Ekonomi

Bakanlık açıklama yaptı! O yorumlar yanlış

Ticaret Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, ''kullanılmış veya yenileştirilmiş elektrikli ve elektronik eşyanın, özellikle tüketim mallarının ithalatı hakkında yapılan yorumlar hatalıdır'' denildi.Ithalat işlemleri için bir ithalatçı firma veya kişinin Ticaret Bakanlığı tarafından verilen bir ithalatçı  belgesine sahip olması gerekir

Türkiye'de kullanılmış elektronik eşya ithalatı, Ticaret Bakanlığı tarafından yönetilmektedir. Ithalat işlemleri için bir ithalatçı firma veya kişinin Ticaret Bakanlığı tarafından verilen bir ithalatçı  belgesine sahip olması gerekir. Bu belge, ithalatçının Ticaret Bakanlığı'nın belirlediği şartları yerine getirdiğini ve ithalat işlemlerini yasal olarak yapabileceğini gösterir.

Kullanılmış elektronik eşya ithalatı, Ticaret Bakanlığı aracılığı ile yayımlanan "Kullanılmış Mal İthalatı Yönetmeliği"ne göre yapılır. Bu yönetmelik, kullanılmış malların ithalatına ait maddeleri, koşulları ve prosedürleri belirtir.

Bakanlıktan yapılan açıklamada ayrıca, basında çıkan ve yanlışl anlaşılmalara neden olan haberlerde, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı aracılığı ile hazırlanan Atık Elektrikli ve Elektronik Eşyaların Yönetimine ait oluşan Yönetmelik gereğince, kullanılmış veya yenileştirilmiş elektrikli ve elektronik eşyanın, özellikle tüketim mallarının ithalatına izin verildiği yönünde hatalı yorumlar yapılıp kamu oyu yanlış bilgilendiriliyor denildi.

Açıklamada ayrıca şunlar da kaydedildi: "Atık olmayan kullanılmış veya yenileştirilmiş elektrikli ve elektronik eşyanın ithalatının Ticaret Bakanlığının iznine tabi olması konusunda bir farklılık söz konusu değildir. Kanun olarak kullanılmış veya yenileştirilmiş elektrikli ve elektronik tüketim eşyasının ithaline onay verilmemektedir."
 

Kullanılmış elektronik eşya ithalatı işlemleri için, ithalatçının aşağıdaki belgeleri sunması gerekir:

İthalatçı belgesi
İthalat beyannamesi
Özel Tüketim Vergisi Mükellefiyet Belgesi
Özel Tüketim Vergisi Ödeme Belgesi
Kullanılmış malların ithalatına ilişkin olarak Ticaret Bakanlığı'ndan alınmış bir ruhsat
Bu belgelerin yanı sıra, ithal edilecek elektronik eşya için gerekli olabilecek diğer belgeler de sunulabilir.

İthalat işlemleri tamamlandıktan sonra, ithal edilen kullanılmış elektronik eşyalar Ticaret Bakanlığı tarafından denetlenir ve gerekiyorsa perakende satışa sunulur. İthalat, ülke dışından bir ülkeye malların girişini ifade eder. Bu mallar, üretim amaçlı olarak ithal edilebilir veya tüketim amaçlı olarak ithal edilebilir. 

 Kamu çalışanı ve memurlar dikkat! 3600 ek gösterge ne zaman verilecek?

Fitch bu kez ciddi şekilde uyardı! 2023 çok zor geçecek

Milyarlarca kişi merakla bekliyordu! Test aşamasına geçtiler