Ekonomi

Bakanlık açıkladı! Yetişen 3.400 TL alıyor! İşte detaylar!

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, 3.400 TL yardımda bulunacağını açıkladı. İşte merak edilen o detaylar!Cenaze ödeneği olarak da bilinen bu yardımdan vefat eden sigortalı kişilerin yakınları yararlanabiliyor

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, vatandaşlara ölüm yardımında bulunuyor. Cenaze ödeneği olarak da bilinen bu yardımdan vefat eden sigortalı kişilerin yakınları yararlanabiliyor. İşte haberin ayrıntıları…

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’na tabi kişilerin vefat durumunda, cenaze masraflarının giderilmesi için ölüm yardımında bulunuyor.

ÖLÜM YARDIMI ALMANIN ŞARTLARI NELERDİR?

ÖLÜM YARDIMI KİMLERE VERİLİR?

Ölüm yardımı, vefat eden kişinin yakınlarına verilmektedir. Hak sahibi olan kişiler arasında öncelik sırası eştedir. Hayatını kaybeden kişinin eşi ve çocukları yok ise ölüm yardımı anne babasına ödenir. Anne babası hayatta yoksa kardeşlere, kardeşleri de bulunmuyorsa müracaat eden akrabalara veriliyor.

ÖLÜM YARDIMI BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?

Ölüm yardımı başvuruları ilk önce Sosyal Güvenlik İl Müdürlükleri ile Sosyal Güvenlik Merkezleri’ne gidilerek yapılır. Ölüm yardımı almak için en az beş sene içerisinde başvuru yapılması gerekiyor.

ÖLÜM YARDIMI NEREDEN ALINIR?

Ölüm yardımı Ziraat Bankası aracılığı ile yapılıyor. Başvuru onaylandığında da yardım alacak kişiler her ayın 8'i ile 14'ü arasında ödemeyi alabilir.

ÖLÜM YARDIMI NE KADAR?

Ölüm yardımı olarak yatırılan tutar, TÜİK tarafından açıklanan Tüketici Fiyatları Endeksi’ne (TÜFE) göre her yıl yeniden belirlenir. 2022 yılı için açıklanan ölüm yardımı 1.218 TL’dir. 5434 Sayılı Emekli Sandığı Kanununa bağlı sigortalıların yakınlarına ödenen ölüm yardımı ise vefat eden sigortalının emekli maaşından az olmamak kaydıyla 2022 yılı için 3.400,00 TL olduğu belirtilmiştir.

Kardeş kardeşe tapu verebilir mi?

Hisseli tapu ayırma nasıl olur?

Kaç yaşından sonra mal satışı yapılamaz?