13 / 08 / 2024

Bakanlık açıkladı! İkinci el araçta e-devlet dönemi başlıyor...

Bakanlık açıkladı! İkinci el araçta e-devlet dönemi başlıyor...

İlan siteleri üzerinden gerçekleştirilen ikinci el araç satışlarında ekim ayından itibaren yeni kurallar devreye giriyor. Şu anda aracını ilana koymak isteyen kişiler, e-devlet üzerinden kimlik doğrulaması yapmak zorunda oldukları kaydedildi.



Fakat bu yeni düzenleme ile beraber, aracını satmak üzere bir galeriye teslim etmek isteyenler de bunu e-devlet üzerinden bildirmek zorunda kalacak. Yılbaşından itibaren ise araç sahibinden yetki almayan hiçbir satıcı, aracı çevrimiçi olarak ilana koyamayacak.

Ticaret Bakanı Ömer Bolat geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamada, ilan sitelerindeki gayrimenkul ve otomotiv ilanlarının verilme aşamalarını resmiyete bağlayacak yeni bir uygulamayı devreye alacaklarını açıklamıştı. 

E-devlet teknolojisinin kullanılacağı bu uygulamayla birlikte artık ilan sitelerindeki hiçbir ilanın tüketiciye aldatmaya yönelik olmayacağının altınız çizen Bolat, gayrimenkul üzerinden durumu örneklemişti. Yeni düzenlemenin otomotiv sektöründe nasıl kullanılacağı ve ikinci el araç piyasasında ne gibi değişiklikler yapılacağı da merak ediliyordu.

EKİM AYINDA BAŞLIYOR

ekonomim.com'da yer alan habere göre; Kasım 2023’te uygulanmaya başlanan yeni düzenleme ile ilan sitelerine aracını koyacak kişiler önce e-devlet sitesine yönlendiriliyor ve kimlik doğrulama işlemlerinin ardından ilanlarını verebiliyordu. Otomotiv sektörü yetkililerinden edindiğimiz bilgilere göre, ikinci el araç ilanlarındaki yeni uygulama ise ‘konsinye’ diye tabir edilen yani ikinci el aracını satması için bir galeriye, yetkili satıcıya verecek kişilerin dikkatini çekiyor.

Ekim ayından itibaren başlayacak yeni dönemle artık ikinci el aracını satmak isteyenlerin şunlar yapması gerekecek: Aracını bir yetkili satıcı üzerinden satmak isteyen kişi e-devlet üzerinden “araçlarım” bölümüne girecek. Ardından satmak istediği aracı seçecek ve bir sonraki adıma geçeceği kaydedildi.

Açılan pencereden yetkili araç satıcısının ilan sitelerinde de kullanmış olduğu kodunu girecek ve aracını satmak için bu satıcıyı yetkilendirmiş olacak. İkinci el araç satıcısı sadece almış olduğu yetkinin ardından ilgili ikinci el aracın satılmak istenen fiyatı, özellikleri, kilometresi, yaşı ve hasar durumu gibi tüm bilgilerini ilan sitesine yükleyebilecek.

Bakanlık açıkladı! İkinci el araçta e-devlet dönemi başlıyor...

İlk etapta bu ilanlar ilan sitelerinde “doğrulanmış ilan” olarak çıkacak. Yılbaşına kadar hem doğrulanmış ikinci el araç ilanları hem de normal ilanlar sitelerde yer alabilecek. Ancak Ocak 2025 itibarıyla ilan sitelerinde sadece doğrulanmış ilanlar yer alacak. E-devlet üzerinden ikinci el satış yetkisi birinci dereceden akrabaları kapsamayacak. Sadece aracını bir yetkili araç satıcısı üzerinden satmak isteyenlerin bu işlemleri yapması gerekecek.

YETKİLİ SATICILARDAN ALIM YAPILMALI

E-devlet üzerinden kurulacak altyapının önümüzdeki dönemde çok yönlü kullanılabileceğinin de altını çizen Şentürk, “Biz sağlıklı bir ticaret altyapısı oluşması için tüm ikinci el araç satışlarının noterler üzerinde değil de, yetkili satıcılar üzerinden yapılması gerektiğini düşünüyoruz. Bununla ilgili de bir çalışmamız var. Böylece, hem yetkili satıcıların sorumluluğu artmış olur hem de fahiş fiyat oluşumu, dolandırıcılık ve kayıtdışılığın önüne tamamen geçilir diye düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.

Kira kontratları e-Devlete geçti: Peki nelere dikkat edilmeli? 

Kira sözleşmeleri e-Devlet üzerinden yapılacak!

Ev sahipleri denetim altında! Kira sözleşmelerinde yeni dönem başlıyor!

MTV ikinci taksit ödemeleri başladı!


Geri Dön