliği taşımayan eşyayı taşıyabileceği belirtildi.

Bakan Uraloğlu açıkladı! Motokuryeler artık gönderileri yetiştirmek için hız yapmayacak...

MOTOKURYELER YAŞANAN HASARDAN SORUMLU OLACAK

Bakanlıktan yapılan göre, yapılacak düzenlemeyle motokuryeler, taşıdıkları gönderilerin hasara uğramamasından sorumlu olacak, çevreyi ve insan sağlığını koruma ve çevre kirliliğini önleme amacıyla gerekli tedbirlere uyacak. Ayrıca, kişisel verilerin korunmasına yönelik tedbirlere uyulması ve gönderici ile  alıcı bilgilerinin gizliliğini sağlayabilecek motokuryeler, engellilerin hizmete erişimi yönünde yine gerekli tedbirleri alacak ve il mülki idare amiri tarafından konulan tedbir, kaide ve yasaklamalara uyacak kişiler adaylar olacaktır.

Alıcısına teslim edilemeyen gönderiler, aynı sürede gönderen kişi ya da kuruma geri götürülecek. Gönderinin, gönderici veya alıcı tarafından açılmasının talep edilmesi halinde, bu talep yerine getirilebilecek.

Ulaştırma Bakanlığı açıkladı! Motokuryelere yeni düzenleme geliyor

Araç sahipleri dikkat! Yeni düzenleme resmen belli oldu! Bu durumlarda tazminat talep edebileceksiniz


Geri Dön