Kira

Bakanlık denetimleri hızlandırdı! Kiracıların kapısına 'görüşme mektubu' bırakılıyor!

Çalışmalarına hız kesmeden devam eden Hazine ve Maliye Bakanlığı, kira gelirlerini mercek altına alarak yeni bir denetim süreci için düğmeye bastı. Paylaşılan detaylara göre kiracılar için vergi dairesinden görüşme çağrısı içeren tebligatlar bazı kapılara bırakıldı.


Çalışmalarına hız kesmeden devam eden Hazine ve Maliye Bakanlığı, kira gelirlerini mercek altına alarak yeni bir denetim süreci için de düğmeye bastı. Konu ile ilgili olarak paylaşılan son dakika detaylarına göre kira gelirini beyan etmeyen veya kira geliri elde etme potansiyeline sahip konutlar için incelemeler de hız kazandı. Sözcü’de yer alan habere göre Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in geçtiğimiz aylardaki açıklamasına göre, yaklaşık olarak 4.5 milyon konut analiz edildi ve kiralık olarak kullanıldığı belirlenen adreslerde denetimler gerçekleştiriliyor.

KİRACILARIN KAPISINA 'GÖRÜŞME MEKTUBU' BIRAKILIYOR

Paylaşılan detaylara göre bu çerçevede, kiracılara vergi dairelerinden tebligatlar gönderilmeye de başlandı. Gönderilmiş olan söz konusu o yazılarda, "kira ödemesi ile ilgili bilgi alınacağı" belirtiliyor. 

Peki kiracılar görüşmeye gitmek zorunda mı? Kiracılardan hangi belgeler talep ediliyor? Görüşmeye gitmek için bir zorunluluk ibaresi var mı? İşte kiracıları oldukça yakından ilgilendiren ve pek çok kişi tarafından da merak edilen ve araştırılan soruların yanıtları...

KİRACILAR GÖRÜŞMEYE GİTMEK ZORUNDA MI?


Vergi dairesinden gönderilen tebligatlarda, kiracılar kira ödemeleriyle ilgili görüşmeye davet ediliyor. Söz konusu bu görüşme için belirlenen tarihte, belirli bir adreste hazır bulunmaları isteniyor. Görüşmeye gitmeden önce bazı belgelerin hazırlanması gerektiği kaydedilirken, ayrıca görüşmeye gitmek için bir zorunluluk ibaresi bulunmuyor.


KİRACILARDAN HANGİ BELGELER TALEP EDİLİYOR?

Kiracılardan kira sözleşmesi, banka ödeme dekontları ve eğer varsa da emlakçı bilgileri gibi belgeler isteniyor. Ayrıca paylaşılan detaylara göre Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın söz konusu bu adımı, kira gelirlerinin Mart ayında doğru biçimde beyan edilmesini sağlamak ve vergi kaybını önlemek amacıyla atılmış durumda.

Yapılan bu denetimlerin, kira gelirlerinin kayıt altına alınması ve vergi yükümlülüklerinin yerine getirilmesi açısından önemli bir adım olduğu da belirtiliyor. 

 

Gayrimenkul alım satımında tapudaki değeri ile piyasa değeri arasındaki fark neden oluşur?

Ankara Keçiören'de imarlı arsalar satılıyor! 8 milyon TL'ye de var, 209 milyon TL'ye de!

Gazeteci Fatih Portakal'dan asgari ücret zammı açıklaması: Yüzde 65'e kadar yükselebilir!