Ekonomi

Bakan Varank'tan dikkat çeken paylaşım

Bir süredir sosyal medya hesabından 2002 yılı ve 2022 yılı arasındaki farklarla ilgili paylaşımlarda bulunan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank'ın doğal gaz ile ilgili paylaşımı dikkat çekti.Bakan Varank'ın para birimi Euro olan Avrupa ülkelerinde kullanılan doğal gazın birim fiyatını Türk Lirası'na çevirmesi dikkat ve tepki çekti

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Türkiye'de kullanılan doğal gazın yüzde 99,9'unun ithal olmasına karşın Türkiye'nin Avrupa bölgesindeki en ucuz doğal gaz kullanan ülke olduğunu iddia etti. Bakan Varank'ın para birimi Euro olan Avrupa ülkelerinde kullanılan doğal gazın birim fiyatını Türk Lirası'na çevirmesi dikkat ve tepki çekti. Sosyal medya kullanıcıları Bakan Varank'a Avrupa ülkelerindeki asgari ücretler, saatlik çalışma ücretleri üzerinden tepki gösterirken bakanın kasıtlı olarak Euro para birimini Türk Lirası'na çevirdiği bunun bir zam sinyali olabileceği iddia edildi.

Asgari ücretin alım gücü arttı mı?

Bakan Varank'ın yaptığı karşılaştırmalar arasında dikkat çeken bir diğeri ise asgari ücretin alım gücünü motorin ve benzin ile değerlendirmesi oldu. Varank, 2002 yılında asgari ücretle 110 litre motorin, 100 litre de benzin alınabildiğini 2022' de ise asgari ücretle 220 litre motorin, 270 litre benzin alınabildiğini iddia ederek, "Asgari ücretin alım gücü motorine göre yüzde 100, benzine göre yüzde 170 artmıştır" ifadesinin kullandı.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, para birimi euro olan Avrupa’daki doğal gaz fiyatlarını Türk Lirası’na çevirerek fiyat kıyaslaması yaptı.

Varank, Twitter paylaşımında şu ifadelere yer verdi:

 

“Türkiye doğal gazın yüzde 99.9’unu ithal ediyor. Doğal gaz kullanan konut sayısı:

– 2002’de 3 milyon

– 2022’de 18 milyon

Konutta kullanılan 1 m3 doğal gazın fiyatı:

– Amsterdam’da 53.6 TL

– Londrada’da 35 TL

– Berlin’de 32.6 TL

– Roma’da 28.9 TL

– Ankara’da 4.7 TL”

Emekli sayısı arttı paylaşımı

Varank ayrıca emekli maaşı alan kişi sayısındaki artışa dikkat çektiği bir başka paylaşımında nüfus artışı yüzde 30 iken emekli maaşı alanların sayısının 6,5 milyondan 13,8 milyon kişiye yükselerek yüzde 112 artış gösterdiğini aktardı. Varank bir başka karşılaştırmayı ise istihdam edilen kişi sayısı üzerinden yaparak, 2002 yılında 20.5 milyon olan istihdam edilen kişi sayısının yüzde 50 artarak 30,8 milyon kişiye yükseldiğini ifade etti. Bakan Varank trafiğe çıkan otomobil sayısının ise yüzde 300 artışla 4,6 milyondan 14 milyona yükselirken. traktör sayısının ise 1,18 milyondan 2,06 milyon adede yükselerek yüzde 75 artış gösterdiğini ileri sürdü.

 

Bakan Varank TOGG ile ilgili müjdeyi verdi! İşte beklenen o tarih!

Bakan Varank: 80 ila 100 milyar dolarlık altın toprak altında! İşte detaylar!

Türkiye'den teknoloji odaklı sanayi hamlesi! Bakan Varank bir bir anlattı