Genel

Bakanlar 27 Kasım'da Haliç'te buluşacak!

Türk Dünyası Belediyeler Birliği (TDBB) ve Denizli Belediye Başkanı Nihat Zeybekçi, Türk kültür coğrafyasındaki bütün ülkelerin her ilini Türk ili, her kasabasını Türk kasabası, her köyün&

 Zeybekçi, 27-28 Kasım tarihlerinde İstanbul’da yapılacak "2. Avrasya Yerel Yönetimler Kongresi"ne ilişkin AA muhabirine yaptığı açıklamada, birliğin, Türk kültür coğrafyasındaki tüm uluslarla yakınlaşma politikası uyguladığını ifade ederek, kongreyle kan, gönül ve din bağıyla bağlı halklar arasında ilişkilerin güçlendirilmesini amaçladıklarını kaydetti.
        
Ülkeler arasında üst düzeyde ilişkilerin geliştirilmeye çalışıldığını belirten Zeybekçi, bağların güçlü hale getirilmesinde yerel yönetimlerin önemli olduğunu vurguladı.
        
Zeybekçi, birlikle resmi ilişki içinde olan üyelerin, her türlü taleplerine karşılık verildiğini ifade ederek, bunun şehircilik anlamında dünyanın en eski ve çağdaş şehircilik anlamında başarılı örnekler veren İstanbul’da yapılmasının önemine işaret etti.
        
TDBB olarak kongre vasıtasıyla yerel yönetim bağlarını çok daha hızlı bir şekilde geliştirmek istediklerini anlatan Zeybekçi, Türkiye’deki üye belediyelerin yoğun katkı sağladıklarını ve ilgili resmi kurumlarla da işbirliği içinde olduklarını söyledi.
        
Zeybekçi, TDBB’yi Türk kültür coğrafyasında en etkin kurum haline getirmek istediklerini belirterek, "Ekonomik olarak globalleşen dünyadan sonra
 siyasi anlamda da bloklarla globalleşen dünyadan bahsediyoruz. Bizim kültür coğrafyamızda da TDBB’yi, kendi kültürümüzün bloku olarak görüyoruz. Burada coğrafi, siyasi ve ekonomik etkileşimleri taşıyacak, otokontrol sistemi kuracak güçlü bir kurum olmak istiyoruz" şeklinde konuştu.
        
-SAHA İNCELEMESİ-
        
Nihat Zeybekçi, 27 ve 28 Kasım tarihlerinde Haliç Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilecek kongrede, başarılı belediyelerin sunum yapacağını belirterek, "Türk kültür coğrafyasındaki en başarılı belediyecilik Türkiye’de" dedi.
        
Kongrede, kültür coğrafyasında bulunan yabancı ülke başkanlarının da sunum yapacağını ifade eden Zeybekçi, kongrede şehirlerdeki kentsel gelişimin ele alınacağını, şehirlerin sadece fiziksel yapısının değil, kültürel ve tarihi anlamının da gözönünde bulundurulacağını kaydetti.
        
Zeybekçi, kongrenin 2. gününde saha incelemelerinin yapılacağını anlatarak, katılımcılarla KİPTAŞ’ın Topkapı Merkez Konutları, Fatih’teki Sulukule
 Kentsel Yenileme ve Süleymaniye Camisi’nin restorasyon projelerine saha incelemesinde bulunacaklarını söyledi.
        
Kongre ile sorumluluk yüklenmek istediklerini ifade eden Zeybekçi, "Türk kültür coğrafyasındaki bütün ülkelerin her ilini Türk ili, her kasabasını Türk kasabası, her köyünü Türk köyü ile ilişkilendirmek istiyoruz. Kan, din, kültür bağının en alt düzeydeki değerlere kadar inmesini sağlayacağız" diye konuştu.
        
Zeybekçi, kongreye, aralarında Kazakistan, Azerbaycan, İran ve Lübnan’ın da bulunduğu 12 ülkeden bir çok belediye başkanı, vali, siyasetçi ve bilim adamının katılacağını bildirdi.
        
"1. Avrasya Yerel Yönetimler Kongresi"nin ardından Türk kültür coğrafyasındaki yerel yönetimleri ile Türkiye’deki yerel yönetimlerin ilişkilerinin geliştiğini dile getiren Zeybekçi, kültürel günlerde "kardeş belediyecilik" ve "kardeş şehircilik" anlayışında bağımsız birlikteliklerin olduğunu anlattı.
       
Bu yıl ikincisi düzenlenecek kongre için beklentisinin yüksek olduğunu ifade eden Zeybekçi, birliğe üye ülkelerde etkinlikler düzenlediklerini, kültür coğrafyasında bulunan belediyelerle her konuda ortak çalışmada bulunabileceklerini kaydetti.
        
Zeybekçi, Türk Dünyası Belediyeler Birliği’nin hiçbir siyasi görüşe bağlı olmadığını hatırlatarak, Türk kültür coğrafyası hakkında söyleyecek sözü olan tüm siyasi ve toplumsal örgütlerle iş birliğine hazır olduklarını sözlerine ekledi.
A.A