28 / 04 / 2024

Bakanlık açıkladı! Kentsel dönüşümde belediyeler devre dışı...

Bakanlık açıkladı! Kentsel dönüşümde belediyeler devre dışı...

Marmara Bölgesi'nde beklenen deprem nedeni ile İstanbul'da imar faaliyetlerine hız kesmeden devam ediyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın büyük kentsel dönüşümü başlatabilmesi için kanun düzenlemesine gidildi. Buna göre, yeni kentsel dönüşüm yasası, önemli değişiklikler içermekte. İşte haberin det



Yeni kentsel dönüşüm yasası, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilerek yasalaştı. Kanun düzenlemesi ile birlikte kentsel dönüşüm kararı için hak sahiplerinin üçte iki çoğunluğunun aranması zorunluluğu kaldırılıyor. Buna göre, söz konusu karar hak sahiplerinin salt çoğunluğu ile alınacak, yani yüzde 50+1 yetecek. Buna göre mevcut yapıda yer alan riskli yapıların tahliyesinin engellenmesi halinde güvenlik güçleri devreye girecek.

90 GÜN İÇİNDE BOŞALTILACAK

Kocaeli gazetesinde yer alan haber kapsamında, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, artık mevcutta bina bulunan alanları da rezerv alan ilan edebilecek. Önceden yalnızca boş alanlar rezerv alan ilan edilebiliyordu şimdi ise yeni düzenlemede artık mevcut binalar maliklere sorulmadan rezerv alan kapsamına alınabilecek. Bakanlık istediği her yeri rezerv alan ilan edebilecek. Rezerv alan ilan edilen yerdeki konutlar mahkeme süreci dahil 90 gün içinde boşaltılacak. 

Bakanlık açıkladı! Kentsel dönüşümde belediyeler devre dışı...

KONUT SAHİPLERİ NE YAPACAK?

Peki, rezerv alana alınan yerlerdeki konut sahiplerine bakanlık başka bir yerden konut verebilecek. Örnek verecek olursak, Kadıköy'de mevcut bir binanın olduğu alan rezerv alan ilan edilip bina doksan gün içinde yıkılabilecek. Konut sahibine de o süreçte durum ne gösteriyor ise yine aynı yerden ya da başka bir ilçeden, örneğin Sultanbeyli'den konut verilebilecek. Bu kapsamda, rezerv alanlardaki imar planı, parselasyon, ruhsat ve iskan aşamalarında bakanlık yetkili olacağı kaydedildi, belediyeler by-pass edilmesi de planlanmakta.

REZERV ALAN NE DEMEK?

Rezerv alanları, şehir planlaması sürecinde yaşanacak gelecekteki ihtiyaçları karşılamak için, sağlıklı ve sürdürülebilir bir kentleşme sağlamak amacı kapsamında ilan edilmektedir. Buna göre, bu alanlar, genellikle imar planında belirli bir kullanım amacı veya rezervasyon amacı ile işaretlenir. İlerleyen zamanlardaki gelişmelere ve ihtiyaçlara bağlı olarak, rezerv alanlar daha sonra en iyi süreçte geliştirilmek üzere imar edilebilir açıklamasında bulunuldu.

Yeni kentsel dönüşüm yasasıyla konutlara bedelsiz el konulacak mı? İstanbul Planlama Ajansı tek tek açıkladı!

Kentsel dönüşümde salt çoğunluk kararı mülkiyet hakkını ihlal eder! 

Deprem, Bursa'nın kapısına dayandı! Hemen kentsel dönüşümün tamamlanması lazım!


Geri Dön