22 / 05 / 2024

Bakanlık binası Enerji Kimlik Belgesi'ni aldı!

Bakanlık binası Enerji Kimlik Belgesi'ni aldı!

Binalarda Enerji Performans Yönetmeliği'nin en önemli unsuru kabul edilen 'Enerji Kimlik Belges'i yazılımı BEP-TR'nin lansmanı ve ardından. İZODER tarafından yapılan 'Bir Enerji Stratejisi: Yalıtım'Konferansı gerçekleşti



Enerji Kimlik Belgesi Yazılımı olan BEP-TR, CNR Expo'da düzenlenen Yenilenebilir Enerji Teknolojileri, Enerji Verimliliği ve Yalıtım Fuarı'nda (Renex-Eco) tanıtıldı. İZODER Yönetim Kurulu Başkanı Sedat Arıman yazılımın tanıtımı amacıyla düzenlenen basın toplantısında yaptığı konuşmada, yalıtımsız tüm binalara yalıtım yapılması durumunda Türkiye'nin enerji maliyetlerinden yılda 10 milyar lira tasarruf sağlayacağını belirtti. Enerji Kimlik Belgesi için gerekli olan BEP-TR yazılımını, İZODER koordinasyonunda çok kısa bir sürede tamamlamış olmanın mutluluğunu yaşadıklarına işaret eden Arıman, 'BEP-TR yazılımı, Türkiye ve AB ülkeleri için ilk ve örnek bir uygulama. Bu çalışma için gerekli olan tüm altyapıyı İZODER bünyesinde oluşturduk. Teknik ve bilimsel çalışmalarının yürütülmesi için ücretli ve gönüllü çalışanlardan oluşan 25 kişilik bir ekip kurduk. İnanıyorum ki, BEP-TR yazılımı ülkemize enerji verimliliği ve tasarrufu konusunda çok büyük mesafeler kaydettirecektir' dedi.

Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir, toplantıda yaptığı konuşmada, enerji tüketiminin yaklaşık yüzde 30-40'ının binalarda kullanıldığını, konutlar başta olmak üzere tüm işyeri ve sanayi yapıları da dahil bunların enerji tasarruflu hale getirilmesi durumunda bir yılda 6 milyar dolar enerji tasarrufu sağlanabileceğini söyledi. Konutlar için getirilen Enerji Kimlik Belgesi alma zorunluluğunun 1 Ocak'tan itibaren uygulamaya geçeceğini anımsatan Bakan Demir, ocak ayının başından itibaren yeni yapılan tüm binalara hangi sınıf enerji verimliliğini ifade ettiğine dair kimlik verileceğini, binaya inşaat ruhsatı almadan önce bu belgenin verilmiş olmasını temin etmeyi hedeflediklerini kaydetti.

BAKANLIĞIN BELGESİ E SINIFI çIKTI

Bakan Demir'in konuşmasının ardından BEP-TR yazılımı kullanılarak Türkiye'de ilk Enerji Kimlik Belgesi, Bayındırlık ve Ü®skan Bakanlığı Binası'na çıkarıldı. Isı, Su, Ses ve Yangın Yahtımcıları Derneği (IZODER) Yönetim Kurulu Başkanı Sedat Anman, 'Bayındırlık ve iskan Bakanlığı   . Binası'nm belgesi 'E' sınıfı çıktı. Kötünün iyisi' dedi. Bunun üzerine tekrar söz alan Bakan Demir, bu belgenin ilk resmi kimlik belgesi olma hüviyeti taşıdığını vurgulayarak, 'Yönetmelik en düşük D seviyesinde olmasını hükme bağlıyor. Bu sonuç bizim enerji dönüşüm projesi uygulamamızı gerekli kılıyor. Bakanlığımız binasını da bu 100 kamu binasının içine alalım ve hemen dönüşümünü sağlayalım' diye konuştu.

Enerji verimliliği ve tasarrufu Ülke gündemine getirildi

Yalıtım sektörünün çatı derneği İZODER'in düzenlediği ve iki gün süren 'Bir Enerji Stratejisi: Yalıtım' konferansı enerji verimliliği ve tasarrufu konusunu önemli isimlerle gündeme taşıdı. 10 Aralık Cuma günü WOW istanbul Hotel&Convention Center'da gerçekleşen konferansın açılış konuşmasını yapan IZODER Başkanı Sedat Anman 'Bu konferansla birlikte, yalıtıma ulaşılabilir ve sonuçları ölçülebilir bir strateji olarak dikkat çekmeyi enerji verimliliğine yönelik duyarlılık yaratmayı ve yasal düzenlemelere yön verecek tartışmalara zemin oluşturmayı hedefliyoruz' dedi.

Açılış gününde konuşan Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Müsteşarı Önder Kıraç 'İZODER'in koordinasyonunda hazırlanan, BEP-TR, AB ülkeleri için bile örnek teşkil edecek bir çalışma' diye konuştu.

Ünlü sinema sanatçısı ve öğretim üyesi Ediz Hun yalıtımın çevreye katkısı, Soyak Holding CEO'su Emre çamlıbel yönetmeliğin uygulanabilirliği, gayrimenkul ve enerji piyasalarına etkisi konusunda bilgiler verdi. Pasif evlerde enerji verimliliği, 2020 sürecinde AB enerji politikası, yurtdışında verilen destek ve teşvikler, düşük karbon ekonomisi, yalıtımın çevreye katkısı, BEP Yönetmeliği'nin getirdikleri, şžekerbank'.ın fÜ®nans destek modeli de konferansta dikkat çeken diğer konular arasında yer aldı.
Habertürk


Geri Dön